Magazin

De vrei o afacere să demarezi, nu uita riscul să-l evaluezi!

Publicat: 22 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De vrei o afacere să demarezi nu uita riscul să-l evaluezi

În timpul pandemiei, lumea business-ului a avut de suferit, dar încetul cu încetul, lucrurile reintră în făgașul normal, deoarece sistemul antreprenorial din societatea noastră este un organism viu, în plină creștere și dezvoltare. De aceea, după definitivarea planului de afaceri și a obiectivelor propuse, antreprenorii și managerii de proiect trebuie să țină seama și de riscurile inevitabile care pot apărea în atingerea obiectivelor. Astfel, din articolul următor, vei afla principalele avantaje ale managementului riscului!

Managementul riscului: sistemul prin care îți protejezi afacerea

Când elaborezi o strategie de risc, trebuie să ai în vedere o serie de elemente, printre care: impactul crizelor sanitare ca urmare a pandemiei, schimbarea comportamentelor de consum și de cumpărare, creșterea taxelor și, nu în ultimul rând, volatilitatea cursului valutar. Aceștia reprezintă o parte din factorii care îngrijorează managerii de proiect privind riscurile ce amenință orice afacere și, din acest motiv, se elaborează o strategie de management al riscului privind reevaluarea toleranței la risc și pregătirea pentru evenimente cu probabilitate scăzută, însă cu impact major asupra mediului de business.

Pe lângă transformările tehnologice și schimbările în structura forței de muncă, în ultimul timp există nenumărate îngrijorări, în ceea ce privește securitatea cibernetică și a datelor. Toate aceste aspecte trebuie avute în vedere atunci când vrei să demarezi o afacere sau vrei să dezvolți un business pe care îl deții.

Managementul riscului are ca scop identificarea din timp, evaluarea și prioritizarea riscului, astfel încât impactul asupra afacerii să fie cât mai redus. E mult mai bine să identifici problemele potențiale și să aloci resurse pentru rezolvarea lor când e mai ușor și ieftin, decât după ce acestea devin probleme reale și conduc chiar la apariția unor crize.

Pe parcursul derulării unui business există un număr mare de arii de risc, care pot avea impact asupra aprovizionării la timp și în flux continuu, asupra livrării produselor finite ori a serviciilor. De asemenea, nu trebuie neglijat riscul afacerii în ceea ce privește acceptarea de către piață a produselor sau serviciilor, ca și dificultățile la vânzarea lor. Totodată, o altă categorie de riscuri pot aparține unor factori externi, cum ar fi noile reglementări adoptate în domeniul afacerii tale sau situații imprevizibile, care pot apărea în cursul derulării unui business.

Incertitudinile și schimbările care pot apărea reprezintă o preocupare continuă pentru antreprenori în vederea implementării unui proces eficient de management al riscului.

Pentru elaborarea unui plan de management al riscului, te poți adresa companiei Mazars, care furnizează o gamă cuprinzătoare de servicii pentru a ajuta clienții să înțeleagă care sunt riscurile ce pot apărea, oferind consultanță în managementul riscului pentru stabilirea nivelurilor acceptabile de expunere la factorii de risc. Se elaborează planuri și proceduri atent supravegheate, iar serviciile prestate se pliază nevoilor clientului prin furnizarea de consultanță cu privire la situațiile de audit și control intern. De asemenea, se urmărește implementarea unei strategii pentru gestionarea eficientă a riscurilor. Prin colectarea și analizarea datelor obținute, se vizează formarea unei culturi de gestionare eficientă a activităților, care asigură o raportare eficientă și periodică.

În concluzie, dacă ești în situația în care te confrunți cu o serie de riscuri cunoscute, previzibile sau chiar imprevizibile, nu ezita să apelezi la serviciile competente ale unei echipe experimentate. Aceasta îți poate veni în ajutor pentru a minimiza pierderile și veghează asupra obiectivelor și a performanțelor stabilite de antreprenori!

Sursa foto: Shutterstock.com

Adauga un comentariu