Sanatate

Compot de gutui: Beneficii neașteptate pentru sănătate

Publicat: 22 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Gutuile sunt printer cele mai aromate și parfumate frcute, iar compotul de gutui are multiple beneficii pentru sănătate.

Gutuile, chiar dacă sunt consummate în compot, adică sunt fierte, își păstrează proprietăţile. Astfel, acestea sunt pline de vitamine şi minerale, precum fosfor, potasiu, fier si magneziu, alungând primele simptome de răceală, fortificând organismul şi acţionând ca un puternic antioxidant.

Compot de gutui: Beneficii multiple pentru sănătate

Fibrele continute de gutui sunt un remediu ideal pentru persoanele care au probleme cu digestia. Pentru asta, trebuie să bei o cană de compot dimineața, pe stomacul gol. Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil pot găsi un adevărat remediu în compotul de gutui. Asta datorită taninului, care are efect de reducere a secrețiilor mucoasei intestinale.

Deoarece au un conținut bogat de vitamina C, acestea asigură 23% din necesarul zilnic al organismului. De asemenea, gutuile conțin minerale, precum fosfor, potasiu, fier si magneziu, fiind printre fructele folosite cu succes pentru ajurea sistemului imunitar. Astfel, acestea previn apariția răcelilor și a gripei.

Compotul de gui este recomandat și pacienților cu cancer deoarece conțin vitamina B17, care ajută la distrugerea celulelor canceroase.

Compotul de gutui are rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni se previne riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului.

În plus, compotul de gutui este un bun aliat și în afecţiunile ficatului şi ale pancreasului. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea.

Consumul de compot de gutui stimulează apetitul, putând fi astfel consumat de persoanele care suferă de anemie, de vârstnici sau de copii.

Mai mult, compotul de gutui paote fi benefic în lupta cu crampele intestinale, diareea, constipaţia sau durerile provocate de ulcer.

Compot de gutui pentru iarnă: Rețeta

Un compot de gutui aromat și gustos poate fi făcut în cel mai simplu mod, doar din fructe, zahăr și apă. Reteta de compot de gutui pentru iarna imi aduce aminte de copilarie si de imensul gutui din gradina bunicilor. Avea fructe parfumate iar bunica pastra din ele, pe cele mai frumoase, pana tarziu in iarna pe prevazurile geamurilor.

Acasa, faceam cu mama zeci de borcane de compot  aromat si gustos, pe care il savuram cu mare pofta in toiul iernii.

Ingredientele necesare sunt gutuile, zahăr și apă. Pentru un borcan de 400 de grame, se pun 2 linguri de zahăr iar la cel de 800 de grame, 4 linguri.

Importantă este cantitatea de fructe pe care o puneți în borcane și de cât de dulce vreți să fie compotul

Gutuile se spală, se curăță de cotor și se taie în cuburi sau feliuțe. Se pun în borcane, alături de zahăr și se completează cu apă. Extrem de important este ca borcanele și capacele să fie sterilizate corect. Astfel, compotul de gutui se va păstra perfect peste iarnă.

După ce infiletați capacele, se așază borcanele într-o oală pe fundul căreia se așază un prosop de bucătărie. Se toană apa în vas cât să acopere de un deget borcanele.

Se fierbe timp de 30 de minute, la foc mic, din momentul în care a dat în clocot. După, borcanele se lasă să se răcească în apă, apoi se lasă la uscat, se etichetează și se păstrează în cămară.

Adauga un comentariu