Local

Foarte puțini ieșeni au mers la farmacie să-și ia pastilele de iod: „Am dat câteva. Nu s-a înghesuit lumea” – FOTO

Publicat: 24 iun. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Foarte puțini ieșeni au mers la farmacie să-și ia pastilele de iod Am dat câteva. Nu s-a înghesuit lumea - FOTO
Ieșenii, însă, nu sunt interesați să intre în posesia pastilelor de iodură de potasiu. Medicii de familie susțin faptul că de când au fost distribuite în farmacii, în anul 2022

Ieșenii nu sunt interesați să intre în posesia pastilelor de iodură de potasiu. Medicii de familie susțin faptul că de când au fost distribuite în farmacii, în anul 2022, au avut foarte puține solicitări sau deloc

Pastilele de iodură de potasiu 65 mg au drept scop blocarea eficace a absorbției radioactive. Astfel, acestea trebuie administrate imediat după expunerea la radiații. Medicamentul se administrează în doză unică, variind în funcție de vârstă.

Ieșenii nu sunt interesați de pastilele de iodură de potasiu: „Nu s-a înghesuit, în niciun caz, lumea să le ia”

poză cu pastile de iodură de potasiu
Medicii trag un semnal de alarmă, în cazul persoanelor care administrează aceste pastile, pentru prevenție, fără să consulte un specialist, deși nu se află în niciun pericol generat de o bombă nucleară

Iodura de potasiu este o sare a iodului stabil. Iodul este important pentru organismul uman pentru producția de hormoni tiroidieni, principala sursă fiind reprezentată de iodul alimentar. Acesta se regăsește în pește, sare iodată, legume marine, fasole, scoici, dar și în lactate și ouă. Însă, în cazul unui accident nuclear, doza de iod trebuie mărită.

„Pastilele de iodură de potasiu au fost distribuite în farmacii când a fost ideea de o explozie. S-a întâmplat acum mult timp, la momentul respectiv au venit, în general, pacienți tineri, într-un număr destul de mic. Am dat câteva, au fost multe și mărunte discuții în legătură cu aceste pastile, nici atunci nu s-a înghesuit, în niciun caz, lumea să le ia, cu atât mai puțin acum, când a trecut mult timp de când au fost distribuite prima dată”, declară Anca Deleanu, medic de familie.

Pastilele de iodură de potasiu pot fi administrate doar în caz de accident nuclear, fiind destinate persoanelor cu vârsta sub 40 de ani. Astfel, adulţii şi copiii cu vârste peste 12 ani vor lua 2 comprimate, echivalent a 100 mg iod, copiilor cu vârste între 3 și 12 ani li se va administra 1 comprimat, echivalent cu 50 mg iod, iar celor cu vârste între 1 lună și 3 ani, 1/2 de comprimat, echivalent cu 25 mg iod.

Nou-născuţii cu vârste de până la 1 lună vor primi doar 1/4 de comprimat, echivalent cu 12,5 mg iod. Persoanele peste 40 de ani sunt mai puțin predispuse să capteze iodul radioactiv.

Pastilele de iodură de potasiu se administrează doar în caz de expunere la radiații

poză cu semnul pentru radiații
Iodura de potasiu este o sare a iodului stabil. Iodul este important pentru organismul uman pentru producția de hormoni tiroidieni, principala sursă de iod fiind reprezentată de iodul alimentar

În caz de accident nuclear nu doar că trebuie să ne administrăm pastilele de iodură de potasiu, ci trebuie să ne adăpostim, să evităm regiunea contaminată și să nu consumăm alimente contaminate cu iod radioactiv. Acesta ajunge în organism prin inhalare, ceea ce duce la iradiere internă, deoarece glanda tiroidă nu distinge iodul radioactiv, ajungând să-l folosească precum iodul normal.

Însă medicii trag un semnal de alarmă, în cazul persoanelor care administrează aceste pastile pentru prevenție, fără să consulte un specialist, deși nu se află în niciun pericol generat de o explozie nucleară. În județul Iași, situația stă pe dos, pentru că cetățenii nu arată niciun fel de interes față de aceste medicamente care sunt distribuite în mod gratuit ieșenilor, pe baza unei rețete de la medicul de familie.

Aceștia nu au încredere, deși ele au rolul de a proteja glanda tiroidă care este foarte sugativă când vine vorba de radiații.

Comentarii
Adauga un comentariu