Stiri medicale

Covid-19: cine sunt super-contaminanții responsabili de răspândirea epidemiei

Publicat: 01 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 cine sunt super-contaminanții responsabili de răspândirea epidemiei
Situația cazurilor de coronavirus și măsurilor luate pentru a împiedica răspândirea virusului, pe raza județului Iași

Covid-19: cine sunt super-contaminanții? Nu toți pacienții infectați cu Covid-19 ar fi contagioși, iar răspândirea virusului s-ar datora unei minorități de persoane infectate, supranumite super-contaminanți, arata un studiu britanic recent.

Spălarea periodică a mâinilor, purtarea unei măști, distanțarea socială, utilizarea gelului hidroalcoolic: măsurile de barieră puse în aplicare timp de câteva luni au făcut posibilă limitarea răspândirii Covid-19, dar numărul celor infectați continuă să crească.

În timp ce unii oameni par să nu fie foarte contagioși, există super-contaminanți capabili să transmită virusul mult mai ușor decât alții.

Câteva studii au căutat deja să evalueze gradul de contaminare a diferitelor virusuri care ar putea circula, cum ar fi gripa spaniolă.

Covid-19: cine sunt super-contaminanții

Specialiștii londonezi au analizat recent variațiile de transmitere a virusului Covid-19 între indivizi. Ei au observat că riscurile de infecție variau foarte mult de la o persoană la alta și că „80% din transmisiile secundare ar fi fost cauzate de o mică parte din indivizii infecțioși”. De asemenea, ei spun că nu toate cazurile simptomatice sunt neapărat contagioase, așa cum s-a demonstrat si la apariția virusurilor anterioare.

Conform acestei lucrări, super-contaminanții ar putea reprezenta aproximativ 10% din cei infectați.

Akira Endo și echipa sa consideră că această descoperire ar putea ajuta la limitarea scării pandemiei: „Deoarece majoritatea persoanelor infectate nu contribuie la extinderea unei epidemii, numărul efectiv de contaminare ar putea fi redus considerabil prin prevenire”, se explică în acest studiu transmis de platforma Wellcome Open Research.

Limitarea evenimentelor mari, în care multe persoane sunt susceptibile să intre în contact și să fie expuse la o mică parte din așa-numitii super-contaminanți, ar putea reduce semnificativ creșterea numărului de cazuri noi.

Adauga un comentariu