Magazin

Dulceata de salcam, un adevarat medicament: ce poti trata cu ea si cum pregatesti serbetul si clatitele cu flori de salcam

Publicat: 14 mai 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dulceata de salcam un adevarat medicament ce poti trata cu ea si cum pregatesti serbetul si clatitele cu flori de salcam
1

Cine nu a mancat cand era copil ciorchine dupa ciorchine de flori albe si parfumate? Este vremea salcamului, ale carui flori nu doar ne incanta simurile, ci ne si vindeca. Florile de salcam au capacitatea de a linisti, de a calma si de a tonifia organismul aflat in diferite stari nevrotice. De asemenea, este cunoscuta actiunea benefica a florilor de salcam asupra stomacului afectat de gastrita hiperacida – mai ales cea aparuta pe fond de nervozitate, arsuri (pirozis) aparute mai ales noaptea, ulcer gastric si duodenal, reflux gastro-esofagian, indigestii dupa mese bogate in grasimi.

Parfumatele flori albe isi gasesc loc si in gastronomie. Iata cateva retete delicioase cu flori de salcam:

Clatite cu flori de salcam. Ingrediente: 600-700g flori, 125 g faina, un pahar de apa sau vin alb, 4 oua si un varf de sare. Spalati bine florile (cel mai bine este sa le culegeti dupa ploaie) pentru a indeparta eventualele insecte spoi puneti-le la scurs intr-o sita. Bateti bine ouale, adaugati faina si omogenizati bine. Apoi adaugati vinul, iar la sfarsit florile de salcam bine scurse. Lasati aluatul sa se odihneasca o jumatate de ora. Din acest aluat puneti pe rand cate un polonic si coaceti foile de clatita pe care le serviti cu miere sau cu dulceata preferata.

Serbet din flori de salcam. Ingrediente: 1 kg floare de salcam aleasa, 1 kg zahar, 3 pahare cu apa, 1 lingurita suc proaspat de lamaie. Fierbi apa, iar cand clocoteste, adaugi floarea de salcam. Lasi sa fiarba acoperit, pentru a nu-si piarde parfumul, pana scade compozitia la jumatate. Strecori lichidul si masori 500 de ml pe care il torni peste zahar. Fierbi siropul mai intai la foc mic, pana se topeste zaharul, apoi dai focul la iute. Ai grija sa iei spuma ori de cate ori se formeaza si stergi marginile cratitei cu o carpa curata, inmuiata in apa rece. Din cand in cand incerci siropul astfel: intr-un pahar de apa rece lasi sa cada cateva picaturi de sirop. Daca raman bobite inseamna ca serbetul este gata, daca se dizolva in apa, mai fierbeti si incercati din nou dupa 2-3 minute. Cand este gata il iei imediat de pe foc, pui vasul in altul cu apa rece si gheata si il acoperi cu o carpa uda si bine stoarsa. Il lasi sa se raceasca cat sa suporte degetul temperatura serbetului. Amesteci apoi serbetul cu o lingura de lemn sau un facalet de mamaliga, intr-o singura directie, pana isi schimba culoarea si devine ca un aluat potrivit de tare. Adaugi atunci, in timp ce amesteci, sucul de lamaie. Poti sa il si framanti. Cand serbetul e gata, il pui direct in borcane, indesandu-l bine ca sa nu ramana goluri de aer. Sigilezi bine borcanele si le pastrezi intr-un loc racoros.

Dulceata din flori de salcam. Ingrediente: 500 ml apa, 300 g flori de salcam, 300 g zahar, sucul de la o lamaie. Florile se spala bine, in cateva ape. Atentie la stamine ca pot colora siropul si nu mai iese dulceata translucida – acesta este un truc. Florile se freaca cu putin zahar tos, apoi faceti siropul sin zahar si apa, iar cand este bine legat adaugati florile. Mai fierbeti putin, iar spre sfarsit adaugati sucul de lamaie. Cand este gata trebuie sa aiba consistenta mierii. Ca sa faceti proba, puneti cateva picaturi pe o farfurie. Daca se imprastie pe toata suprafata farfuriei, dulceata mai trebuie fiarta. Daca se aduna ca niste cristale, inseamna ca este gata. O turnati fierbinte in borcane sterilizate, infiletati capacul si le intoarceti cu fundul in sus – aceasta operatiune impiedica patrunderea aerului. Acoperiti borcanele cu paturi, iar cand s-au racit le puteti depozita. Indicatii terapeutice: Dulceata din flori de salcam este un remediu antitusiv eficient. Florile de salcam contin flavonoide, glucozide, tanin si uleiuri esentiale. De asemenea, 2 lingurite de dulceata de salcam consumate inainte de culcare, cu una-doua ore, iti asigura un somn linistit. Poate fi consumata si caz de arsuri – are efect de calmare, dar si in migrene – florile de salcam reduc excitabilitatea nervoasa.

Adauga un comentariu