Secretele istoriei

Gripele din România secolului XX

Publicat: 07 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gripele din România secolului XX
Gripele și virozele din România

Gripele și virozele secolului XX din România au făcut de-a lungul timpului extren de multe de victime. Printre cele mai renumite pandemii ce au afectat şi ţara noastră se numără şi gripa spaniolă. Cetăţenii României au fost afectaţi de aceasta imediat după Marele Război. La fel ca şi în această perioadă tragică pentru ţara noastră romanii au primit instrucţiuni foarte precise de protecţie.

Specialiştii Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud au făcut nişte precizări clare cu privire la simptomele gripei pe pagina lor de Facebook.

Potrivit acestora gripa este provocată de virusul intitulat „Influenza”. Simptomele cele mai frecvente sunt febră, durerea în gât, durerile musculare, tusea, durerile de cap, strănutul şi stările de oboseală. Complicaţii ale gripei duc la pneumonie, sinuzita sau chiar agravarea unor probleme medicale deja existente.

Potrivit cercetătorilor, primul ce a lansat o ipoteză cu privire la faptul că gripa este produsă de microorganisme este Louis Pasteur. Târziu, în anul 1933, Laidlaw, Andrew şi Smith au găsit o cale de a izola virusul gripal.

Ce influenţă a avut Marele Război

Primul Război Mondial a fost un moment ce a dus la declanşarea celei mai mari pandemii de gripă din istorie. Cunoscută ca şi gripa spaniola aceasta viroză nu îşi are originile în Tara Bascilor. În acel moment Spania era o ţară neutră unde nu era impusă cenzura. Serviciile lor de telefonie au raportat pentru prima dată gripa, iar populaţia a fost informată despre această maladie, de aici şi numele gripei.

Numărul exact al victimelor făcute de gripa spaniolă nu se cunoaşte cu exactitate, însă estimările sunt undeva între 40 şi 50 de milioane de oameni.

Judeţul Bistriţa-Năsăud a fost grav afectat de această pandemie. Astfel, din luna octombrie a anului 1918 autorităţile locale au luat măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului. În data de 28 octombrie a fost înregistrat primul deces în Bistriţa cauzat de virusul gripal.

În data de 20 octombrie a anului 1918 populaţia din Bistriţa a fost averitzata în „Publicaţiunea” cu privire la „morbul spaniol” şi măsurile de prevenţie ce trebuie urmate. Printre sfaturile oferite de aceştia se regăseau spălatul mâinilor şi evitarea contactului cu persoanele bolnave.

Persoanele infestate au fost fie izolate la spital fie la domiciliu, în cazul celor cu simptome uşoare.

Cate victime a facut gripa spaniolă la nivel global

Se presupune ca acest virus a ucis peste 20 de milioane de persoane in primele 25 de săptămani de la declansarea pandemiei.

Circa 5% din populatia Indiei ar fi murit in urma pandemiei. Rata mortalității atingand 20% în unele zone.

Aproximativ 28% din populația Statelor Unite au suferit de gripa iar 500-675 de mii au murit

Gripele din România au făcut mii de victime

În anul 1935 România s-a confruntat cu o altă gripă ce a izbucnit în iarna anului 1934 din America de Sud. Primele cazuri din ţara noastră au fost semnalate în Dobrogea pe finele aceluiaşi an. În doar o săptămână aveam să ne confruntăm cu 52.793 de noi cazuri.

Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud arată în aceeaşi postare ca în doar 3 luni, în România au fost înregistrate 239.613 cazuri şi 46.000 de decese. Peste jumătate din numărul acestora au fost la copiii de sub 9 ani.

Gripele din România au afectat în special judeţul Bistriţa-Năsăud acolo unde boala s-a declanşat imediat după sărbătorile de iarnă din anul 1935.

Potrivit raportărilor vremii din 13500 de locuitori au fost infectaţi un număr de 1117 cu gripă.

Adauga un comentariu