Titlurile zilei

Colecția bizară a unui profesor de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”! Nimeni nu credea că poate să aibă grijă de ei timp de 43 de ani!

Publicat: 08 nov. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Colecția bizară a unui profesor de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Nimeni nu credea că poate să aibă grijă de ei timp de 43 de ani
Povestea pasiunii pentru cactuși a profesorului ieșean

Petru Dușa, unul dintre cei mai apreciați profesori de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, are o pasiune aparte pentru plante, respectiv pentru cactuși. Frumoasele plante înfrumusețează pervazul unui laborator în care studenții au cursuri, ascunzând în spate o poveste specială

Cadrul didactic universitar ieșean care a fost profesor mai bine de patru decenii are grijă de cactușii pe care îi are încă de la începutul carierei sale. Acum, fiind pensionat, plantele prețioase au rămas la universitate, dar Petru Dușa nu a uitat de ele. Pe parcursul anilor, profesorul universitar a adunat aproximativ 25 de cactuși dezvoltați, florile fiind colecționate de acesta.

Povestea pasiunii pentru cactuși a profesorului ieșean

Petru Dușa este profesor universitar, doctor inginer la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, predând de peste 40 de ani materii ca proiectarea tehnologiilor pe sisteme flexibile sau antreprenoriat industrial. Deși acum este pensionar, drumurile sale încă duc spre facultate. Pe lângă cursurile la care este profesor asociat, cactușii pe care i-a adunat ani la rând în una din sălile facultății nu-l lasă să stea departe de catedră.

Petru Dușa, în vârstă de 69 de ani, a dezvoltat o adevărată pasiune pentru aceste plante. Dragostea pentru cactuși a apărut acum mulți ani, în urma unei amintiri speciale.

„Cel mai în vârstă cactus are 43 de ani și o poveste specială. Eram angajat la Fabrica Nicolina, după ce am absolvit facultatea, în 1979. În primă fază am fost repartizat în învățământ, însă imediat s-a schimbat ministrul Învățământului, iar repartițiile au fost anulate și a trebuit să fac practică în industrie timp de 3 ani de zile. Am ales să merg la Nicolina, crezând că sunt mai aproape.

Ajuns acolo, credeam că o să mă aștepte cu covor roșu, fiind din vârful promoției, dar nu a fost așa, nici vorbă, nu eram băgat în seamă. Era o cultură foarte proletară, nu aveam unde să stau, am urcat la un moment dat într-un birou, unde am întâlnit o secretară căreia cred că i s-a făcut milă de mine când m-a văzut prin secție și mi-a spus: «Uite, este aici un birou, nu stă nimeni în el, cred că a-ți putea să-l ocupați». Era un birou foarte vechi, din 1897.

Tot doamna asta mi-a dat primul cactus, aruncat într-un pahar, să am și eu o plantă, trebuia să facă rădăcini. Mi-a spus că are mâna foarte bună la plante. Ei, amintirea aceasta, că acel om a fost primul care mi-a acordat o oarecare atenție, că mi-am pus și eu o plantă, a contat. Am ținut la acel cactus foarte mult, pe oriunde am fost l-am cărat după mine. Când am fost plecat prin străinătate, l-am dat în grijă. Și acum face flori și este o amintire foarte interesantă”, a declarat prof. univ. dr. ing. Petru Dușa.

Cactușii au flori mirositoare pe care profesorul le oferă studenților

După ce a interacționat cu primul cactus, Petru Dușa a dedicat mai mult timp acestor plante, dând peste cactuși în multe situații din viață. Mai mult, profesorul a reușit să-i înmulțească și să obțină flori impresionante de la aceștia.

„În urmă cu mulți ani, mergeam la mare, la Eforie Nord, iar acolo am stat într-o casă, lângă un botanist. Acesta avea în grădină mulți cactuși și în fiecare an luam de la el 2-3, așa i-am înmulțit.

Cum am spus, unii dintre ei sunt mai vechi, de 40 de ani, fac niște flori foarte frumoase, chiar și câte 30 de flori de cactus. După ce se usucă, încă miros, toate. Am avut și discursuri despre cum arată o floare în tinerețea ei, despre cum se usucă. Floarea cactusului e foarte suculentă, mare, apoi se usucă ca un fir.

Le-am păstrat cam pe toate, așa uscate le-am dat și studenților mei. Fiecare cactus are povestea lui, este legat de o întâlnire sau o întâmplare.

Sincer să fiu, nici nu știu speciile, doar mi-au plăcut, am dezvoltat o pasiune pentru ei, pentru cactuși, pentru tot ce înseamnă viață. La un moment dat mi-am luat și un album despre ei, dar nu pot spune exact speciile”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Petru Dușa .

Dragoste pentru viață și plante

Din spusele profesorului universitar Petru Dușa, dragostea pentru natură și viață l-a făcut să aibă atât de mare grijă de cactuși. În viitorul apropiat, cadrul didactic dorește să doneze plantele Grădinii Botanice.

„Ei sunt ca niște bulgări, iar bulgării aceștia mai cad. Îmi era milă să-i las să se usuce și îi adunam, îi puneam în borcane și tot făceau rădăcini, doream să fie cât mai mulți, dar nu a fost ceva programat, a fost natural. Am foarte mare respect față de tot ceea ce este viu și natural, față de viață. Spre exemplu, am 20 de pisici acasă. Cactuși nu am deloc, pentru că nu am suficient spațiu și le este mai bine la facultate. Acasă am altfel de plante, meri, peri, pruni, tot felul. Acum trec mai rar pe la facultate, dar plătesc pe cineva să aibă grijă de ei. M-am pensionat, sunt profesor asociat, merg mai puțin acolo, pentru a-i îndruma pe doctoranzi.

Pe viitor aș vrea să-i dau cuiva de la Grădina Botanică, poate găsesc pe cineva pasionat acolo”, a precizat prof. univ. dr. ing. Petru Dușa.

Comentarii
Adauga un comentariu