Actualitate

Este ziua alegerilor prezidenţiale din SUA! Joe Biden sau Donald Trump?

Publicat: 03 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este ziua alegerilor prezidenţiale din SUA Joe Biden sau Donald Trump
Este ziua alegerilor prezidențiale în SUA. Joe Biden și Donald Trump se luptă pentru Casa Albă

Este ziua alegerilor prezidenţiale din SUA! Joe Biden şi Donald Trump se lupta pentru un mandat la Casa Alba. Potrivit unor analişti din SUA, în pofida avantajului pe care Joe Biden îl deţine, luptă este una extrem de strânsă şi pot exista răsturnări de situaţie.

După închiderea sondajelor la alegerile prezidențiale din SUA, ar putea dura zile sau chiar săptămâni pentru a afla dacă Donald Trump sau Joe Biden au câștigat.

Când vor afla americanii cine le este noul președinte al SUA

Rezultatul este de obicei făcut public în noaptea zilei alegerilor, care anul acesta este marți, 3 noiembrie.

Diferite state nu mai votează în momente diferite. Primele sondaje se închid pe Coasta de Est la ora locală 19:00 (00:00 GMT).

Acest lucru este urmat de un număr total de voturi, în timp ce acestea sunt raportate în fiecare stat.

Numărul complet nu este finalizat niciodată în noaptea alegerilor – dar sunt de obicei suficiente voturi pentru a confirma câștigătorul. Dar în această etapă, când majoritatea, dar nu toate voturile vor fi numărate, aceasta este o proiecție, nu rezultatul final. Președinții SUA nu sunt decideți prin votul național, ci prin câștigarea unor state suficiente. Câștigătorul din fiecare stat ia un anumit număr de „voturi electorale” bazat aproximativ pe mărimea populației sale.

Pentru a câștiga Casa Albă, sunt necesare 270 de voturi electorale. În 2016, alegerile au fost adjudecte de Donald Trump la aproximativ 02:30 EST (07:30 GMT), după ce victoria din Wisconsin i-a adus peste 270 de voturi ale electorilor americani.

De ce este diferit anul acesta?

Pandemia de coronavirus înseamnă că mai mulți oameni ca niciodată votează mai devreme, fie prin poștă, fie personal. Voturile poștale durează de obicei mai mult pentru a fi luate în considerare, deoarece trebuie parcurse mai multe etape pentru a fi verificate, cum ar fi semnarea și verificarea adresei.

Unele state, precum Florida și Ohio, permit acest proces să înceapă săptămâni înainte de ziua alegerilor, astfel încât voturile sunt gata să fie numărate. În aceste state, este posibil să fie desemnat un câștigător în noaptea alegerilor. Dar alte state, cum ar fi Pennsylvania și Wisconsin, nu permit procesarea voturilor timpurii până în ziua votării.

Aceste state ar putea fi cruciale – iar oficialii electorali au spus că numărătoarea ar putea dura zile.

Modul în care anumite state procesează voturile este, de asemenea, susceptibil să distrugă numărătoarele timpurii:

În statele care așteaptă până la ziua alegerilor pentru procesarea voturilor poștale, numerele inițiale vor favoriza președintele Trump, deoarece se așteaptă ca mai mulți republicani să voteze personal în ziua votării, iar aceste voturi vor fi mai repede numărate

În statele care procesează voturi anticipate înainte de ziua alegerilor, se așteaptă ca numărul inițial să-l favorizeze pe Biden, deoarece mai mulți democrați înregistrați decât republicanii au votat devreme

Acesta este motivul pentru care oficialii electorali au avertizat că rezultatele timpurii ar putea să nu ofere o imagine completă.

Cum se numără voturile?

Majoritatea buletinelor de vot – de hârtie sau digitale – sunt numărate de mașini. Însă lucrătorii de la sondaj trebuie să verifice buletinele de vot pe care aparatele nu le procesează.

După închiderea sondajelor, datele privind votul vor fi transferate către un sediu central al alegerilor – o primărie sau o locație similară.

Uneori, acest lucru se face electronic.

Dar în altă parte, dispozitivele de memorie care dețin datele de vot trebuie să fie livrate fizic sau rezultatele citite prin telefon.

Odată livrate voturile, acestea vor începe adesea să apară pe site-ul oficial al unui stat.

În alte cazuri, jurnaliștilor li se comunică rezultatele de către oficialii electorali de stat și raportează aceste rezultate.

Când s-au numărat suficiente voturi din întreaga țară pentru a determina un avantaj imbatabil, organizațiile de știri numesc un candidat la președinție câștigător pentru acel stat.

Aceste rezultate neoficiale sunt certificate doar săptămâni mai târziu, când sunt confirmate de oficialii statului.

Rezultatele votului final se pot schimba între primul număr și aceste rezultate certificate, dar nu drastic.

Ce se întâmplă dacă rezultatele alegerilor sunt contestate?

Pandemia a condus deja la peste 300 de cazuri legale electorale în 44 de state, potrivit unui raport întocmit de Stanford-MIT.

Iar votul prezidențial ar putea vedea provocări legale, de la cerințele de identificare pentru votul poștal la modificările legate de Covid la sistemele de votare.

Președintele Trump spune că rezultatul alegerilor ar putea ajunge la Curtea Supremă a SUA.

În 2000, democratul Al Gore a pierdut Florida și alegerile prezidențiale cu 537 dintr-un total de aproape șase milioane de voturi.

Și acesta a fost urmat de un proces de recontestare extrem de controversat care a durat peste o lună – și de Curtea Supremă care a decis în favoarea republicanului George W Bush.

Cât de strânsă este cursa electorală dintre Donald Trump și Joe Biden

Biden conduce în sondaje cu 52 de procente, față de cele 44% ale lui Donald Trump. Avansul candidatului deomcrat a scăzut față de ultimul sondaj realizat de Fox News, în urmă cu două sptămîni, când Biden avea un scor de 53%, față de 43 Trump. Două procente dintre alegători au declarat că susțin un alt candidat, iar alți 2% sunt indeciși. Totuși, alegerile din SUA sunt un pic diferite. Balanța poate fi înclinată oricând în favoarea unui dintre cei doi candidaţi. Electorii sunt cei care vor înclina balanţa alegerilor prezidenţiale din SUA.

Scrutinul pentru Casa Albă este unul indirect, în care delegaţii şi electorii din Colegiul Electoral iau locul votanţilor direcţi. Scopul sistemului este că statele cu o populaţie redusă să nu fie ignorate în procesul electoral.

Adauga un comentariu