Sanatate

Diferența dintre glicemia din deget și cea din venă: Cum se explică variațiile

Publicat: 06 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Diferența dintre glicemia din deget și cea din venă Cum se explică variațiile
Nivelul glicemiei este reglat prin hormoni hipoglicemici, care reduc nivelul glicemiei, și hormoni hiperglicemici, care cresc nivelul glicemiei

Glicemia sau glucoza serică reprezintă nivelul zahărului din sânge sau al concentrația glucozei din sânge. Persoanele care au diabet sau sunt susceptibile de această boală se întreabă de multe ori care este diferența dintre glicemia din deget și cea din venă.

Nivelul glicemiei este reglat prin hormoni hipoglicemici, care reduc nivelul glicemiei, și hormoni hiperglicemici, care cresc nivelul glicemiei.

Principalul hormon care reduce nivelul glicemiei este insulina, produsă de pancreas. Dacă pancreasul nu produce suficientă insulină sau nu mai produce deloc, nivelul zahărului din sânge nu mai este reglat și apare diabetul.

Printre hormonii care cresc glicemia se numără glucagonul, catecolamina, cortizolul și GH-ul.

aparat care calculeaza glicemia

Care sunt valorile normale ale glicemiei

În mod normal, un adult are o glicemie de 74-106 mg/dl, dimineața, înainte de masă. În cazul gravidele sănătoase, valorile normale ale glicemiei sunt cuprinse între și 74 – 106 mg/dl pe stomacul gol, după trezire.

La copii, glicemia este diferită în funcție de vârstă. Astfel, nou-născuții au anumite valori normale, în timp ce adolescenții au alte valori. Pentru copiii cu vârsta de până în 6 ani, glicemia normală este cuprinsă între 60 – 100 mg/dl.

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, glicemia este de 60-100 mg/dl, calculată dimineața, înainte de masă.

Pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani, glicemia normală are valori de 60-100 mg/dl dimineața. Înainte de masă, valoarea normală ar trebui să fie de cel mult 180 mg/dl.

persoana careia i se ia sange pentru testare

Cum se face testarea glicemiei

Pentru a se testa glicemia unei persoane, aceasta nu trebuie să mănânce sau să bea nimic, în afară de apă, cu cel puțin opt ore înainte de test. Având în vedere aceste condiții, analiza se face, de obicei, dimineața, la prima oră.

Înainte ca o persoană să fie testată, aceasta trebuie să-i spună medicului dacă ia anumite medicamente deoarece există unele care pot influența nivelul glicemiei. Aceste medicamente sunt corticosteroizii, aspirina, diureticele, pilulele anticoncepționale, litiul, epinefrina, antipsihoticele, antidepresivele triciclice, inhibitorii monoaminooxidazei, fenitoina sau medicamentele sulfonilureice.

De asemenea, glicemia poate crește din cauza unei intervenții chirurgicală, o posibilă traumă, accidentul vascular cerebral sau infarctul.

persoana care isi ia sange pentru testarea glicemiei

Diferența dintre glicemia din deget și cea din venă: Ce spun medicii

Medicii recomandă măsurarea glicemiei din sângele capilar, adică din deget, folosind un aparat anume fabricat, aplicând o picătură de sânge pe bandeletă. Nu este recomandat să ştergeţi cu spirt degetul înainte de înţepare, deoarece asta ar duce la modificarea analizei.

Glicemia poate fi măsurată şi din sânge venos, recoltat de la plica cotului.

Pentru stabilirea glicemiei frecvente sunt două unităţi de măsură pe care le folosesc aparatele şi laboratoarele. Este vorba despre miligrame la suta de mililitri sau miligrame la decilitru. Valorile pot fi exprimate şi în grame la litru. Atunci trebuie să împărţiţi la 100 ce-i mai sus. Spre exemplu, valorile normale ale unui adult pot fi de 74 – 106 mg% sau 7,4 – 10,6 g/l.

Măsurarea glicemiei cu aparatul acasă se face dimineaţa înainte de a mânca. Astfel se pot compara valorile avute în fiecare zi.

persoana careia i se ia sange pentru testare

Adauga un comentariu