Sanatate

Cum se manifestă conjunctivita la copii? Cauze, tratament și prevenție

Publicat: 22 iun. 2022
copil cu conjunctivită
Această afecțiune este extrem de contagioasă, copiii fiind cei mai predispuși în a o contracta.

Conjunctivita este o afecțiune des întâlnită la copii. Iată cum se manifestă, din ce cauze apare și, cel mai important, cum se tratează.

Conjunctivita constă în inflamația conjuctivei, acel țesut care îmbracă partea albă a ochiului la exterior, dar și interiorul pleoapei. Responsabili pentru apariția acestei inflamații pot fi un virus sau o infecție bacteriană. Mai mult, nu rare sunt cazurile când conjunctivita este provocată de o substanță iritantă sau de o alergie.

Această afecțiune este extrem de contagioasă, copiii fiind cei mai predispuși în a o contracta. Află, în rândurile care urmează, ce simptome prezintă și care este cel mai bun tratament pentru conjunctivită.

Conjunctivita la copii: Cauze frecvente și simptome

Conjunctivita poate fi infecțioasă, alergică sau iritantă. Conjunctivita infecțioasă este determinată de un virus sau de o bacterie, în urma contactului direct cu secreții oculare sau nazale ale unei persoane infectate, cu degete sau obiecte infectate sau cu un prosop contaminat.

În ceea ce privește conjunctivita alergică, aceasta este cauzată de expunerea la un alergen. Spre deosebire de conjunctivita infecțioasă, cea alergică nu este contagioasă. Este adesea însoțită de strănut și congestie nazală.

Ultima formă de conjunctivită, și anume cea iritantă, apare în urma sindromului de ochi uscat sau a expunerii la clor, fum și alte substanțe iritante.

Conjunctivita la copii se manifestă prin: înroșirea unuia sau a ambilor ochi, înroșirea pleoapei, inflamarea pleoapei, lăcrimarea involuntară, secreție albă, galbenă sau verzuie, mâncărimi în zona ochilor, senzație de nisip în ochi și fotosensibilitate (sensibilitate la lumină). Aceste simptome pot să dureze două-trei zile sau trei săptămâni.

copil cu conjunctivită
Conjunctivita constă în inflamația conjuctivei, acel țesut care îmbracă partea albă a ochiului la exterior, dar și interiorul pleoapei.

Cum se tratează conjunctivita la copii?

Pentru a primi un tratament adecvat, copilul trebuie dus la un medic oftalmolog, care să îl examineze. În urma consultului, acesta va stabili diagnosticul de conjunctivită și tipul acesteia. Tratamentul va fi în conformitate cu tipul de conjunctivită depistat.

În cazul în care vorbim despre conjunctivita virală, aceasta se tratează de la sine, nefiind necesar un tratament care să grăbească vindecarea. Este suficient ca ochiul afectat al copilui să fie curățat cu o cârpă curată și umedă. Foarte bune sunt și compresele calde, care contribuie la ameliorarea simptomelor.

În schimb, dacă diagnosticul este cel de conjunctivită bacteriană, medicul va recomanda administrarea unui antibiotic, sub formă de picături de ochi. Dacă minorul este prea mic și refuză picăturile, poți opta pentru o cremă pentru ochi cu antibiotic.

Conjuctivita alergică se tratează cu antihistaminice, iar conjuctivita iritantă prin spălarea ochilor și folosirea unor picături de tip lacrimi artificiale.

copil cu conjunctivită
Pentru a primi un tratament adecvat, copilul trebuie dus la un medic oftalmolog, care să îl examineze.

Metode de prevenție a conjunctitivitei

Pentru a preveni apariția conjuctivitei, încurajează-l pe cel mic să se spele pe mâini de mai multe ori pe zi și să nu își mai atingă zona ochilor. Mai mult, copilul trebuie să aibă propriul lui prosop de față și nimeni altcineva să nu aibă voie să îl folosească.

În cazul în care a intrat în contact cu infecția, nu îl duce la înot, până când conjunctivita nu este vindecată. Dacă are conjunctivită virală, copilul poate fi dus în colectivitate imediat ce a început tratamentul, iar dacă are conjuctivită bacteriană, abia după 24 de ore de la începerea tratamentului cu antibiotic îl poți duce la grădiniță/școală.

copil cu conjunctivită
În cazul în care a intrat în contact cu infecția, nu îl duce la înot, până când conjunctivita nu este vindecată.Adauga un comentariu