Sanatate

Ciupercă între degetele de la picioare. Cauze, simptome, tratament naturist

Publicat: 20 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ciupercă între degetele de la picioare. Cauze simptome tratament naturist
Ciuperca piciorului reprezintă o afecțiune a pielii piciorului, de cauză micotică.

Ciuperca apărută între degetele de la picioare poate avea multe cauze. Care sunt acestea, dar și cum se manifestă această afecțiune, veți descoperi în rândurile următoare. În plus, vă vom prezenta și câteva metode de tratament, simple și rapide, ușor de pus în practică la domiciliu.

Ciuperca piciorului reprezintă o afecțiune a pielii piciorului, de cauză micotică. Cei mai predispuși sunt adulții (în special, bărbații), cei care trăiesc într-un climat meteorologic cald și umed, dar și persoanele care au antecendente medicale de infecții fungice repetate și cele cu afecțiuni debilitante, cum sunt diabetul sau cancerul. Fiindcă este foarte contagioasă, micoza se poate lua prin simpla atingere a pielii unei persoane infectate sau prin atingerea unei suprafețe contaminate.

Pentru a ține la distanță ciuperca piciorului, trebuie să evitați: purtatul de încălțăminte slab ventilată, în care pielea nu poate respira, păstrarea umedă a pielii picioarelor, utilizarea de dușuri publice sau vestiare fără papuci în picioare și activităție ce presupun statul prelungit cu picioarele în apă.

ciupercă între degetele de la picioare
Cei mai predispuși sunt adulții (în special, bărbații), cei care trăiesc într-un climat meteorologic cald și umed, dar și persoanele care au antecendente medicale de infecții fungice repetate

Cauze și simptome frecvente pentru ciuperca între degetele de la picioare

Ciuperca interdigitală este cauzată de Trichophyton mentagrophytes, o specie din genul fungic Trichophyton. Aceasta se manifestă prin descuamare și fisuri ale pielii piciorului, înroșire, apariția de vezicule cu lichid sau macerația pielii, prurit (mâncărime) sau prin senzație de arsură la nivelul piciorului.

Forma interdigitală este cea mai des întâlnită formă clinică și își face apariția, de regulă, între ultimele două degete ale picioarelor. Această formă este caracterizată, la început, de piele moale, umedă și albă între degete , iar, mai apoi, de prurit, senzație de arsură și miros neplăcut. Ciuperca între degetele de la picioare se poate înrăutăți, fapt ce duce la descuamare și la apariția unor fisuri cutanate. În cazul în care infecția avansează, există posibilitatea să se fi asociat cu o infecție bacteriană, care să contribuie la accentuarea mirosului neplăcut și a fisurilor.

Consultul medical este obligatoriu în momentul în care există vezicule pline cu lichid la nivelul piciorului, descuamări sau fisuri ale pielii sau semne de infecție bacteriană (durere, edem, înroșire, creșterea temperaturii locale, scurgeri purulente, inflamația vaselor limfatice). De asemenea, nu mai stați pe gânduri și mergeți la medic dacă infecția micotică pare să se extindă, dacă aveți diabet sau alte afecțiuni asociate cu circulația deficitară a sângelui la nivelul membranelor inferioare sau dacă simptomele nu se îmbunătățesc în două săptămâni de tratament.

ciupercă între degetele de la picioare
Forma interdigitală este cea mai des întâlnită formă clinică și își face apariția, de regulă, între ultimele două degete ale picioarelor.

Metode de tratament pentru ciuperca interdigitală

Tratamentul formelor ușoare și moderate de micoză include antifungice, care nu necesită prescripție medicală. Mai mult, este indicată păstrarea uscată a pielii piciorului.

Dacă vorbim despre o infecție severă, medicul poate recomanda medicamentele antifungice mai puternice atât pentru uz local, cât și pentru administrare orală.

În cazul în care sunteți adeptul remediilor naturiste, puteți încerca băile calde cu bicarbonat de sodiu. În fiecare seară, înainte de culcare, puneți apă caldă într-un lighean și adăugați o lingură de bicrabonat de sodiu. Scufundați-vă picioarele în această apă pentru 20 de minute, după care ștergeți-vă foarte bine, mai ales între degete. Repetați procesul, până când ciuperca dispare.

Totodată, un alt remediu eficient este cel pe bază de usturoi. Acesta conține compuși antifungici, care pot trata și preveni ciuperca piciorului. Luați un cățel de usturoi și tăiați-l în două, după care masați cu el zona afectată. Micoza va dispărea și confortul va fi restabilit.

Pentru a preveni recurențele infecției fungice, utilizați pudră de talc, pentru a menține picioarele uscate.

talpa unei persoane
Tratamentul formelor ușoare și moderate de micoză include antifungice, care nu necesită prescripție medicală.
Adauga un comentariu