Plante medicinale

Cicoarea, un puternic prebiotic si un excelent inlocuitor al cafelei

Publicat: 28 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cicoarea un puternic prebiotic si un excelent inlocuitor al cafelei
Prebioticele reprezinta hrana probioticelor, aceste bacterii benefice care ne colonizează intestinele și ne susțin sistemul imunitar.

Prebioticele reprezinta hrana probioticelor, aceste bacterii benefice care ne colonizează intestinele și ne susțin sistemul imunitar.

Cicoarea este o plantă perenă care a colonizat majoritatea climatelor temperate ale planetei. Virtutile sale terapeutice sunt concentrate în părțile aeriene recoltate înainte ca florile să se deschidă, în rădăcini și uneori în semințele recoltate toamna. Se găsește în diferite preparate tradiționale: tonice amare, vinuri de febrifugă și siropuri de deparazitare. A fost adesea folosita pentru cure de curățare de primăvară ale corpului. Și din secolul al XVII-lea, rădăcina prăjită și măcinată a fost folosită ca înlocuitor al cafelei sau amestecată cu aceasta pentru a contracara efectul său excitant.

Ameliorează disconfortul digestiv

O echipă de cercetători belgieni a descoperit recent că inulina (fructooligozaharide) extrasa din rădăcina de cicoare a avut efecte prebiotice. În mod clar, aceasta înseamnă că cicoarea, consumată cam 8 g pe zi, oferă un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor benefice pentru sistemul digestiv uman. Activitatea fructooligozaharidelor din cicoare poate fi, prin urmare, foarte utilă pentru tratamentul sau prevenirea anumitor probleme digestive. Pentru a obține efectul revendicat, aportul minim ar trebui să fie de 9 g pe zi.

Scade colesterolul și protejează ficatul

Pe lângă capacitatea sa de a crește prezența bifidobacteriilor în intestin (efect prebiotic), stimulează pofta de mâncare și ameliorează tulburările gastrice funcționale, cicoarea este împodobită cu multe alte virtuți. Scade lipidele din sânge, ajută la prevenirea osteoporozei și are activitate anti-hepatotoxică care ajută la combaterea insuficienței hepatice și a icterului. De asemenea, are un efect benefic asupra febrei și nervozității. Și se pare că această plantă nu și-a dezvăluit încă toate secretele. Recent, cercetătorii coreeni au efectuat o serie de teste in vitro care indică faptul că cicoarea inhibă creșterea celulelor leucemiei umane și oxidarea colesterolului LDL.

Instrucțiuni de utilizare

Intern

Se infuzează 2 până la 4 g de rădăcina de cicoare, timp de 10 minute, în 150 ml de apă clocotită. Consumați o cană pe zi. Această cantitate este potrivită pentru toate tulburările menționate.

Extern

Utilizați infuzia răcită pentru a spăla părțile afectate sau aplicați comprese.

Adauga un comentariu