Economic Local

Fermierii din Iași au cerut fonduri europene de 80.000 de euro, prime de asigurare a plantelor și animalelor. Solicitările se mai depun pe site-ul AFIR până la sfârșitul lunii

Publicat: 02 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au cerut fonduri europene de 80.000 de euro prime de asigurare a plantelor și animalelor. Solicitările se mai depun pe site-ul AFIR până la sfârșitul lunii
Fermierii din Iași au depus cereri în valoare de 80.000 de euro, în submăsura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Bugetul alocat acestei submăsuri de finanțare este de 20 de milioane de euro

Fermierii din Iași au depus 63 de cereri în valoare de 80.000 de euro în măsura pentru prime de asigurare ale culturilor și plantelor. Agricultorii au cerut fonduri europene de la AFIR pentru culturile afectate de gerul de primăvară sau de grindină. Cererile mai pot fi depuse până la finalul acestei luni

Interesul pentru submăsura 17.1 – Prime de asigurare ale culturilor, plantelor și animalelor, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În ultima lună au fost depuse 63 de cereri în Iași, în valoare de 80.000 de euro, iar în toată țara sunt 2.184 de solicitări, în valoare de 4,5 milioane de lei. Bugetul alocat acestei submăsuri de finanțare este de 20 de milioane de euro. Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de profil un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.

Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. Alte fenomene climatice nefavorabile eligibile la finanțare sunt arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

Tinerii din Iași mai pot obține fonduri europene sută la sută nerambursabile

Fermierii din Iași mai pot accesa fonduri europene în cadrul mai multor sesiuni de finanțare deschise până la finalul lunii octombrie 2021. Ieșenii pot accesa între 15.000 și 250.000 de euro, fonduri europene nerambursabile acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Sesiunile de depunere ale proiectelor sunt deschise în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, unde s-au depus deja 4 cereri de finanțare din Iași, submăsurii 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici și Submăsurilor 16.4 / 16.4a – Cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol. Documentele se depun în continuare, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), până pe 26 noiembrie 2021. Cele mai multe fonduri nerambursabile sută la sută sunt alocate tinerilor fermieri, fiind vorba despre un buget în valoare de 20 de milioane de euro.

Agricultorii din Iași au încasat fonduri europene pentru pierderile provocate de seceta din 2020

Fermierii din Iași au primit în anul 2020 fonduri europene în valoare de 100.000 de euro pentru cererile depuse la AFIR la submăsura 17.1. Fermierii ieșeni au depus 46 de cereri de finanțare în cadrul submăsurii 17.1 și au solicitat banii pentru pierderile provocate de seceta extremă din anul 2020. Tot anul trecut, agricultorii din județ au solicitat despăgubiri pentru culturile afectate de secetă, fiind distruse aproape 100.000 de hectare cu grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță.

Fermierii au primit despăgubiri doar pentru culturile de primăvară, suma virată în conturile beneficiarilor fiind în valoare de 28 de milioane de lei. Agricultorii din Iași au protestat cu utilajele în stradă în primăvara acestui an, pentru a-și arăta nemulțumirea față de autoritățile care au promis despăgubiri și nu le-au acordat.

Adauga un comentariu