DIETA OSHAWA, dieta macrobiotică sau dieta yoghinilor, oricum i-ai spune, este îmbinarea voinței de fier cu mâncarea sănătoasă și energia pozitivă. Dieta Oshawa a fost promovată de japonezul George Oshawa în anii ’30, elaborată apoi de discipolul sau Michio Kushi. Principiile de bază ale acestui regim reprezintă, de fapt, un set de principii universale, aplicate pentru bunăstarea fizică, mentală, emoțională și spirituală a individului. În plus, el are efect și în raport cu cei din jur.
În dieta Oshawa, alimentele, sunt compuse din energie yin și yang. În America de Nord, foarte mulți oameni au ajuns la concluzia că aplicarea acestor principii alimentației are efect benefic pentru sănătate, dieta yoghinilor devenind una cu potențial ridicat de vindecare.
Dieta Oshawa – alimentele yang
Cereale integrale: orez, mei, grau, hrisca, secara, porumb.
Legume: linte, varză, frunze și rădăcini de papadie, andive, gulii, praz, ridichi, napi, ceapî, patrunjel, boabe de soia, morcovi, dovlecei, brusture, macris de balta (Nasturtium officinale), legumele verzi precum broccoli, varza chinezească.
Boabe: Acestea ar trebui consumate doar la o singură masă pe zi. Boabe de naut, linte verde sau brunp, boabe negre de soia.
Fructe: de două-trei ori pe săptămână, se mănâncă afine, castane comestibile, mere, nuci, struguri, piersici și pepeni. Evitați fructele tropicale, precum bananele si ananasul.
Seminte: susan, floarea-soarelui, dovleac.
Apa: Se bea doar apă, singurele exceptii fiind rare, în care se bea ceai negru.
DIETA OSHAWA, meniu pentru o zi
Micul dejun
– morcovi baby sau felii de castraveti
– cereale integrale cu lapte de soia
Pranz
– supa Miso
– salata
– paine crocanta din cereale integrale
Cina
– supa Miso
– orez brun cu dovlecel
– pepene galben
Optiuni pentru gustări
– mar
– fructe mici si boboase (afine, zmeura, coacaze, mure)
– nuci, alune de padure, migdale
De reținut! Dieta Oshawa are o durata de maxim 10 zile, timp in care vei manca 4 alimente principale. Le poți consuma fără restrictii cantitative și preparate în orice combinație, prin fierbere, coacere, macinare sau sub formă de terci: grau; orez; mei; hrisca;
Nutritioniștii recomandă prudență maximă în dietele macrobiotice,mai cu seamă în cea conceputa de George Oshawa, considerată deosebit de restrictivă. Lipsa produselor lactate pot rezulta într-un deficit sever de calciu.
În plus, dieta Oshawa este deficitară în vitamina B12, fier și magneziu, precum și alte vitamine și minerale.
Cu dieta yoghinilor slăbești 7 kg în zece zile