Local

Dr. Cristian Stătescu, despre prevenția în cazul bolilor cardiovasculare: „Ar fi nevoie de niște programe la nivel național” – VIDEO

Publicat: 10 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dr. Cristian Stătescu despre prevenția în cazul bolilor cardiovasculare Ar fi nevoie de niște programe la nivel național - VIDEO
Medicul cardiolog trage un semnal de alarmă în ceea ce privește necesitatea unor programe la nivel național, prin care pacienții să beneficieze de acel screening, pentru a identifica eventualitatea prezenței unor factori de risc, care să greveze evoluția pe termen lung a bolii.

Conf. dr. Cristian Stătescu, medic cardiolog și prodecan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre prevenția în cazul bolilor cardiovasculare. Acesta este de părere că sunt necesare programe la nivel național, care să vizeze această problemă.

Bolile cardiovasculare sau afecțiunile cardiace reprezintă tulburări care vizează atât inima, cât și vasele de sânge. Bolile aterosclerotice, în special afecțiunile coronariene, sunt cele mai frecvente. În cazul acestora, vasele de sânge sunt obstrucționate progresiv de depozite de grăsime, cunoscute sub denumirea de plăci și, în acest fel, fluxul sanguin către inimă este redus.

Vestea bună este că bolile cardiovasculare pot fi prevenite. Eliminarea comportamentelor de risc pentru sănătate ar preveni cel puțin 80% din aceste afecțiuni, dar este necesară și implementarea unor programe la nivel național.

Dr. Cristian Stătescu, despre prevenția în cazul bolilor cardiovasculare: „Ar fi nevoie de niște programe la nivel național”

Medicul cardiolog trage un semnal de alarmă în ceea ce privește necesitatea unor programe la nivel național, prin care pacienții să beneficieze de acel screening, pentru a identifica eventualitatea prezenței unor factori de risc, care să greveze evoluția pe termen lung a bolii.

„Ar fi nevoie de niște programe la nivel național, în care pacienții, împreună cu asigurările medicale să facă, în primul rând, acel screening, în care să identificăm eventualitatea prezenței unor factori de risc care să greveze evoluția pe termen lung a unui pacient care, la momentul de față, nici nu știe că ar avea o boală cardiovasculară. Ulterior, prin aceste programe și îndrumarea pacientului sau includerea lui în tot felul de programe, ar putea să își reducă acest risc prin corecția, în primul rând, a acestor factori asociați.”, a declarat medicul Cristian Stătescu, pentru BZI LIVE.

În ceea ce privește prevenția secundară, medicul a precizat că este nevoie de ținerea în frâu a unor factori de risc.

„Ulterior, ce ține de prevenție secundară, aici deja discutăm despre ținerea în frâu a unor factori de risc, care pot să greveze evoluția pe termen lung.”, a adăugat medicul cardiolog.

Conf. dr. Cristian Stătescu: „La pacientul cardiovascular, tratamentul este pe termen lung”

Pacientul cu boli cardiovasculare trebuie să urmeze un tratament pe tot parcursul vieții. În caz contrar, afecțiunea evoluează și poate determina apariția unor complicații.

„Pacientul cardiovascular, în general, și asta e bine să înțeleagă toți telespectatorii, tratamentul este pe termen lung. De obicei, toată viața. Tratamentul farmacologic este pe toată viața. Nu pot să spun că mi-a dat medicul tratamentul sau, se întâmplă, uneori, vine pacientul și spune: „Am luat tratamentul pe care mi l-ați dat o lună de zile, așa cum mi-ați spus atunci.” E clar că în momentul respectiv îți dai seama, ca medic, că pacientul nu a înțeles informația pe care i-ai transmis-o. Sigur, rețeta era pe o lună de zile, dar asta presupunea ca el să meargă la medicul de familie și să o reînnoiască lună de lună, în așa fel încât să meargă permanent cu acel tratament”, a punctat conf. dr. Cristian Stătescu, medic cardiolog și prodecan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași.

Adauga un comentariu