Marţi, 8 decembrie 2020, la ora 15.00, în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programată o ediţie – dialog dedicată folclorului românesc. Invitaţi au fost managerul şi coregraful Petre Susu, din partea Ansamblului artistic profesionist „Constantin Arvinte” Iaşi, respectiv dirijorul Dumitru Lucaci. Alături de cei doi s-au abordat tematici ce ţin de activitatea ansamblului, proiecte pe care vor să le promoveze.
Despre noile proiecte pe care le au în plan, ce a însemnat pentru entitatea pe care o reprezintă această perioadă, ce planuri şi activităţi artistice şi culturale au în această lună respectiv de Sărbătorile de Iarnă s-a mai abordat cu invitaţii. Pe de altă parte, cei doi invitaţi au oferit opinii din perspectiva modului în care şi-au propus să cultive în reprezentaţiile artistice folclorul autentic din judeţul Iaşi. Despre cum a apărut ideea creării ansamblului, artistii-membrii care sunt alături de ei şi spectacolele respectiv un festival extrem de interesant pe care-l pregatesc au fost alte aspecte reliefate în producţia medi. De asemenea, detalii şi informaţii despre ce înseamnă a se pune fundamentul unui asemenea ansamblu, repertoriu, trupa, instrumentişti sau munca depusă pentru a se închega o tradiţie au fost alte secvenţe discutate cu cei doi invitaţi.
Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Judeţean Iaşi
Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași (CJI) este o instituție publică de spectacole de repertoriu, cu personalitate juridică, de interes judeţean, aflată în subordinea Consiliului Județean Iași.
Proiecte şi evenimente organizate sau în plan
Componenta Cultural – Artistică intitulată „Timpul sacru în viața comunității”: Proiectul cu titlul „Anotimpuri”. Scopul proiectului – creșterea consumului cultural în domeniul producțiilor folclorice asociate tematicilor specifice perioadelor de trecere dintre anotimpuri. Activităţi: în fiecare an se vor realiza 4 spectacole de folclor muzical-coregrafic diferite, câte unul în preajma echinocțiilor de primăvară și toamnă, respectiv în preajma solstițiilor de vară și iarnă.
Proiectul cu titlul ”Sărbătoare la zi mare”
Scopul proiectului – creșterea consumului cultural în domeniul producțiilor folclorice asociate tematicilor specifice sărbătorilor creștine de peste an. Activități: în fiecare an se vor realiza susține 3 spectacole diferite cu tematică adecvată perioadei premergătoare postului Paștelui, postului Sfintei Maria Mică și postului Crăciunului.
Proiectul cu titlul „Omule – pomule”
Scopul proiectului – creșterea consumului cultural în domeniul producțiilor folclorice asociate tematicilor specifice sărbătorilor din viața omului. Activități: în fiecare an se vor realiza 3 spectacole diferite având ca tematici: nașterea, căsătoria și moartea. Acestea vor fi prezentate publicului în contexte culturale adecvate.
Alte evenimente, activități specifice instituției, planificate pentru perioada de management
Ansamblul Artistic Profesionist Constantin Arvinte al Consiliului Județean Iași va mai participa la următoarele evenimente cultural – artistice: Festivalul ”Din Bătrâni, din oameni buni”, organizat de CJCPCT Iași și Consiliul Județean Iași, Festivalul ”Trandafir de la Moldova” organizat de CJCPCT Iași și Consiliul Județean Iași, Festivitățile dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, Festivalul ”Muzici și Tradiții în Cișmigiu” organizat de Primăria București, Festivalul Național de Folclor ”Ioan Macrea” de la Sibiu – organizat de Ansamblul Folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului” din Sibiu,
Alte participări: participa la emisiuni de folclor organizate de Televiziunea Română București și TVR Iași, la turnee artistice peste hotare, fiind vizate cu prioritate țările membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova. Poate participa la spectacole de binefacere și strângere de fonduri pentru cazuri sociale sau pentru ajutorarea unor tineri talentați în diverse domenii ale artei muzicale și coregrafice, în condițiile legii și reglementărilor interne ale instituției.