Actualitate

Circa o mie de poliţişti, jandarmi şi pompieri din Cluj sunt anchetaţi pentru înşelăciune

Publicat: 11 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Circa o mie de poliţişti jandarmi şi pompieri din Cluj sunt anchetaţi pentru înşelăciune
Ancheta este instrumentată de Parchetul Tribunalului Cluj, unde vor avea loc audierea mai multor polițiști, pompieri și jandarmi acuzați de înșelăciune

Unul dintre cele mai importante inspectorate de poliţie din ţară riscă să rămână fără angajaţi. Este vorba despre circa o mie de polițiști, jandarmi și pompieri din Cluj care sunt anchetați pentru că ar fi decontat fictiv indemnizațiile de vacanță.

Procurorii trag astfel un semnal de alarmă prin cazul anchetării angajaților din cadrul MAI ce și-au depășit atribuțiile de serviciu și au ajuns să săvârșească fapte de abuz în cadrul funcției pe care o reprezintă.

Polițiști, jandarmi și pompieri din Cluj, anchetați de ANAF

Sesizarea ar fi venit din partea ANAF, procurorul Marius Pantea de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj derulând mai multe audieri. Potrivit anchetatorilor, s-ar părea că ar fi implicați în jur de o mie de angajați ai inspectoratelor de poliție, jandarmi și pompieri din județul Cluj.

Aceştia s-ar fi folosit în mod fals de indemnizațiile de vacanță timp de mai mulți ani, respectiv suma de 1.450 de lei pe care fiecare angajat o primea anual ca să meargă în concediu. Concret, ei ar fi rugat mai mulți prieteni care aveau unități de cazare să le elibereze facturi false, deși nu stăteau nicio noapte cazați în respectivele pensiuni sau hoteluri.

Procurorii au descoperit că o mare parte din rapoartele de decont vin prin intermediul a două agenții de turism, iar firmele care eliberau facturile nu erau acreditate în acest domeniu.

Polițiști acuzați la Iași pentru fapte de corupție

În edițiile anterioare ale Cotidianului BZI, a fost prezentat cazul unor polițiști din județul Iași ce au fost anchetați pentru fapte de corupție, mai exact, fiind acuzați de instigare la abuz în serviciu.

În urmă cu un an, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au decis achitarea a doi ofițeri din cadrul Poliției Rutiere. Mai precis, Cristian Nechifor și Mihai Gabriel Doban au fost acuzați de către procurorii DNA pentru comiterea unor fapte de corupție. Întreg scandalul a pornit în urmă cu mai bine de zece ani, când anchetatorii au trimis în instanță dosarul „Rutiera”. Cazul celor doi polițiști s-a desprins din acel dosar, fiind intitulat generic ulterior „Rutiera 2”.

Ancheta pentru doasarul „Rutiera” a fost demarată atunci de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași și s-a finalizat cu trimiterea în judecată a 14 agenți de poliție pentru abuz în serviciu, trafic de influență sau luare de mită. Agenții și ofițerii au fost acuzați că ar fi intervenit pe lângă colegi pentru ca prietenii, rudele sau cunoștințele lor să nu fie sancționate în trafic. În fapt, dosarul a fost disjuns în cazul unor ofițeri de la același serviciu și trimis procurorilor anticorupție. De anchetă au fost vizați un procuror, un fost șef al Poliției Rutiere Iași, dar și ofițerii Cristian Nechifor și Mihai Gabriel Doban.

Cu trei luni înainte de decizia definitivă, unul dintre agenți a depus un denunț la DNA împotriva unor ofițeri de la Poliția Rutieră. Ulterior a fost infirmată ordonanța din 2012, prin care agenții de poliție Doban și Nechifor au fost scoși de sub urmărire penală și au sesizat Curtea de Apel Iași. Instanța a decis începerea judecății în cazul celor doi ofițeri de la Rutieră. Numai că, acum, judecătorii au constatat că cei doi sunt nevinovați.

Polițiști anchetați pentru înlesnirea evadării unor infractori

Alt caz mediatizat este cel al unor agenți de Poliție care au dat socoteală în instanță, după ce au fost acuzați că au înlesnit evadarea a doi inculpați într-un dosar. Incidentul s-a petrecut chiar în curtea Palatului de Justiție din zona Târgu Cucu. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași i-au trimis în judecată pe agenții Ștefan Lupu și Adrian Vasile Florea, sub acuzația de înlesnirea evadării. Anchetatorii ieșeni au susținut că incidentul extrem de grav în care au fost implicați cei doi agenți de Poliție a avut loc în martie 2015, atunci când doi indivizi au reușit să evadeze de sub escortă, când erau în curtea din spatele Palatului de Justiție din Iași.

Ancheta cazului în care circa o mie de polițiști, jandarmi și pompieri sunt anchetați pentru fals și uz de fals cu indemnizațiile de vacanță este instrumentată de către Parchetul Tribunalului Cluj.

Adauga un comentariu