National

Dumitru Coarnă, despre polițistul bătut de navastă: „Nu a răspuns la o palmă cu un pumn!

Publicat: 21 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dumitru Coarnă despre polițistul bătut de navastă Nu a răspuns la o palmă cu un pumn
Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI

Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, a vorbit despre măsurile luate în cazul polițistului agresat de soție, care a sunat la 112.

„Trebuie să privim partea pozitivă a acestui aspect. Polițistul a procedat corect, legal. Nu a răspuns la violență cu violență, nu a răspuns la infracțiune cu infracțiune. A ales să folosească instituțiile statului, a folosit telefonul de urgență 112 și a solicitat sprijin pentru că avem de-a face cu o stare conflictuală intrafamiliară, lucru care s-a probat, mai ales că vorbim și de o copilă minoră, de 16 ani. Mama și soția i-a atacat pe amândoi și, în opinia mea, polițistul a procedat extrem de bine. Repet, la violență nu trebuie să răspundem cu violență, la infracțiune nu trebuie să răspundem cu infracțiune!”, a declarat Dumitru Coarnă.

„O singură metodă avem de a răspunde cu violență la violență, atunci când vorbim de legitimă apărare, când se pune în primejdie viața, ori integritatea corporală și atunci legiuitorul te protejează, dar, în situația pe care noi o discutăm astăzi, așa trebuie făcut. Polițistul a procedat corect, a procedat legal, nu a răspuns la o palmă cu un pumn. El putea să-i răspundă cu doi pumni, cu trei pumni, cu cinci pumni și acum aveam o altă situație de fapt. Omul a răspuns la acest act de violență cu un apel la 112 și cu o plângere penală pentru ordin de protecție. Toată lumea trebuie să procedeze exact cum a procedat acest om, într-o situație similară”, a adăugat el.

„Vorbim de o plângere penală pentru răniri și alte violențe și acolo lucrurile sunt așezate într-o logică mult mai strânsă. Poliția sau Parchetul are posibilitatea să facă și dosar penal sau sesizare din oficiu. Avem o prevedere în Codul Penal în acest sens. Am văzut să s-a declanșat o procedură pe legea 217 cu acea interdicție sau ordin de protecție, depinde din ce unghi de vedere privim lucrurile. Acum așteptăm să se pronunțe instituțiile statului. Va fi un dosar penal gestionat de Parchet și se va ajunge la instanța de judecată. Sigur, există și posibilitatea juridică de împăcare sau de retragere a plângerii penale. Majoritatea cazurilor, 99% se împacă”, a completat Dumitru Coarnă.

Adauga un comentariu