Stiri si curiozitati

Cum îți înveți perușul albastru să vorbească și să vină pe deget: Sfaturi de la crescătorii de păsări

Publicat: 10 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum îți înveți perușul albastru să vorbească și să vină pe deget Sfaturi de la crescătorii de păsări
Perușul este prima opțiune a unui iubitor de păsări, care își dorește să aibă un suflet înaripat în apartament.

Perușul este un papagal de talie mică, care aparține tribului de papagali cu coada lungă (Platycercini). Penajul acestuia poate avea culori diferite: albastru, galben, gri, oliv sau verde.

Perușul este prima opțiune a unui iubitor de păsări, care își dorește să aibă un suflet înaripat în apartament. Este mic, viu colorat și extrem de activ. Nu este mare consumator de resurse și nici de timp, făcându-l ideal pentru persoanele ocupate.

Cu siguranță știți că perușii pot fi dresați, însă este nevoie de timp pentru a-i învăța mici trucuri. Astfel că, în acest articol, vă vom dezvălui câteva sfaturi, preluate de la crescătorii de păsări, care vă vor demonstra că perușii sunt mai mult decât niște păsări cu rol decorativ.

trei peruși pe o ramură de copac
Perușii pot fi învățați să vorbească.

Cum îți dresezi perușul albastru

Un peruș poate fi învățat: să vorbească și să imite vorbirea umană, să nu mai ciupească, să vină pe deget, să fie mângâiat cu mâna, fără să se opună și să facă mici trucuri. Pentru a-l învăța toate acest lucruri, trebuie să aveți răbdare, să îi acordați timp și să fiți calmi, potrivit maria-andrei.ro. De asemenea, pentru că perușii adoră meiul, trebuie să aveți la îndemână mereu câte o porție, pentru a-l recompensa.

Cum îți înveți perușul să vorbească?

Acest proces necesită mult timp și răbdare. Important de precizat este că, în timpul acesui proces, este necesar ca pasărea să nu fie obosită și nici distrasă de alte activități, care au loc în cameră.

Primul pas este să vă lăsați perușul să se acomodeze cu prezența voastră. Apoi, puteți începe să rostiți un cuvânt, pe care să îl tot repetați. Cuvântul poate fi folosit într-o frază sau de sine stătător. Cu timpul, perușul îl va memora și îl va repeta. La început, îl va rosti pe un ton mai jos, dar apoi îl va spune cu voce tot mai ridicată.

Puteți continua să îl învățați propoziții simple. Când nu faceți „lecții” cu el, încercați să îi vorbiți, de parcă v-ar înțelege. În acest fel, îi va fi mai ușor să vorbească.

De precizat este că nu toți perușii vorbesc. Unii pot avea un vocabular destul de extins, cum sunt masculii, însă alții pot vorbi foarte puțin sau deloc. Acesta este și cazul femelelor.

un peruș albastru pe o ramură de copac
Un peruș poate fi învățat: să vorbească și să imite vorbirea umană, să nu mai ciupească, să vină pe deget, să fie mângâiat cu mâna, fără să se opună și să facă mici trucuri.

Cum înveți perușul să vină pe deget

Din momentul în care perușul s-a acomodat cu mediul, se va simți în largul lui. Stați zilnic lângă cușcă și vorbiți-i. Așa, va căpăta încredere în cei din jurul lui.

După o vreme, încercați să introduceți mâna în colivie, dar fără a-l atinge. În acest fel, el va înțelege că mâna nu este o amenințare. Următorul pas este să luați o stinghie mică de lemn, pe care să o țineți în interiorul coliviei, chiar în fața perușului, lipită de burtică. În același timp, nu uitați să îl îndemnați, cu o voce caldă, să urce pe stinghie. Repetiția va face perușul să înțeleagă că e vorba despre o comandă. Pentru a-l convinge mai ușor să se urce pe stinghie, oferiți-i mei.

Când perușul face primul pas pe stinghie, recompensați-l și laudați-l. Ba chiar, îl puteți plimba prin colivie cu stinghia mobilă, încurajându-l să treacă pe o altă stinghie, fixă. În timp, schimbați stinghia cu degetul, iar perușul va urca pe el, așa cum face pe stinghie.

un peruș albastru în colivie
Perușul este prima opțiune a unui iubitor de păsări, care își dorește să aibă un suflet înaripat în apartament.
Adauga un comentariu