Actualitate

Dragoș Săvulescu nu va fi extrădat! Decizia judecătorilor italieni este definitivă

Publicat: 01 dec. 2020
Fostul finanțator al echipei Dinamo București, Dragoș Săvulescu
Fostul finanțator al echipei Dinamo București, Dragoș Săvulescu

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu nu va fi extrădat din Italia. Decizia judecătorilor din peninsulă a rămas definitivă după ce procurorii italieni nu au făcut apel la prima decizie a instanței.

Ministrul italian al Justiției a declarat pentru o publicație din România că s-au dat, în cazul lui Dragoș Săvulescu, două decizii în acest an. Mai întâi, pe 15 septembrie, Curtea de Apel din Napoli a refuzat extrădarea lui Dragoș Săvulescu și a dispus recunoașterea și executarea pedepsei acestuia de 5 ani și 6 luni, din România.

Ulterior, pe 13 octombrie, după ce această decizie a rămas definitivă din cauza faptului că procurorii italieni nu au făcut apel, la cererea avocaților milionarului, Curtea de Apel a aplicat o grațiere, un decret prin care pedeapsa a fost redusă cu 3 ani. Așadar, Dragoș Săvulescu va trebui să execute doar 2 ani și 6 luni de închisoare.

Cum a motivat Curtea de Apel hotărârea în cazul lui Dragoș Săvulescu

În motivarea deciziei Curții de Apel din Napoli, judecătorii italieni spun că Dragoș Săvulescu are afaceri în Italia, vorbește limba italiană și nu se impune ispășirea pedepsei în România.

„Persoana urmărită vorbeşte curent limba italiană, locuieşte în San Fermo della Battaglia (provincia Como) în strada Mazzini nr. 7, unde are închiriat un imobil, este titularul unui contract de închiriere a unui alt imobil în Milano, în strada Manzoni nr. 14, este proprietarul unei locuinţe în Milano, în strada Pirelli, se află în Italia cel puţin din luna mai a anului 2018, locuieşte în Italia împreună cu soţia Martini Anjela (conform documentaţiei administrate la dosar)”, se arată în motivarea judecătorilor, potrivit Libertatea.

Eliberat de Poliția din Napoli

În luna ianuarie, fostul acționar de la Dinamo Dragoș Săvulescu a fost eliberat din arestul poliției italiene, deși este urmărit internațional. Asta după ce, în urmă cu mai puțin de două săptămâni, se predase la poliția din Napoli, însoțit de avocat.

La acel moment, judecătorii din Peninsulă nu i-ar fi impus restricții și nici nu l-au obligat să achite vreo cauțiune. Anul trecut, în februarie, Dragoș Săvulescu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, alături de fostul primar al Constanței Radu Mazăre și de Cristi Borcea, in dosarul retrocedărilor de plaje.

Dragoș Săvulescu îi răspunde lui Cătălin Predoiu: „De ce sunteți dezamăgit, domnule ministru?“

Dragoș Săvulescu îi răspunde ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, după ce acesta s-a declarat dezamăgit că justiția italiană nu l-a extrădat în România pe fostul acționar al clubului Dinamo.

Dragoș Săvulescu este condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare dar Curtea de Apel din Napoli a decis ca Săvulescu să își execute pedeapsa în Italia, dar cu suspendare.

„De ce sunteți dezamăgit, domnule ministru, când o Justiție REALĂ dintr-o țară cu adevărat democratică APLICĂ CU ADEVĂRAT LEGEA și RESPECTĂ PRINCIPIILE GENERALE DE DREPT ȘI DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI? Cam ce așteptări aveți, domnule ministru al justiției din România, de la omologul dvs. din Italia?? Așteptați o intervenție în actul de justiție sau chiar eventual o anchetă în actul de justiție din Italia?”, a scris Dragoș Săvulescu pe pagina sa de Facebook.

Cătălin Predoiu, dezamăgit că Dragoș Săvulescu nu a fost extrădat

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a comentat decizia Curții de Apel din Napoli care a decis să nu îl trimită pe fugarul Dragoș Săvulescu în România. Predoiu susține că judecătorii italieni au hotărât ca Săvulescu să își ispășească pedeapsa de 5 ani și jumătate de detenție în Italia. Şi chiar au suspendat executarea pedepsei, ceea ce înseamnă că fostul fostul acționar al clubului Dinamo e liber.

Adauga un comentariu