Local

Circ în instanţele din Iaşi! Fostul puşcăriaş Relu Fenechiu continuă să ceară despăgubiri de 4 milioane de lei de la o firmă, după două dosare penale  

Publicat: 25 nov. 2021
Relu Fenechiu
Fostul puşcăriaş Relu Fenechiu nu renunţa la procesul intentat unei firme, pentru suma de 4 milioane de lei

Fostul liberal Relu Fenechiu continua procesul pe care l-a intentat societăţii Profile Business Consulting SRL. Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au decis ieri că acţiunea formulată de fostul puşcăriaş să se întoarcă la Tribunalul Judeţean. Ex-ministrul Transporturilor solicita despăgubiri în valoare de aproape 4 milioane de lei

Procesul fostului puşcăriaş Relu Fenechiu cu o firmă continua. Astfel, ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au decis ca litigiul să se întoarcă la Tribunalul Judeţean. „Instanţa admite apelul declarat de reclamant împotriva sentinţei civile din data de 4 februarie 2021 pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia Civilă, sentinţa pe care o anulează. Trimite cauza spre rejudecare Tribunalului Iaşi”, au afirmat magistraţii. Decizia nu este definitivă.

Amintim că, iniţial, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au respins acţiunea formulată de ex-ministrul Transporturilor. Acesta cerea 4 milioane de lei de la firma Profile Business Consulting SRL. „Instanţa respinge excepţia autorităţii de lucru judecat invocată de parata Profile Business Consulting SRL. Admite excepţia prescripţiei dreptului la acţiune invocată de parata. Respinge cererea formulată de reclamantul Relu Fenechiu în contradictoriu cu parata Profile Business Consulting SRL, ca fiind prescris dreptul la acţiune. Îl obligă pe reclamant să îi plătească paratei suma de 5.000 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, au precizat magistraţii ieşeni. 

4 milioane de lei, cerute în instanţă de fostul ministru al Transporturilor

Procesul dintre Relu Fenechiu şi Profile Business Consulting SRL a început pe 25 iunie 2019. Fostul ministru al Transporturilor  le cerea magistraţilor din cadrul Tribunalului Iaşi să oblige firma la plata sumei de 3.925.367 de lei.

„Suma reprezintă împrumuturile făcute de mine paratei, plus dobânda legală. Între anii 2010 şi 2014, parata a încasat, în baza unei relaţii comerciale, întreaga suma de la SC Siveco SĂ România. La audierea administratorului unic şi asociat al paratei în dosarul penal 199/P/2016 al DNĂ, acesta a declarat sub jurământ că, pentru sumele încasate, nu a prestat niciun serviciu şi că Siveco le-a plătit la solicitarea mea. În aceeaşi declaraţie, aceasta a mai menţionat că sumele încasate reprezentau un împrumut acordat societăţii şi provenit de la mine, împrumut pe care urmează să îl returneze. Pe baza acelei declaraţii, eu am fost condamnat pentru spălare de bani şi am fost obligat să plătesc Statului Român sumele încasate de firma Profile Business Consulting”, a reclamat Relu Fenechiu în instanţă.

Relu Fenechiu, condamnat în două dosare penale pentru corupţie

Amintim că Relu Fenechiu a fost condamnat în urmă a doua dosare întocmite de procurorii anticorupţie, respectiv în dosarele intitulate generic „Transformatorul” şi „Siveco”. Astfel, în luna octombrie 2016, procurorii DNA au precizat că au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Fenechiu.

„În perioada 2012-2014, inculpatul Fenechiu Relu a pretins şi a primit de la o firmă de software un procentaj de 15 la sută din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 de lei, fără TVA) şi de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (în valoare de 8.130.721 de lei, fără TVA), pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte. Pentru acest «ajutor», inculpatul a primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a doua societăţi pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro). Pentru a disimula provenienţa ilicită a banilor, inculpatul Fenechiu Relu i-a determinat pe reprezentanţii firmei de software să încheie cu societăţile respective mai multe contracte de prestări servicii, care, în realitate, nu au fost executate”, au afirmat anchetatorii.

Potrivit acestora, în prezenţa apărătorului ales, Fenechiu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina să. Relu Fenechiu a fost pus în libertate, după o pedeapsă rezultantă de 5 ani şi 6 luni de puşcărie, din care a executat aproximativ 3 ani şi jumătate în detenţie la Penitenciarele Iaşi şi Vaslui. Pe de altă parte, autorităţile s-au chinuit şi nu au reuşit să recupereze de la Fenechiu prejudiciul produs în cele două dosare penale.

 

Comentarii
Adauga un comentariu