Stiri medicale

Cibercondria: Căutarea simptomelor pe internet nu ar fi atât de periculoasă, spun cercetătorii

Publicat: 06 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cibercondria Căutarea simptomelor pe internet nu ar fi atât de periculoasă spun cercetătorii
Când vine vorba de sortarea gradului de severitate, oamenii de știință nu au observat nicio îmbunătățire înainte și după căutarea pe Internet.

Înainte de a merge la medic, se întâmplă uneori să verificăm semnificația simptomelor noastre pe Internet. Un gest adesea descurajat de profesioniștii din domeniul sănătății. Cu toate acestea, un studiu de la Universitatea Harvard indica faptul că practica nu ar fi atât de rea pentru pacienți.

Tuse, dureri în piept, febră mare. Diferite simptome pot determina o persoană să se autodiagnosticheze grație informațiilor găsite pe internet. Acest fenomen se numește cibercondrie. Mulți profesioniști din domeniul sănătății și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această practică: potrivit lor, aceasta ar putea provoca anxietate pacienților, dar îi poate si induce în eroare. Cu toate acestea, un studiu recent de la Universitatea Harvard (SUA) a constatat că ciberondria nu este întotdeauna dăunătoare. Lucrările lor au fost publicate în revista științifică JAMA Networks.

Precizie de diagnostic îmbunătățită după căutarea pe Internet

În scopul studiului, cercetătorii au recrutat 5.000 de participanți americani cu o vârstă medie de 45 de ani. Oamenii de știință au atribuit un autocolant cu un simptom fiecăruia dintre voluntari. Apoi au efectuat o căutare pe Internet pentru a stabili un diagnostic. De asemenea, au clasificat semnele în funcție de nivelul de severitate de la „caz urgent” la „caz care se poate vindeca singur”. Nivelul anxietății participanților a fost, de asemenea, evaluat.

Ca rezultat, cercetătorii au observat o ușoară îmbunătățire a preciziei diagnosticului după ce au căutat informații pe internet. Diagnosticul pus de participanți a fost, așadar, mai puțin precis înainte de a cauta simptomele pe internet. Potrivit oamenilor de știință, acuratețea constatărilor a crescut de la 49,8% la 54% după ce participantul a intrat pe internet. Femeile și persoanele cu o stare de sănătate slabă au cel mai bun rezultat, potrivit autorilor studiului.

Când vine vorba de sortarea gradului de severitate, oamenii de știință nu au observat nicio îmbunătățire înainte și după căutarea pe Internet. Participanții au avut nevoie în medie de 12 minute pentru a pune un diagnostic. Căutarea simptomelor nu a avut nici un impact asupra anxietății participanților.

Utilizarea internetului nu este neapărat o idee proastă

Voluntarii au spus că este dificil să se găsească informații utile pe internet și că nu au încredere în datele pe care le-au găsit. Nu au fost identificate cazuri de cibercondrie în timpul cercetării, potrivit doctorului David Levine, autorul principal al studiului, noteaza Femme Actuelle.

„Oamenii nu erau mai anxioși și nu mergeau la camera de urgență pentru tratament. Mulți medici cred că utilizarea internetului pentru a verifica simptomele este o idee proastă, dar acest studiu oferă dovezi ale contrariului”, a spus specialistul școlii medicale de la Harvard.

Potrivit doctorului David Levine, participanții nu au folosit surse proaste de informații, precum forumuri de discuții sau rețele sociale.

„De asemenea, respinge ideea că oamenii care caută pe Internet primesc sfaturi proaste din date slabe”, a spus el. Cu toate acestea, este recomandat să mergeți la un profesionist din domeniul sănătății atunci când aveți simptome și să nu vă bazați numai pe autodiagnostic.

Adauga un comentariu