Actualitate

Două cutremure în două ore au avut loc sâmbătă noapte, în județul Vrancea

Publicat: 01 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Două cutremure în două ore au avut loc sâmbătă noapte în județul Vrancea
Magnitudinea unui cutremur ilustrată pe scara Richter

Două cutremure cu magnitudinea de 3,5 și 2,3 pe Richter au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în județul Vrancea, informează Institutului Național de Cercetare Dezvoltare și pentru Fizica Pământului (INCDPF).

Primul seism s-a produs la ora 2.36, la adâncimea de 144 kilometri.

Cutremurul a avut loc în apropierea oraşelor Brașov, Ploiești, Bacău, Galați, Brăila şi București.

Două seisme în Vrancea, în numai două ore

Cel de-al doilea seism s-a produs la ora 4:51, la adâncimea de 91 kilometri.

Acest seism a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: Brașov, Bacău, Ploiești, Galați şi București.

Cinci cutremur în doar câteva ore

Vineri, 30 octombrie 2020, la ora locală a României 09.14, s-a produs un nou cutremur în România. Sfârşitul de săptămâna aduce al cincilea seism în doar câteva ore. Ultimul a avut loc în zona seismică Fagaras-Campulung, Dâmboviţa.

Seismul a avut o intensitate scăzută, înregistrând o magnitudine de 2,1 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost localizat la o adâncime de 31 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe:

48km S de Braşov,

57km NV de Ploieşti,

60km NE de Piteşti,

105km NV de Bucureşti,

116km SE de Sibiu,

160km N de Ruse,

163km NE de Craiova,

188km SV de Bacău,

202km V de Brăila,

208km V de Galaţi.

Patru cutremure de suprafaţă în Moldova

În noaptea de joi spre vineri, în jurul orelor 22.00 – 00.43 s-au înregistrat nu mai puţin de 4 seisme în regiunea Moldovei, mai exact în Vaslui. Cutremurele au avut o magnitudine cuprinsă între 2,1 şi 4,2 grade pe scara Richter. Acestea au fost toate de suprafaţă, fiind localizate la o adâncime de 5-8 km.

Cutremurul cu intensitatea medie s-a resimţit până şi în judeţul Iaşi, mii de persoane fiind trezite din somn, resimțind seismul.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe:

43km S de Iaşi,

46km NE de Bacău,

111km V de Chişinău,

156km N de Galaţi,

167km V de Tiraspol,

174km N de Brăila,

189km NE de Braşov,

201km SE de Chernivtsi,

232km NE de Ploieşti,

255km V de Odessa.

Cu doar două ore înainte, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INCDFP) a transmis producerea unui nou cutremur, de această dată în zona seismică Vrancea, Buzău. Fenomenul seismic a avut o magnitudine de 3.0 grade pe scara Richter, fiind localizat la o adâncime de 114 km.

Gheorghe Mărmureanu, despre un potenţial cutremur mare în România

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a comentat seismul puternic ce a avut loc în Marea Egee şi a precizat dacă românii ar trebui să se teamă sau nu de un cutremur de proporții.

Gheorghe Mărmureanu susţine că românii nu au motive să se teamă deocamdată de un cutremur puternic.

„Există o falie mare care pleacă din partea răsăriteană a Turciei, paralelă cu Marea Neagră, ajunge în Bosfor, traversează Bosforul, traversează apoi Marea Mediterană, iar această falie intră apoi în Algeria și iese dincolo de Măroc. Nu sunt motive pentru români să se teamă”, a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru Libertatea.

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului susţine însă că un cutremur puternic va avea loc în România, dar peste mulți ani.

„Nu se pune problema unui cutremur puternic acum în România, mai sunt mulți ani până atunci. Lucrurile sunt însă mai complicate pe partea cealaltă, adică în Africa. A început procesul de rupere. Africa se rupe în două”, a adăugat Gheorghe Mărmureanu.

Adauga un comentariu