Eveniment-Social

Evaluarea Națională și Admiterea la liceu 2023, explicate de ISJ Iași! Ce trebuie să știe elevii

Publicat: 01 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Evaluarea Națională și Admiterea la liceu 2023 explicate de ISJ Iași Ce trebuie să știe elevii
Evaluarea națională și admiterea la liceu 2023 cuprinde explicațiile ISJ Iași, astfel încât elevii ce termină ciclul gimanzial și susțin evaluarea națională să știe ce au de făcut în sala de examen

Evaluarea Națională și Admiterea la liceu 2023 cuprinde explicațiile ISJ Iași, astfel încât elevii ce termină ciclul gimanzial și susțin evaluarea națională să știe ce au de făcut în sala de examen. Admiterea la liceu se face în două etape: repartizarea computerizată și rezolvarea situațiilor speciale, adică cei care nu au reușit să se înscrie în prima etapă, vor putea în cea de-a doua

Broșura admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024 a fost publicată de Inspectoratul Școlar Județean Iași. Documentul cuprinde atât recomandări pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională 2023, cât și pentru completarea fișei de înscriere la admiterea la liceu. În plus, este explicată structura învățământului liceal, profesional și dual, precum și în ce constau probele de aptitudini. Anul școlar 2023-2024 este primul în care media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu.

mana ce scrie pe o foaie de examen
În ziua examenului, Inspectoratul Școlar Județean Iași sugerează elevilor să aibă instrumentele necesare de scris și să gândească pozitiv

Totul despre Evaluarea Națională și Admiterea la liceu 2023

elevi ce stau in banci
În plus, este explicată structura învățământului liceal, profesional și dual, precum și în ce contau probele de aptitudini

În ziua examenului, Inspectoratul Școlar Județean Iași sugerează elevilor să aibă instrumentele necesare de scris și să gândească pozitiv.

„Ia cu tine instrumente de scris de culoare albastră, actele personale, o sticlă cu apă, dar, mai important decât atât, lasă casă «bagajele» mentale care te pot încurca, cum ar fi nesiguranța sau gânduri precum: «nu am studiat suficient», «nu mai știu nimic»”, spun cei de la ISJ Iași.

Atunci când elevul a ajuns în sala de examen, trebuie să evite să discute cu ceilalți candidați, în special cu cei care spun „să vezi ce greu ne dă anul ăsta!”. Aceste discuții vor emoționa foarte mult și elevul își va pierde încrederea.

În timpul probei, absolvenții clasei a VIII-a au primit recomandarea de a începe cu subiectul pe care îl știu cel mai bine. Să se asigure că înțeleg fiecare subiect este un pas foarte important. Cel mai des se greșește pentru că nu s-a înțeles cerința. De aceea, cerința trebuie citită cu mare atenție.

Potrivit broșurii de admitere, elevii trebuie să rămână în săli până la expirarea timpului de lucru. Acesștia trebuie să evite să se grăbească inutil pentru că nu ajută pe nimeni dacă predă primul lucrarea.

foi examen evaluare nationala
Evaluarea națională și admiterea la liceu 2023 se adresează și cetățenilor ucraineni cu statut de elevi

Calendarul admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024

 elevi ce privesc la listele afisate
Admiterea candidaţilor pe locurile speciale pentru rromi, respectiv pe locurile distinct alocate în unităţile de învăţământ de masă pentru candidaţii cu CES se face computerizat

Repartizarea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat se face în două etape. La repartizarea computerizată, realizată în prima etapă de admitere, participă numai elevii care au suținut evaluarea națională.

Admiterea candidaţilor pe locurile speciale pentru rromi, respectiv pe locurile distinct alocate în unităţile de învăţământ de masă pentru candidaţii cu CES se face computerizat, într-o sesiune distinctă, desfăşurată înaintea etapei de repartizare computerizată, conform Calendarului admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2023-2024.

„Candidaţii care au fost repartizaţi computerizat în prima etapă de admitere, dar nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen sau au renunţat, în scris, la locul ocupat şi candidaţii care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizaţi computerizat se repartizează în a doua etapă de admitere în învăţământul liceal, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2023-2024”, afirmă ISJ Iași.

După repartizarea computerizată din prima etapă de admitere se rezolvă situaţiile speciale, informează ISJ Iași.

Evaluarea națională și admiterea la liceu 2023 se adresează și cetățenilor ucraineni cu statut de elevi.

Adauga un comentariu