National

Focarul de infecție din Portul Midia, firme interesate pentru aducerea navei la mal

Publicat: 13 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Cinci companii, două de pe teritoriul României şi trei din Turcia, Grecia, respectiv, Gibraltar, s-au arătat interesate de aducerea navei naufragiate la malul Portului Midia.

Reprezentanţa Compania Națională Administrația Porturilor Maritime a menționat că ar mai exista o a şasea solicitare în ceea ce privește interesul manifestat în acest sens. În perioada imediat următoare o să fie primită de la o firmă din străinătate.

„Avem cinci solicitări, avem două firme româneşti, una din Turcia, una din Grecia şi una din Gibraltar. Astăzi am înţeles că mai vine o solicitare de la o altă firmă, tot internaţională. Noi vom trimite caietul de sarcini către toate aceste societăţi şi companii.

Termenul va fi vinerea viitoare. În caietul de sarcini le-am scris să vină şi cu un plan de ranfluare şi atunci nu putem să le dăm un termen de două zile, trei zile, ţinând cont de complexitatea pe care o are această operaţiune trebuie să fim foarte atenţi în ceea ce facem. Până joi, la ora 16,00, primim ofertele. Vineri ne pronunţăm”, a spus Daniela Şerban, într-o conferinţă de presă.

„CNAPM are obligaţia de a scoate navele eşuate”

„Vinerea trecută, Autoritatea Navală Română, prin Căpitănia Portului Midia, ne-a făcut adresă prin care CNAPM are obligaţia de a scoate navele eşuate din bazinul portuar. Din acea clipă am făcut şedinţă a comitetului de urgenţă şi am demarat procedura pentru ranfluarea acelei nave. Nu este o operaţiune uşoară, discutăm despre o navă care se află în şenalul navigabil din Portul Midia, această navă ocupă 40% din şenal.

Procedura noastră de achiziţie este una, nu pot să spun că e greoaie, o facem pe situaţii de urgenţă. Am depus la Camera de Comerţ, ca să ne dea certificatul pentru situaţie de urgenţă, astăzi îl aşteptăm. Am pregătit un caiet de sarcini, nu a fost uşor să-l facem pentru că este un accident naval atipic, marfa este în interiorul navei, nu este o marfă normală, ci sunt animale care sunt descompuse şi nu este uşor”, a declarat Şerban.

Adauga un comentariu