Local

De aproximativ șapte ani, sute de pacienți au primit o nouă șansă la viață, în Iași! Tratamentul revoluționar împotriva hepatitei C este folosit în continuare și face minuni. Dr. Carmen Dorobăț: „Rezultatele sunt extraordinar de bune și avem pacienți care așteaptă aprobările tratamentelor”

Publicat: 25 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De aproximativ șapte ani sute de pacienți au primit o nouă șansă la viață în Iași Tratamentul revoluționar împotriva hepatitei C este folosit în continuare și face minuni. Dr. Carmen Dorobăț Rezultatele sunt extraordinar de bune și avem pacienți care așteaptă aprobările tratamentelor
Prof. dr. Carmen Dorobăț vorbește despre tratamentul miraculos împotriva hepatitei C

Sute de pacienți au fost salvați la Iași de boala care îi chinuia de ceva vreme. Medicii au făcut minuni cu tratamentul revoluționar pentru persoanele care suferă de hepatită cronică virală de tip C. Alte câteva zeci de persoane așteaptă în aceste momente aprobarea tratamentului-minune

De aproximativ șapte ani, la Iași au fost salvați sute de pacienți infectați cu virusul hepatic C. Când nu mai avea nicio speranță, după multe vreme în care această boală cronică extrem de periculoasă îi chinuia, tratamentul miraculos fără interferon le-a salvat viața. Și în prezent, câteva zeci de persoane infectate cu virusul hepatic C așteaptă să primească tratamentul-minune, dar și cei care s-au tratat se întorc periodic la medic pentru reevaluare, evoluția acestora fiind una bună.

„Paleta de tratament pentru hepatita C există, diversificată, chiar și cu rezultate extraordinar de bune în ceea ce privește vindecarea infecției cu virusul hepatic C. Pacienții noștri pe care i-am vindecat se află în continuare sub evaluările noastre, pentru că am reușit să menținem pe foi de zi aceste evaluări chiar în pandemie, pe circuite separate. În prezent, avem pacienți care așteaptă aprobările tratamentelor, pentru că mai există și considerente de ordin administrativ care trebuie finalizate.

Sunt foarte multe cazuri de hepatită C vindecate, dar noi ținem în continuare legătura cu ei, pentru că trebuie să înțeleagă că noi vindecăm infecția cu acest medicament și nu vindecăm modificarea cronică a ficatului. Din acest motiv rămân sub monitorizare”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, specialist în boli infecțioase.

Dr. Carmen Dorobăț: „Hepatita cronică nu este vindecată odată cu vindecarea infecției”

Acest tratament are o reușită definitivă, de 100 la sută, și fără reacții adverse. Cu toate acestea, pacienții trebuie să fie foarte atenți, să aibă un regim de protejare a ficatului. Trebuie să acorde o atenție maximă asupra alimentației, a consumului de alcool. Boala nu mai evoluează, dar trebuie să respecte anumite reguli. Tratamentul este susținut financiar printr-un program al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Hepatita cronică nu este vindecată odată cu vindecarea infecției, se obțin ameliorări în timp. Care este finalitatea bolii după ani buni – și mă refer aici, pentru că avem ceva experiență de circa 6-7 ani în ceea ce privește acest tratament, la ceea ce se întâmplă după 10 ani, după 15 ani – vom vedea în timp, respectiv care va fi ameliorarea structurală a ficatului. Am constatat o ameliorare clară, din punct de vedere al structurii, la pacienții care au plecat cu un grad de fibroză mai mic.

La cei care au plecat cu un grad de fibroză 4, am obținut până acum o ameliorare în intervalul F3-F4, adică cei care au plecat de la început cu o modificare importantă a structurii hepatice. Ameliorarea, așa cum ne așteptam, se produce mult mai lent în timp, dar, încet, încet, să sperăm că vom obține din F4, măcar un F3. Nu am avut cazuri de copii sau de gravide”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț.

CAS a decontat aproximativ 18 milioane de euro pentru acest tratament

De la debutul acestui tratament, mai exact din anul 2015 și până în prezent, au fost în evidența medicilor ieșeni peste o mie de pacienți. Dintre aceștia, doar 859 au avut rezultate în urma tratamentului. În cei aproximativ 7 ani de administrare a tratamentului miraculos și până în prezent, CAS Iași a decontat pentru pacienți suma de aproximativ 18 milioane de euro.

„CAS Iași vă aduce la cunoștință următoarele informații ce privesc terapia cu medicamente cu acțiune antivirală directă (interferon-free) destinate tratamentului hepatitei cronice C și cirozei hepatice C. Tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C a fost introdus în România în baza contractelor cost-volum-rezultat încheiate de CNAS începând cu anul 2015, pe parcurs fiind introduse alte noi molecule pentru tratamentul acestei afecțiuni. În urma interogării Sistemului informatic Unic Integrat al asigurărilor sociale de sănătate în perioada 2020-2021 au fost evidențiate pentru 1.031 de pacienți rețete prescrise și eliberate pentru acest tratament”, până în prezent.

Din 1.031 de pacienți, 859 de pacienți au avut rezultate medicale la acest tratament și a fost decontată suma de aproximativ 18 milioane de euro, 33 de pacienți nu au avut rezultate medicale, iar pentru 139 de pacienți sunt așteptate rezultatele medicale. Costul per pacient pentru medicamentele prescrise pentru tratamentul hepatitei virale C pe o perioadă de 2 luni este: 145.750 de lei, pe o perioadă de 3 luni, 466.940 de lei și pentru 6 luni – 71.482 de lei.

Ce este Hepatita C – transmitere și simptome

Hepatita C este o infecție a ficatului provocată de virusul hepatitei C. Variază de la îmbolnăvire ușoară, care durează câteva săptămâni, la îmbolnăvire severă, pe viață. Hepatita C este adeseori descrisă ca infecție „acută”, care înseamnă infecție nouă sau infecție „cronică”, infecție pe viață. Hepatita C acută se produce în primele 6 luni de la expunerea la virusul hepatitei C.
Hepatita C poate fi o boală pe termen scurt, însă, pentru majoritatea oamenilor, infecția acută determină infecție cronică. Hepatita C cronică poate însemna infecție pe termen lung dacă virusul hepatitei C nu este tratat.

În lipsa tratamentului, hepatita C cronică poate provoca probleme severe de sănătate cum sunt deteriorarea ficatului, ciroză, cancer hepatic ori chiar deces. Aproximativ 75-85 la sută dintre persoanele care se infectează cu virusul hepatitei C vor dezvolta infecție cronică. Hepatita C se transmite când persoana intră în contact cu sângele unei persoane infectate cu virusul specific. De cele mai multe ori, persoanele infectate cu virusul hepatic C acut nu au simptome sau au simptome ușoare. Când apar, simptomele includ: febră, oboseală, urină închisă la culoare, scaune deschise la culoare, durere abdominală, scăderea poftei de mâncare, greață, vărsături, durere articulară și icter, îngălbenirea mucoaselor pielii sau ochilor.

Adauga un comentariu