National

Consumul de alcool ar putea duce la reducerea dimensiunilor creierului. Chiar şi o singură picătură dăunează, se arată într-un studiu

Publicat: 21 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consumul de alcool ar putea duce la reducerea dimensiunilor creierului. Chiar şi o singură picătură dăunează se arată într-un studiu
Consumul de alcool poate reduce volumul creierului, susține un studiu făcut de angajații Universității Oxford din Marea Britanie

Conform unui studiu publicat, chiar şi o singură picătură de alcool ar putea duce la reducerea dimensiunilor creierului. Studiul la care au participat 25.000 de persoane a fost făcut de specialiştii de la Universitatea Oxford din Regatul Unit.

Certetările precedente sunt contrazise de noul studiu. Vorbim despre faptul că se pleca pe premisa că un eventual consum de vin ar fi mai puţin dăunător decât un consum de bere sau alt tip de alcool. Nimic mai fals, susţin cercetătorii britanici care nu au observat nicio diferenţă în leziunile cerebrale făcute de vin, bere sau alt tip de alcool.

Cu cât consumul de alcool este mai mare cu atât leziunea creierului este mai mare

Conform studiului făcut de cercetătorii de la Universitatea Oxford, cu cât consumul de alcool este mai mare cu atât leziunile provocate creierului sunt mai mari. Vorbim despre faptul că volumul creierului se reduce şi pierzi mai multe abilităţi cognitive atunci când consumi mai mult alcool.

„Nu există un prag pentru daunele cauzate de consumul de alcool. Întregul creier pare să fie afectat, nu doar unele zone specifice, după cum se credea anterior”, a declarat pentru „Guardian” Anya Topiwala, lider de cercetare la Universitatea Oxford.

La studiul din Mare Britanie au participat zeci de mii de persoane

Studiul făcut de specialiştii de la Universitatea Oxford a cuprins participarea a peste 25.000 de pacienţi şi a comparat vârsta, sexul, educaţia, consumul de alcool şi dimensiunea creierului. S-a constatat faptul că densitatea materiei cenuşii a scăzut în momentul în care pacientul creștea doza de alcool consumată săptămânal.

De altfel, volumul creierului a scăzut cu 0,8% ceea ce reprezintă un procent care este de patru ori mai mare decât cel provocat de alţi factori de risc cum ar fi fumatul.

Alcoolul afectează integritatea „substanței albe” care conține fibre nervoase și contribuie la apariția unor boli precum demența și Alzheimer chiar și atunci când este consumat în cantități mici.

Oamenii din clasa medie tind să consume alcool cu măsură

Cercetătorii din Oxford au explicat faptul că oamenii din clasele sociale înstărite şi educate tind să consume alcool mai cu prudentă. Studiul recent intra într-o mare confruntare cu un alt studiu făcut în urmă cu 5 ani. Studiul trecut spunea faptul că un posibil consum de vin este mai bun decât consumul de bere sau alt tip de alcool. De altfel, autorităţile sanitare britanice susţineau faptul că persoanele nu trebuie să depăşească consumul a 14 unităţi de alcool pe săptămână reprezentând 14 pahare mici cu vin sau bere.

În cazul în care rezultatele Oxford sunt confirmate, toate datele de până acum vor trebui revizuite. Dar puburile din Marea Britanie tocmai s-au redeschis, iar managerii nu vor să audă de vești proaste.

Consumul de alcool la vârste fragede poate dăuna grav dezvoltării copiilor

Un alt studiu publicat tot în Marea Britanie arăta faptul că un eventual consum de alcool ridicat între vârstele de 15-19 ani poate afecta grav dezvoltarea copiilor. Vorbim despre faptul că poate determina o reducere a volumului neocortical, dezvoltarea slabă a substanței albe și deficite ale funcției cognitive. În altă ordine de idei, consumul mare de alcool este contraindicat şi la vârsta de peste 65 de ani, vârsta la care persoanele pot avea leziuni cerebrale.

La vârsta de peeste 65 de ani chiar și consumul mediu de alcool poate aduce un aport negativ sănătății oamenilor.

Adauga un comentariu