Local

Groaza trăită de o ucraineancă din Kiev. Ina Moiseeva: ”Mi se părea că aud încontinuu bombardamente!”

Publicat: 07 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Groaza trăită de o ucraineancă din Kiev. Ina Moiseeva Mi se părea că aud încontinuu bombardamente
Ina Moiseeva a trăit într-o groază continuă de când a început războiul și Kievul a fost atacat de ruși

Din cauza războiului din Ucraina foarte multe femei, alături de copii lor, au fugit în Europa. La Iași, mai multe familii de refugiați și-au găsit un adăpost la centrele special organizate de la nivelul județului. Groaza trăită de ucraineanca Ina Moiseeva, din Kiev, este greu de spus în cuvinte, cele mai mari provocări pe care le-a avut atunci când a ajuns în România fiind legate de locul de trai. Femeia, alături de băieții ei, a ajuns la Iași pe 8 martie 2022.

Atunci când refugiații ajung în România, la punctul de trecere al graniței, voluntarii le oferă acestora cartele pentru telefon. Ucrainenii sunt recunoscători pentru tot sprijinul oferit; cu ajutorul cartelei aceștia pot să țină legătura cu rudele și prietenii rămași în țară. Prima perioadă a fost foarte grea pentru Ina și pentru copilașii acesteia, dar pe zi ce trecea această stare de șoc, din care au evadat, se diminua.

Care au fost cele mai mari provocări pentru ucraineanca de la Kiev

Conflictul din Ucraina aduce numai suferință și chin familiilor ucrainene. Încă de la primele bombardamente multe femei, alături de copii, au fugit din calea bombardamentelor spre Europa. Ina Moiseeva a declarat reporterilor de la BZI că drumul până la Iași nu a fost atât de ușor, dar cu ajutorul voluntarilor au reușit, într-un final, să ajungă la destinație.

”Eu, împreună cu cei doi băieți, unul de 7 ani și celălalt de 14 ani, am fugit din Kiev. Soțul a rămas acolo, în Ucraina, din cauza Legii Marțiale. Drumul din Kiev până în România a fost unul lung, dar am primit ajutor din partea mai multor voluntari creștini din cadrul Bisericii. Timp de câteva zile am reușit să ajungem până la graniță, am îndurat frig și nopți nedormite. La graniță au fost foarte mulți ucraineni. Noi am intrat la ora 19:00, seara târziu, în România. Pe timp de noapte am fost luați de o familie care s-a îngrijit cu atâta tandrețe de noi, ne-a oferit un pat unde să dormim, iar dimineața ne-au condus până la autogară, de unde am luat un maxi-taxi ca să ajungem la Iași”, povestește ucraineanca.

Ina, alături de copii, a ajuns la Iași pe 8 martie 2022, iar principala problemă, de care s-a lovit  ca refugiată, a fost cea a unui loc de trai. Ucraineanca a avut doar pentru o perioadă scurtă posibilitatea de a locui în apartamentul unei cunoștințe. Când apartamentul a fost vândut, Ina a fost nevoită să caute o locuință. Aceasta a fost ajutată de mulți ieșeni, dar cea mai mare problemă în închirierea unui apartament l-a constituit perioada scurtă de timp pentru care se gândesc să locuiască refugiații, proprietarii nedorind să ofere un apartament doar pentru câteva luni. Limba română este total străină pentru cei din Ucraina, iar acest aspect a reprezentat o adevărată provocare, mai ales în situația în care mulți dintre ei nu sunt cunoscători nici de limbă engleză.

Ina Moiseeva: ”Situație este foarte instabilă: unii au plecat în străinătate, iar alții au rămas în Ucraina”

Atunci când refugiații au ajuns în România, la punctul de trecere a graniței voluntarii le-au oferit acestora cartele pentru telefon. Ucrainenii sunt recunoscători pentru tot sprijinul oferit, cu ajutorul cartelei aceștia putând să țină legătura cu rudele și prietenii rămași în țară.

”Situația este foarte instabilă: unii au plecat în străinătate, iar alții au rămas în Ucraina. La acest moment ținem legătura cu membrii familiei prin mesaje și convorbiri telefonice. Dezastru pare că nu are sfârșit pentru teritoriul țării noastre. Mii de oameni suferă și sunt epuizați psihic de acest mediu înfiorător în care se trezesc în fiecare dimineață”, menținează Ina Moiseeva.

Prima perioadă a fost foarte grea pentru Ina și pentru copilașii acesteia, dar pe zi ce trece starea de șoc, din care au evadat, începe să treacă și să își găsească un echilibru sufletesc. Despărțirea și dorul de casă nu este ușor de suportat pentru o familie care este unită și mereu împreună.

”Primele zile eram paranoică. Mi se părea că aud bombardamente și atacuri, iar frica față de locurile noi și oameni necunoscuți mă copleșea!”, adaugă ucraineanca.

În prezent, Ina și băieții ei încearcă să se adapteze la mediul de viață din Iași, dar nu crede că va rămâne aici mai mult de o lună. Ucraineanca speră să se termine războiul și să se întoarcă acasă în cel mai scurt timp posibil, pentru a putea fi alături de familia ei.

Acum, femeia trăiește într-o cameră de hotel oferită pentru refugiați de voluntari și încearcă să treacă peste groaza trăită în Kiev, cele mai mari provocări rămânând a fi în continuare legate de comunicarea în limba română.

Adauga un comentariu