Titlurile zilei

Dramatic! A interacționat cu mii de oameni și și-a făcut meseria ca la carte, dar totul s-a ruinat! Acum ajunge din două în două zile la UPU și toți îi plâng de milă

Publicat: 06 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dramatic A interacționat cu mii de oameni și și-a făcut meseria ca la carte dar totul s-a ruinat Acum ajunge din două în două zile la UPU și toți îi plâng de milă

Un fost vatman al Companiei de Transport Public (CTP) Iași a ajuns om al străzii. Căsătorit, cu cinci copii și carieră, bărbatul, căzut în patima băuturii, a pierdut totul într-o clipă. După ce soția l-a părăsit și a luat cu ea copiii, bărbatul a intrat într-o depresie din care nu a mai putut să iasă. A vândut apartamentul în care locuia, a cheltuit banii, iar acum, după zece ani de la incident, trăiește din mila trecătorilor. O dată la două zile ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” și cere ajutorul medicilor. Consumul excesiv de alcool i-a provocat și o afecțiune neurologică invalidantă

„Abonament” la UPU

Un ieșean în vârstă de 57 de ani ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași din două în două zile. Situația se repetă de trei ani. Acesta nu ajunge la spital de bunăvoie. Trecătorii sună la 112, fiindcă îl găsesc căzut pe stradă în stare de ebrietate.

„Pacientul ajunge în UPU o dată la două zile. Acesta a fost diagnosticat cu neuropatie toxică, o boală neurologică care în timp îl va imobiliza. Este consumator cronic de etanol, parțial deplasabil. Diagnosticul a fost pus din cauza consumului excesiv de alcool pe o perioadă îndelungată. Bărbatul ajunge în UPU pentru că trecătorii îl văd adesea căzut pe stradă, în general în zona Tătărași. Acesta nu are adăpost și nici aparținători. Tot ceea ce putem face pentru el este ca de fiecare dată când ajunge în UPU să-l trimitem la Adăpostul de Noapte «C.A Rosetti». Din păcate însă, de cele mai multe ori, acesta refuză. Nu-i plac regulile impuse de centru și preferă să stea pe străzi”, spune Andreea Careja, asistent social UPU la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Părăsit de întreaga familie din cauza viciului

Așa cum i-a povestit bărbatul asistentului social, în tinerețe ar fi intrat într-un anturaj din cauza căruia și-a pierdut familia. În momentul în care s-a văzut singur, fără copii și soție, a încercat să îi contacteze, dar nimeni nu a mai vrut să știe de el. La vremea aceea, bărbatul avea un loc de muncă stabil și un apartament pe numele său. Chinuită de bărbatul său, femeia nu a mai ținut cont de nimic. A plecat de acasă și l-a lăsat singur, cerând imediat divorțul.

„Pacientului, imediat după ce ajunge la UPU, i se fac testele medicale specifice și este trimis la Adăpostul de Noapte. Acolo, acesta are mai mult timp să discute cu personalul medical cu care noi colaborăm. De la aceștia am aflat că bărbatul povestește adesea despre familia pe care a pierdut-o. Noi am încercat să contactăm membrii familiei, dar, din păcate, nimeni nu dorește să-l revadă sau să-l îngrijească. Va fi și mai greu faptul că, din cauza consumului de alcool, în scurt timp, starea lui de sănătate se va înrăutăți”, mai spune Andreea Careja.

Agresiv cu cadrele medicale

Din cauza efectelor consumului de alcool, bărbatul este extrem de irascibil, atât cu cadrele medicale, cât și cu cei din jur. Nu o dată s-a întâmplat, ca în încercarea lor de a-i face bine, medicii și asistenții sociali să primească insulte. Îl tratează însă cu blândețe, empatizând cu situația în care se află.

„Pacientul a devenit dependent de alcool în momentul în care a avut nevoie să se adapteze să facă față situațiilor dificile din viața lui. Consumul repetat îl face pe individ să devină din ce în ce mai tolerant la alcool și îi crește rezistența. O toleranță ridicată la alcool este un semn al unei posibile dependențe. În general, un sevraj apare la patru, șase ore de la încetarea consumului și durează până la trei, cinci zile. Printre simptomele specifice, simptome pe care le regăsim și la fostul vatman, sunt tremuratul, insomnia, tahicardia, frisoane, nervozitate, irascibilitate și pofta de a consuma alcool. Aceste simptome determină pacientul să nu își mai poată controla stările, vocea, nervii. Din acest motiv, trebuie să suportăm injurii pe care le manageriem cu grijă”, adaugă asistentul social.

Nu este singurul caz!

Asistenții sociali ai Spitalului „Sf. Spiridon” susțin faptul că, asemănător cazului descris anterior mai sunt alte cinci. Ieșeni, care din varii motive au rămas fără adăpost și au fost părăsiți de familii, din cauza consumului excesiv de alcool, sunt culeși de către medici de pe stradă. Sunt aduși în UPU cu ambulanța, în general după un apel la 112, după ce au fost găsiți în spațiile publice. „Anul acesta am avut mai puține cazuri sociale decât în anii precedenți, deoarece vremea a fost mai călduroasă. Avem, totuși, alți cinci pacienți care vin la UPU din două în două zile. Nu au aparținători și nici adăpost, mai înnoptează la Adăpostul de Noapte, dar ziua tot aici ajung. Este o situație care se repetă de ani de zile și nu cred că se va termina curând”, încheie Andreea Careja.

Adauga un comentariu