Local

Doliu la UAIC Iași! A murit istoricul prof. univ. dr. Ion Toderașcu

Publicat: 03 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Doliu la UAIC Iași A murit istoricul prof. univ. dr. Ion Toderașcu
prof. univ. dr. Ion Toderașcu a murit

În această dimineață, prof. dr. univ. dr. Ion Toderașcu a murit. Profesor în cadrul UAIC Iași, la Facultatea de Istorie, Toderașcu era o mare personalitate printre colegi și studenți. Decesul a survenit în această dimineață.

În 24 octombrie 2008 prof. univ. dr. Ion Toderaşcu a primit din partea Senatului Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi titlul de Professor Emeritus cu motivaţia “pentru contribuţiile presigioase realizate de-a lungul unei vieţi închinate educaţiei academice”.

Specializat în “Istoria medievală a românilor” şi în “Istoria Bizanţului”, prof.univ.dr. Ion Toderaşcu a ținut seminariile la aceste discipline, iar mai apoi a predat şi cursurile respective vreme de 46 de ani. De asemenea, a mai ţinut cursuri şi seminarii speciale privitoare la instituţiile medievale, relaţiile dintre Ţările Române în epoca medievală, moştenirea bizantină în Ţările Române, epoca lui Mihai Viteazul şi ecourile europene ale acestei domnii. Complementar a moderat şi seminarii de paleografie româno-chirilică. De asemenea, între anii 2001-2008 a fost profesor asociat al Facultăţii de Drept, unde a predat cursul de Civilizaţie şi legislaţie bizantină, care s-a bucurat de o mare audienţă.

 

În urmă cu doar un singur an, prof. univ. dr. Ion Toderașcu intervenea într-un scandal care zguduia Iașul. Acesta povestea despre posibila demolare a clădirii Academiei Mihăilene.

Cu lux de amănunte, eleganță și acribie, prof. univ. dr. Ion Toderașcu detaliază întreg cazul în textul intitulat „Clădirea Academiei Mihăilene sub iminența demolării. Un memoriu ignorat”.

„În iunie 1963, o casă istorică, care găzduise o «școală înaltă» a «căzut» sub furia mașinilor distrugătoare puse în mișcare de proletcultismul Regimului comunist. Sub deviza «sistematizării», devenită politică de partid și de stat, au fost sacrificate, în anii ’60 ai secolului XX, edificii care, protejate, consolidate și întreținute, ar fi făcut trecutul mai vizibil, mai contemporan. Demolarea clădirii Academiei Mihăilene a fost o decizie dintre cele mai aberante, pe care istoria n-o va ierta niciodată. Aflată în centrul orașului Iași, găzduind atunci Filiala Iași a Academiei Republicii Populare Române, construcția reținea atenția publică printr-o particularitate arhitectonică: cupola de inspirație turco-bizantină”, arată prof. univ. dr. Ion Toderașcu.

 

 

Comentarii
  • Sînteți incorigibili, ca să nu spun retardați! Cum Dumnezeu reușiți să terfeliți tot!? Care-i rostul frazei ăsteia idioate din finalul textului: „În urmă cu doar un singur an, prof. univ. dr. Ion Toderașcu intervenea într-un scandal care zguduia Iașul. Acesta povestea despre posibila demolare a clădirii Academiei Mihăilene” ?? Cînd în realitate e vorba de un articol scris de Profesor într-o revistă de istorie!!I nicidecum de vreun scandal în care să fi intervenit Domnia Sa!

Adauga un comentariu