Local

Cristian Stoica, directorul CTP Iași, Grinch de Dragobete! Tramvaiul îndrăgostiților a deraiat în depou. „Defecțiunea a fost mai gravă”- FOTO

Publicat: 25 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cristian Stoica directorul CTP Iași Grinch de Dragobete Tramvaiul îndrăgostiților a deraiat în depou. Defecțiunea a fost mai gravă- FOTO
"Tramvaiul Dragobete" a întârziat să apară pe șine. Compania de Transport Public Iași anunța pe pagina de Facebook că mijlocul de transport va circula între orele 06:00 - 22:00 pe traseele 1 și 9

Compania de Transport Public Iași a întârziat punerea pe șine a „Tramvaiului Dragobete”, special amenajat pentru data de 24 februarie 2021. Mijlocul de transport a fost decorat în tema sărbătorii de Dragobete. Ieșenii l-au așteptat nerăbdători, dar acesta și-a făcut apariția abia spre după-amiază. O defecțiune tehnică a împiedicat ieșirea tramvaiului din depou

Tramvaiul special amenajat, care trebuia să circule miercuri, 24 februarie 2021, în orașul Iași, marcând Ziua de Dragobete, nu a mai ajuns pe șine. Compania de Transport Public Iași (CTP) a anunțat pe pagina de Facebook că, pe data de 24 februarie 2021, va fi pus în circulație „Tramvaiul Dragobete”. Din nefericire pentru ieșeni, tramvaiul iubirii nu a mai apărut pe șine. O problemă tehnică descoperită abia în dimineața de 24 februarie 2021 a făcut ca „Tramvaiul Dragobete” să rămână în depou până la ora 15:00. Pe pagina de Facebook, CTP anunța că tramvaiul va circula între orele 06:00 – 22:00, în regim normal pe traseele 1 și 9, prin rotație. Călătoria cu mijlocul de transport destinat zilei îndrăgostiților era gratuită. Evenimentul „Tramvai Dragobete” anunțat pe pagina de Facebook a CTP a adunat 25 de aprecieri, 7 persoane au răspuns că participă la eveniment și 32 de persoane s-au arătat interesate.

„Tramvaiul a avut o problemă la compresor și a trebuit reparat. Defecțiunea a fost mai gravă decât ne așteptam. Imediat după ce îl reparăm, îl vom scoate pe trasee”, a declarat Cristian Stoica, directorul CTP Iași.

„Tramvaiul Iei” a devenit „Tramvaiul Dragobete”

Miercuri, 24 februarie 2021, „Tramvaiul Iei”, care aparține CTP Iași, a fost special ales să devină „Tramvaiul Dragobete„. Evenimentul organizat de CTP a fost realizat în parteneriat cu Asociația Tramclub Iași și Traduceri cu tâlc. Pentru anul acesta, organizatorii nu au mai pregătit activități ca în anii trecuți, când se oficiau căsătorii pentru o zi!

„Pentru sărbătoarea de Dragobete, în interiorul tramvaiului au fost aplicate stickere colorate cu mesaje de dragoste extrase de traducătorul Adina-Maria Simion din literatura română și cea internațională. Au rezultat astfel 35 de citate unice, aplicate pe spătarele scaunelor. De asemenea, în dreptul ușilor de acces au fost aplicate postere cu istoricul și legendele ce fac trimitere la sărbătoarea de Dragobete. Având în vedere perioada de pandemie pe care o traversăm, am căutat să evităm interacțiunile umane în spațiu închis. Anul acesta am ales să creăm un eveniment care să marcheze importanța sărbătorii de Dragobete prin materiale tipărite aplicate în interiorul tramvaiului”, a declarat Silviu Teodor-Stanciu, președintele Asociației Tramclub Iași. Evenimentul se află la a treia ediție.

„Tramvaiul Iei” a avut succes printre ieșeni

„Tramvaiul Iei” a fost implicat în numeroase activități culturale de-a lungul timpului. Tramvaiul este decorat pe exterior cu motive tradiționale românești, folosite în urmă cu peste 100 de ani pe ia din zona Iașului.

„«Tramvaiul Iei» a fost personalizat în anul 2017 cu sprijinul voluntar al unui grup de studenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design, Specializarea Design din cadrul Universității de Arte «George Enescu» Iași. De atunci, tramvaiul a fost implicat în numeroase activități educative și culturale, cele mai reprezentative fiind cele organizate de Ziua internațională a Iei și de Dragobete”, a mai spus președintele Asociației Tramclub Iași.

Ce semnifică Dragobetele și care sunt tradițiile acestei zile

Dragobetele sau echivalentul românesc al zilei Sfântului Valentin nu a fost ales întâmplător pe data de 24 februarie. Sărbătoarea marchează începutul anului agricol, în acel moment natura renaște, păsările își caută cuiburi, iar ursul iese din bârlog. Astfel, odată cu renașterea naturii, reînvie și iubirea. Dragobetele este reprezentant de Dragomir, fiind fiul Babei Dochia, în credința populară românească. Dragomir este năvalnic, chipeș și iubăreț, nestatornic și voinic, în timp ce Sfântul Valentin este blajin. Legenda Dragobetelui mai spune că apa de pe fragi avea proprietăți magice. Aceasta trebuia strânsă și folosită de către fetele nemăritate, facându-le mai frumoase ca niciodată, atrăgând privirile băieților.

Mai demult, în această zi de mare sărbătoare, flăcăii purtau straie care mai de care și se adunau în păduri pentru a culege buchete de flori ale primăverii, ca mai apoi să le ofere celor care le-au furat inimile. În această zi, fetele trebuiau să se întâlnească cu băieți pentru a avea parte de iubire întregul an. De asemenea, de Dragobete nu ai voie să plângi, pentru că lacrimile aduc necazuri și supărări în lunile ce urmează. Ca și de Valentine’s Day, cuplurile își fac cadouri, oferindu-și unul altuia dulciuri, momente frumoase și multă iubire. Ca în fiecare an, bărbații scot din buzunar o sumă mult mai mare în comparație cu femeile, pentru această zi.

Adauga un comentariu