Sanatate

De ce apare hipertensiunea arterială la tineri? Răspunsul medicului Florin Mitu – VIDEO

Publicat: 22 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce apare hipertensiunea arterială la tineri Răspunsul medicului Florin Mitu - VIDEO
Hipertensiunea arterială (HT) constă într-o afecțiune din domeniul cardiovascular caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale pe o perioadă prelungită.

Nu știți de ce apare hipertensiunea arterială la tineri? Ei bine, pentru a oferi lămuriri cu privire la acest subiect des întâlnit, prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, a fost invitat în emisiunea BZI LIVE. Iată care este răspunsul acestuia.

Hipertensiunea arterială (HT) constă într-o afecțiune din domeniul cardiovascular, caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale pe o perioadă prelungită. În timp, acest fenomen poate duce la deteriorarea pereților vaselor de sânge și, implicit, la apariția altor probleme cardiovasculare. De regulă, se crede că hipertensiunea arterială începe cu o valoare de 140/90 mmHg (tensiunea 14 și 9).

În cele ce urmează, aflați exact ce este hipertensiunea arterială și de ce apare aceasta la tineri, care sunt principalii factori de risc și cum poate fi depistată și tratată afecțiunea.

De ce apare hipertensiunea arterială la tineri? Prof. dr. Florin Mitu: „Stilul de viață, lipsa mișcării, lipsa somnului”

În majoritatea cazurilor, hipertensiunea arterială apare fără o cauză clară detectabilă. Acest tip de hipertensiune arterială se numește hipertensiune arterială esențială (HTAE). Cu toate acestea, atunci când hipertensiunea arterială se datorează unei alte tulburări, este considerată hipertensiune arterială secundară.

Principalele cauze ale acestei hipertensiuni includ boli ale rinichilor, glandelor suprarenale și vaselor de sânge, precum și unele tratamente medicamentoase (tratamente pentru hipertensiune arterială).

Printre factorii de risc ai hipertensiunii arteriale la tineri se numără: fumatul, sedentarismul, lipsa somnului de calitate, consumul de alimente bogate în grăsimi, cum sunt cele de tip fast-food și multe altele.

„Dacă în urmă cu 20 de ani, să spunem, cel mai mult erau puține persoane cu hipertensiune la 30 – 40 de ani, acum chiar întâlnești persoane cu hipertensiune și nu este hipertensiune secundară, deci de alte cauze, e hipertensiunea esențială, cea care ține de stilul de viață, de comportament și așa mai departe. La fel și sindroamele coronariene acute, de la infarct la angina instabilă și așa mai departe, sunt frecvent întâlnite la persoanele mai tinere. Și de multe ori ne întrebăm oare de ce? Pe de o parte stilul de viață, pentru că comportamentul alimentar exagerat din alimentația de tip fast-food, lipsa mișcării, somn și așa mai departe, toate aceste componenet duc, într-un final, la o ateroscleroză rapidă și la apariția infarctului miocardic.”, a declarat prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale la tineri?

Principalele simptome ale hipertensiunii arteriale sunt: cefaleea occipitală, dispneea (respirația grea), durerea în piept, adinamia (cădere accentuată a forţei musculare), vertijul, amorțeala și greața. Fiindcă aceste manifestări pot fi întâlnite și în cazul altor afecțiuni, se recomandă investigații suplimentare.

Pentru că hipertensiunea constă într-o creștere a tesniunii arteriale, pentru a se stabili un diagnostic corect, din cadrul unui examen fizic nu poate lipsi măsurarea tensiunii. Aceasta se realizează corect astfel:

„Sunt, să spunem, zece pași de luarea corectă a tensiunii arteriale, pe care îi învățăm studenții să-i ia. Deci persoana trebuie să fie relaxată în momentul în care îți ia o tensiune. De obicei, se ia în poziție șezândă, relaxați, nu după ce ai alergat, nu după ce ai fumat măcar cu două ore, nu după ce ai făcut o activitate fizică intensă sau după un stres important. Dacă ai aceste condiții, într-o cameră liniștită, la o temperatură oprimă, se ia tensiunea arterială. Învățăm studentul să folosească manșeta adecvată pe brațul pacientului. Sunt persoane mai obeze, care au brațul mai mare și atunci folosim o altă manșetă, față de o persoană care are brațul normal.”, a mai spus medicul Florin Mitu.

Adauga un comentariu