Eveniment-Social

Centru de robotică și neuroreabilitare, cu fonduri europene, la Iași

Publicat: 04 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Centru de robotică și neuroreabilitare cu fonduri europene la Iași
Centru de robotică și neuroreabilitare, cu fonduri europene, la Iași

Municipiul Iași va avea de un centru de robotică și neuroreabilitare, care va fi realizat la la Spitalul Clinic de Recuperare. În cursul zilei de luni, 3 august, Comitetul de Evaluare a Proiectelor din cadrul Programului Operațional Comun ENI România – Republica Moldova 2014 – 2020 a înștiințat municipalitatea ieșeană că proiectul „ROBOMOVE – ROBOts dedicated to neuroMOtric Valuable Efficiency” a obținut punctajul maxim (10 din 10 puncte) în cea de-a treia etapă de evaluare și, cu un total, de 173 de puncte, ocupă prima poziție dintre proiectele aprobate pentru finanțare.

Centru de robotică și neuroreabilitare

Proiectul implică înființarea unui centru de robotică și neuroreabilitare din cadrul unității medicale menționate, asociați în cadrul proiectului fiind Municipiul Iași și IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău. Valoarea totală a proiectului este de 6.633.681,59 lei (din care suma nerambursabilă este de 3.674.197,8 lei), inclusiv TVA, iar durata de implementare a proiectului va fi de 24 de luni.

Clădirea propusă pentru Centrul de Robotică și Neuroreabilitare urmează să ofere cadrul optim de funcționare pentru Secția de Recuperare Neuromotorie a Spitalului Clinic de Recuperare cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație din domeniul recuperării neurologice. Cu regim de înălțime P+1E parțial, aceasta a fost organizată funcțional, spațial și volumetric ținând seamă de o serie de criterii, cel mai important fiind separarea activităților și participanților, personal medical, pacienți și studenți, având circulații dimensionate corespunzător pentru accesul persoanelor cu dizabilități, atât pe orizontală, cât și pe verticală, unite de obiectivul principal al construcției: Laboratorul de Recuperare Medicală.

Obiectivele proiectului sunt creșterea nivelului de eficiență și îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în domeniul neurologiei, kinetoterapiei și neurochirurgiei prin construirea și dotarea cu echipamente specifice a Centrului de Robotică și Neuroreabilitare din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Municipiul Iași, construirea unei clădiri anexe la Blocul I aferent Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Municipiul Chișinău, organizarea de traininguri speciale pe teme de recuperare neuromotorie (valorificând experiența cadrelor medicale din Iași și Chișinău) și achiziția unor roboți specializați în recuperare neuromotorie a membrelor inferioare și superioare.

Reparații capitale la trei etaje ale Spitalului de Recuperare

Primăria Municipiului Iași continuă programul susținut de investiții la Spitalul Clinic de Recuperare. În cursul zilei de astăzi, 4 august, primarul Mihai Chirica a semnat autorizațiile de construire necesare începerii lucrărilor de reparații capitale la etajele III, IV și V din Corpul C al unității medicale. Valorile investițiilor, de 703.932,99 lei pentru etajul III, 703.194,15 lei pentru etajul IV și, respectiv, 703.194,15 lei pentru etajul V, au fost aprobate de Consiliul Local Iaşi la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut.

Din bugetul local al Municipiului Iași pentru acest an este alocată câte o sumă de 300.000 lei pentru fiecare etaj, Spitalul Clinic de Recuperare va contribui, de asemenea, cu câte 100.000 lei pentru fiecare contract, diferențele urmând să fie alocate în cursul anului viitor.

În această perioadă Spitalul Clinic de Recuperare organizează trei licitații pentru încredințarea lucrărilor de reparații capitale, iar firmele câștigătoare vor avea la dispoziție 12 luni de la datele semnării contractelor pentru finalizarea lucrărilor.

Lucrări de recompartimentare

În cazul fiecăruia dintre cele trei etaje, toate având suprafața construită de 301 metri pătrați, vor fi făcute lucrări de recompartimentare în vederea adăugării unor grupuri sanitare atât pentru persoane în scaun cu rotile, cât și grupuri sanitare minimale, de înlocuire a tâmplăriei interioare, de refacere a instalațiilor termice, sanitare și a finisajelor astfel încât să corespundă condițiilor de igienă, intimitate și liniște corespunzătoare mediului spitalicesc, precum și lucrări de realizare a instalațiilor de semnalizare și detecție a incendiilor astfel încât spațiile să corespundă din punct de vedere al cerințelor solicitate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Necesitatea modernizării și amenajării spațiilor de la cele trei etaje este determinată și de obligativitatea îndeplinirii condițiilor necesare acreditării Spitalului Clinic de Recuperare și ducerii la îndeplinire a planului de conformare.

Adauga un comentariu