Titlurile zilei

EXCLUSIV! Important cercetător de la Universitatea „Cuza” din Iași: „E un virus scăpat de sub control și care va mai produce ravagii… Ne pregătim să găsim soluții pentru un tratament!”

Publicat: 13 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

În aceste săptămâni grele, întreaga lume este lovită de efectele devastatoare ale pandemiei de COVID-19! Pe acest plan, de la autorități responsabile și până la oameni de știință, toată lumea caută soluții pentru depistarea cât mai rapidă a virusului, găsirea unor tratamente și, în final, a unui vaccin. În acest context, inclusiv universitari și valoroși cercetători de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași se implică activ pe această linie. Aceștia avertizează că e vorba despre o situație scăpată de sub control și care va avea efecte grave încă o bună perioadă de timp. Totuși, alături de echipele pe care le coordonează, fac eforturi uriașe pentru a oferi soluții pentru stoparea coronavirusului

Pe fondul pandemiei de COVID-19, inclusiv universitari și valoroși cercetători de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași se implică activ pe această linie. Aceștia avertizează că e vorba despre o situație scăpată de sub control și care va avea efecte grave încă o bună perioadă de timp. Totuși, alături de echipele pe care le coordonează, fac eforturi uriașe pentru a oferi soluții pentru stoparea coronavirusului.

„E un virus scăpat de sub control și care va mai produce ravagii…”

Astfel, prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, fost decan al Facultății de Chimie și prorector pentru programe de cercetare științifică și transfer de cunoștințe din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași dezvăluie că, în această perioadă, este implicat alături de alți colegi în găsirea unui tratament împotriva coronavirusului.

„E o situație în care vorbim despre un virus scăpat de sub control și care va mai produce ravagii… Se face cercetare, inclusiv pe acest palier, de către noi la Universitate. Avem resursa umană calificată, doar că rezultatele se pot vedea în timp. La nivel de obținere a unui vaccin, acum, nimeni din întreaga lume științifică nu poate veni și să spună că îl au, eu nu știu de așa ceva. Vreau să arăt că, alături de colegii mei, am muncit și în curând va apărea un articol despre un tratament pentru acest virus. În plus, din câte cunosc, colegul meu Tudor Luchian are rezultate din această perspectivă, derulate în baza unui grant cu cei din Coreea de Sud”, reliefează profesorul Mangalagiu.

„Universitatea «Cuza» se implică în a face inclusiv teste pentru detecția coronavirusului”

Pe de altă parte, universitarul spune că instituția pe care o reprezintă și-a arătat disponibilitatea inclusiv în a-și oferi serviciile pentru depistarea COVID-19.

„Aș vrea să arăt că Universitatea «Cuza» se implică în a face inclusiv teste pentru detecția coronavirusului. Avem un PCR și un coleg cu experiență de la Facultatea de Biologie, anume conferențiarul Gorgan. Putem avea colaborări și să ne implicăm, fiind discuții inclusiv cu cei de la Spitalul «Parhon». Acum, trebuie să pună la dispoziție kituri cei de la Ministerul Sănătății. Așadar, sunt grupuri la UAIC, inclusiv unul pe care-l coordonez în chestiunea de a contribui la dezvoltarea unor medicamente în acest sens”, a detaliat prorectorul pentru programe de cercetare științifică și transfer de cunoștințe de la UAIC.

De reamintit că acesta, din 2013, a coordonat „Centrul Integrat de Studii în Știința Mediului pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est – CERNESIM”. Acesta este dotat cu laboratoare ce au aparatură ultra-modernă, de la aparate cu rezonanță magnetică nucleară, singurul de acest gen din România la aceea vreme, la un difractometru de raze X pe monocristale. Pe acest fond, omul de știință de la „Cuza” s-a implicat pe zona obținerii unor tratamente pentru combaterea cancerului pulmonar, fiind partener și al unor proiecte NATO. A oferit soluții anti-tuberculoase care au fost testate de National Institutes of Health din Statele Unite ale Americii (SUA).

„Noi am făcut toate demersurile pentru a face teste… Nu am primit, însă, răspuns de la Ministerul Sănătății”

Mai departe, conf. univ. dr. Lucian Dragoș Gorgan, membru al Catedrei de Biologie moleculară și experimentală, Facultatea de Biologie de la UAIC arată că s-au făcut toate demersurile pentru a se implica în aceste testări. Din păcate, acesta spune că nu a primit un răspuns oficial, în acest caz, de la Ministerul Sănătății (MS).

„Noi am trimis toată documentația necesară la Direcția de Sănătate Publică Iași care urma să informeze Ministerul Sănătății și să ne fie oferit un răspuns! Nu am primit nimic până acum. Din păcate, văd că e multă birocrație și că nu se iau decizii rapide în această situație de criză… Chiar suntem dispuși să punem la dispoziție infrastructura noastră, am și luat legătura cu cei de la Spitalul de Boli Infecțioase pentru a duce aparatul acolo, dar nu s-a concretizat nimic până acum! Ministerul este cel care trebuie să ne pună la dispoziție kiturile necesare pentru a face testări.

Vreau să vă spun că acest virus are foarte multe mutații și vor mai fi și altele. Cred că acum ar trebui să ne axăm pe o genotipare, dar, din păcate, văd că acest aspect nu este luat în considerare. Trebuie să vedem ce forme de COVID-19 avem, ce mutații sunt și astfel să se facă o adaptare la un tratament”, scoate în prim-plan profesorul de la „Cuza”.

Metodă de ultimă oră, aplicabilă și pentru detecția COVID-19

În acest context, prof. univ. dr. Tudor Luchian, Facultatea de Fizică și coodonatorul Institutului de Cercetări Interdisciplinare, domeniul Științe, de la „Cuza” a reliefat că a introdus, încă din anul 2019, o metodă de depistare timpurie a infecțiilor produse de agenții patogeni, bacterieni sau virali, bazată pe detecția rapidă a unor fragmente scurte de acizi nucleici. Totul alături de un grup de cercetători ai Laboratorului de Biofizică Moleculară și Celulară.

„În acest demers s-au combinat două tehnologii moderne, și anume detecția și investigarea individuală a moleculelor cu ajutorul nanoporilor proteici, precum și hibridizarea mai eficientă oferită de o specie particulară de polinucleotide, denumite «peptide nucleic acids – PNA». Rezultatele obținute, validate în comunitatea științifică, demonstrează nu doar posibilitatea detecției unor concentrații nano-molare de acizi nucleici scurți (10-15 secvențe nucleotidice), în timp real (deziderat aproape imposibil pentru tehnologiile curente), dar și posibilitatea evidențierii imediate și tot în timp real a unor eventuale mutații în respectivele secvențe nucleotidice”, declară prof. univ. dr. Tudor Luchian.

Rezultatele științifice fundamentale obținute de conf. univ. dr. Loredana Mereuță, cercetător științific II dr. Alina Asandei, cercetător științific III dr. Irina Șchiopu și prof. univ. dr. Tudor Luchian au fost validate de comunitatea științifică internațională prin publicarea în reviste de impact ale American Chemical Society.

Adauga un comentariu