Local

Consiliul Județean Iași pregătește strategia economică pe perioada 2021-2027. În ședința CJ sunt prezentate principalele obiective vizate pentru dezvoltarea regiunii – LIVE VIDEO

Publicat: 22 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consiliul Județean Iași pregătește strategia economică pe perioada 2021-2027. În ședința CJ sunt prezentate principalele obiective vizate pentru dezvoltarea regiunii - LIVE VIDEO
Strategia economică pe perioada 2021-2027 va fi elaborată de către Consiliul Județean Iași în perioada următoare, documentul urmând a fi avizat de plenul instituției

Județul Iași va avea o nouă strategie economică penru perioada 2021-2027, dezvoltată de CJ Iași. Un prim pas al proiectului va fi derulat de Consiliu odată cu aprobarea unor credite de angajament pentru elaborarea strategiei respective

Plenul Consiliului Județean Iași va analiza în cursul zilei de astăzi, 22 septembrie 2021, un proiect privind noua strategie de dezvoltare socio-economică pentru următorii ani. Proiectul este inclus în ședința de plen care va avea loc de la ora 10:00 la Casa Pătrată. Proiectul prevede noile investiții ce se vor contura în județ în perioada 2021-2027. Documentul cuprinde însă și alte propuneri pe mai multe domenii de activitate. Până acum însă, vechile strategii de dezvoltare nu au avut efectul scontat. Ba chiar au ajuns la apropiați, așa cum a făcut fostul șef al CJ Iași, Cristian Adomniței, care a dat contractul în 2013 cu dedicație.

UPDATE: Discuții dure în timpul ședinței de Consiliu Județean Iași pe tema concesionarii Conacului Moruzi (Casa Călăului) din zona Manta Roșie. CJ vrea să concesioneze clădirea și terenul de 2.4 hectare cu o redevență de 8.000 euro pe an vreme de 25 ani. Proiectul nu a trecut de plenul CJ după ce mare parte dintre aleși s-au abținut de la vot. Unii au reclamat faptul că viitorul concesionar ar putea construi altceva acolo în locul reabilitării monumentului istoric.

Noua strategie economică derulată de Consiliul Județean Iași

Conform proiectului de hotărâre, strategia cuprinde mai multe obiective. Unul dintre acestea este dezvoltarea unei economii competitive. Un alt obiectiv este legat de dezvoltarea capitalului uman. De asemenea, documentul cuprinde și un capitol legat de protejarea mediului și optimizarea utilizării resurselor.

„Consiliul Județean lași, prin strategia proprie de dezvoltare, evaluează și intenționează să pună în valoare oportunitățile economice și investiționale care să contribuie la realizarea obiectivelor județene și regionale, strategie care va fi elaborată în concordanță cu noile linii impuse de prioritățile tematice, obiectivele specifice și măsurile cuprinse în Strategia națională de dezvoltare, precum Strategia de Dezvoltare Regională Nord Est”, se arată în proiectul de hotărâre.

Dezvoltarea infrastructurii, inclusă în noua strategie a județului Iași

Un alt capitol ce va fi luat în calcul este legat de dezvoltarea unei infrastructuri moderne, inteligente, reziliente și durabile.

„În construirea strategiei se va avea în vedere arhitectura programelor operaționale din politica de coeziune 2021-2027, în concordanță cu prioritățile de investiții la nivel național, regional și local. Astfel se va asigura un management adecvat în planificarea și realizarea proiectelor de investiții în domeniile importante pentru dezvoltarea județului și a regiunii. Este vorba despre infrastructura rutieră, educațională și de sănătate, precum și despre creșterea competitivității și dezvoltării durabile”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Vechea strategie a fost discutată de șefii județului Iași, proiectele derulate fiind însă numărate pe degete.

Credit de angajament pentru derularea strategiei economice a județului

Într-o primă etapă, CJ va aviza un credit de angajament pentru derularea proiectului, valoarea acestuia fiind de 160 de mii de lei, sumă inclusă în bugetul pe acest an.

„Investițiile propuse vor viza opțiunile cele mai economice din punct de vedere al utilizării resurselor, urmărindu-se evitarea celor ce ar putea avea impact negativ asupra mediului sau climatului. Vor fi sprijinite investițiile care vizează prevenirea, diminuarea și combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice și dezastrelor naturale”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Adauga un comentariu