National

Decanul Facultății de Geografie de la Universitatea din București, despre Cascada Bigăr: „Se va reface”

Publicat: 11 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Decanul Facultății de Geografie de la Universitatea din București despre Cascada Bigăr Se va reface
Izvorul Bigăr este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici.

Alexandru Nedelea, decanul Facultății de Geografie de la Universitatea din București, spune că lucrurile trebuie lăsate să meargă în mod natural, în ceea ce privește Cascada Bigăr. El este de părere că aceasta se va reface.

Cascada Bigăr se va reface, însă peste zeci sau chiar peste sute de ani, consideră Alexandru Nedelea. Eroziunea își va spune cuvântul și acea bucată de stâncă prăvălită va fi fărâmițată de apă și se va duce, dar pe marginea stâncii se va forma o altă cascadă, o altă treaptă la fel de frumoasă, a adăugat acesta.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să lăsăm lucrurile să meargă în mod natural. Această cascadă se va reface, dar peste zeci, peste sute de ani. Oricum e foarte accesibilă, foarte mulți opresc în drum și imediat ajung la cascadă. Eu zic că se va reface în mod natural. Eroziunea își va spune cuvântul și acea bucată de stâncă prăvălită va fi fărâmițată de apă și se va duce, dar pe marginea stâncii se va forma o altă cascadă, o altă treaptă la fel de frumoasă.

E apa care vine din adânc, iar cascada va fi acolo și va dăinui mult și bine. Numai că era acum foarte vizitată, cunoscută, toți cu selfie-uri și cu telefoane și de aceea s-a mediatizat atât de mult“, a precizat decanul Alexandru Nedelea, pentru DC News.

Cascada Bigăr s-a prăbușit

În data de 7 iunie 2021, Cascada Bigăr, situată în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, s-a prăbuşit sub propria greutate. Romsilva şi preşedintele CJ Caraş-Severin au transmis că dezastrul a fost provocat de cauze naturale, dar Mircea Jumanca, activist de mediu şi ghid turistic, a contrazis această afirmaţie. Motivul prăbușirii Cascadei Bigăr, spune acesta, este intervenția omului în circuitul apei.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Mircea Jumanca, pentru Deutsche Welle.

Cascada Bigăr s-a prăbuşit din cauza unei modificări a cursului apei

Cascada Bigăr din Banatul Montan, una dintre cele mai căutate atracții turistice din România, s-a prăbușit luni după amiază, puțin după ora 18.00. Reamintim faptul că motivul este intervenția omului în circuitul apei, a explicat, pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascadă a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca. Acesta ne-a spus că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

În plus, Dan Trifu afirma faptul că prăbușirea cascadei Bigăr „înseamnă prăbușirea patrimoniului natural al României. Dacă tot am clasificat cascada Bigăr ca fiind una dintre cele mai frumoase din România și nu i-am dat nici un fel de importanță, vă dați seama că dezastrul la nivel național și chiar mondial este unul foarte grav și vă dați seama cum afectează acest lucru imaginea României. Este de neconceput așa ceva, este inadmisibil ca Romsilva să nu fi avut niște studii, să facă totuși niște demersuri în zona respectivă, mai ales că am înțeles că sunt fisuri care se văd de ceva timp și ca atare, trebuia să luăm niște măsuri științifice, așa cum cere și legea”.

Adauga un comentariu