National

Doliu în spațiul cultural. Poeta și pictorița Felicia Donceanu a decedat

Publicat: 21 ian. 2022
femeie care sta pe scaun
Felicia Donceanu a susţinut conferinţe, prelegeri şi concerte-lecţii, a scris texte pentru muzică proprie şi pentru diverse alte lucrări muzicale

Poeta şi pictoriţa Felicia Donceanu a murit vineri, la vârsta de 90 de ani, cu doar câteva zile înainte de a împlini 91 de ani.

Casa Artelor Dinu Lipatti a transmis un omagiu la vestea trecerii în neființă a Feliciei Donceanu, care „de astăzi se alătură Marelui Univers al Creaţiei Divine”.

„Eu ştiu să mă bucur” spunea adesea Felicia Donceanu și toată opera ei relevă aceasta, potrivit mesajului transmis de Casa Artelor Dinu Lipatti.

„Ne-am bucurat de prezenţa fermecătoare a compozitoarei la nenumărate evenimente, lucrările sale fiind prezente în repertoriul artiştilor invitaţi în cadrul evenimentelor organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti. Felicia Donceanu, drum lin în lumea stelelor pe care le veţi încânta cu minunatele şi fragilele dumneavoastră armonii! Dumnezeu să vă odihnească în pace şi lumină”, a transmis Alice Barb, director Casa Artelor Dinu Lipatti.

Cine a fost Felicia Donceanu

Îndrăgită deopotrivă de greii din cultură, a fost iubită de artiștii din tânăra generație. La  85 de ani, compozitoarea Felicia Donceanu lansa o fantezie muzicală – „Ierburi de leac”, cu instrumente și cor, alături de actorii Anca Sigartău, Mihai Bisericanu și Mihai Gruia Sandu.

Felicia Donceanu s-a născut pe 28 ianuarie 1931, la Bacău. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, avându-i ca maeștri, pe lângă Mihail Jora, pe George Breazul, Ioan D. Chirescu, Theodor Rogalski, Emilia Comișel. Felicia Donceanu a scris articole și cronici muzicale, a susținut  conferințe, prelegeri, concerte – lecții, emisiuni radiofonice. A conceput texte pentru muzică proprie și pentru diverse lucrări corale aparținând diferiților compozitori români. A scris scenarii pentru radio și pentru spectacole muzical – coregrafice. A realizat ilustrații de cărți pentru copii.

Opusurile Feliciei Donceanu sunt în mare parte parte scrise pentru voce și diferite ansambluri. A compus pentru piese de teatru („Tartuffe” de Molière, 1965; „Măsură pentru măsură” de William Shakespeare, 1965) și ansamblu instrumental. Muzica ei este influențată din folclorul românesc, uneori folosind instrumente populare tradiționale,
Adauga un comentariu