BZI LIVE

LIVE VIDEO Ediție de top și efect pentru toți românii! Despre cea mai gravă problemă a lumii urbane contemporane, cu implicații vitale pentru noi toți, într-o dezbatere cu informații devastatoare în Studioul BZI LIVE

Publicat: 05 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Luni, 6 ianuarie 2020, incepand cu ora 15.00 in Studioul BZI LIVE este programat o editie de top și efect pentru toți romanii! Despre cea mai grava problema a lumii urbane contemporane, cu implicatii vitale pentru noi toți, într-o dezbatere cu informații devastatoare și alarmante pentru sănătatea noastră.

Despre cauzele poluării excesive și despre posibile soluții de reducere a acesteia

În lumina reflectoarelor Platoului BZI va fi conf. univ. dr. Silviu Gurlui – Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza – UAIC din Iași. Alaturi de domnia sa vor fi abordate o serie de probleme de maxima actualitate si impact pentru intreaga comunitate locala, dar si națională. Dat fiind faptul ca este unul dintre cei mai activi și implicați profesioniști pe zona efectelor si problemelor ce tin de poluare, acestea vor fi punctele ce vor fi dialogate cu universitarul iesean.

Profesorul și fizicianul Silviu Gurlui este directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi

Datele furnizate, pe parcursul ultimelor luni, atât prin activitățile și acțiunile în teren ale profesorului Gurlui dar și de agenții de monitorizare a poluării cu particule fine arată că Iașul este, în prezent, cel mai poluat oraș din țară și unul dintre cele mai poluate din Europa. Despre cauzele poluării excesive respectiv masurile ce pot fi luate se va discuta alături de conf. univ. dr. Silviu Gurlui. De precizat ca acesta este și directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Pe de alta parte, cu profesorul universitar se va dialoga și pe zona activității sale didactice, de cercetare, munca în laborator, proiectele naționale și internaționale pe care le derulează.

Membru al echipei unui proiect international de anvergura prin care se incearca crearea unor hub-uri moderne in domeniul cercetarii stiintifice

De deliefat ca profesorul și fizicianul Silviu Gurlui este membru al echipei unui proiect international de anvergura prin care se incearca crearea unor hub-uri moderne in domeniul cercetarii științifice. Prin intermediul acestuia statiunile Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi vor fi transformate în hub-uri moderne pentru dezvoltarea unor proiecte de cercetare nationale si internaționale. Este vorba de proiectul „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România – RECENT-AIR”, cu un buget total al proiectului de 19.371.720 euro, cu TVA.

Vor fi amenajate 10 laboratoare de cercetare care sa permita studiul în profunzime a aerosolilor atmosferici, a factorilor care contribuie la formarea lor si abundenta acestora în atmosfera din cinci zone geografice distincte din România.

Prin proiectul RECENT-AIR, Universitatea Cuza din Iasi intentioneaza sa amenajeze 10 laboratoare de cercetare care sa permita studiul în profunzime a aerosolilor atmosferici, a factorilor care contribuie la formarea lor si abundenta acestora în atmosfera din cinci zone geografice distincte din România. Proiectul presupune amenajarea a sase laboratoare într-un mediu urban poluat (Iasi), unul în mediu rural (Madârjac), unul în mediu montan nepoluat (Rarau), unul în mediu marin (Agigea) si unul în mediu montan cu risc seismic si vulcanologic (Tulnici), în cladiri ce apartin deja Universitatii. Sunt doua mari probleme pe care le vedem si noi, in societate, POPULAREA, respectiv CUTREMURELE si, tocmai de aceea se fac aceste demersuri si investitii.

Despre fizica laserelor, optica și spectroscopia atmosferei, poluare și mediu

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui este cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie și Laser – LOASL. Printre domeniile sale de competență se numără fizica laserelor, optica și spectroscopia atmosferei, poluare și mediu.
A realizat singurul aparat din țară capabil să monitorizeze chimic și să descifreze atmosfera terestră pînă la 15 km altitudine. Lucrează în cercetare avansată de peste 20 de ani, fiind autorul a 75 de lucrări cotate Își. A contribuit la formarea profesională a peste 30 de cercetători, astăzi antrenați în activități de cercetare ale laboratoarelor din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau Japonia.

Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, pe www.bzi.ro sau în direct, accesând http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.

Adauga un comentariu