International

Guvernul din Bulgaria a anunţat negocieri cu Gazprom. Premierul Galab Donev: „Dorim să finalizăm ceea ce avem deja ca un acord”

Publicat: 30 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul din Bulgaria a anunţat negocieri cu Gazprom. Premierul Galab Donev Dorim să finalizăm ceea ce avem deja ca un acord
Statul bugar a început recent o serie de negocieri cu compania rusă Gazprom pentru a reveni la un contract în ceea ce priveşte soluţionarea lipsei de gaz

Astăzi, 30 august 2022, Guvernul din Bulgaria a anunţat startul negocierilor cu Gazprom, compania de stat rusă. Premierul interimar bulgar a menţionat că se doreşte adoptarea unui nou contract pentru a soluţiona lipsa de gaz.

Ministrul interimar rus al Energiei, Rossen Gristov, a anunțat încă de acum o săptămână faptul că Bulgaria trebuie să poarte discuții cu gigantul energetic rusesc Gazprom, controlat de stat, cu privire la reluarea livrărilor de gaz. Hristov a declarat că Sofia va purta discuții cu Azerbaidjanul în această săptămână pentru a stimula livrările de gaze azere și va discuta aceste livrări cu comercianții de gaze din Turcia.

„Având în vedere cererile mediului de afaceri și ale sindicatelor, în realitate, discuțiile cu Gazprom pentru reînnoirea livrărilor sunt inevitabile”, a declarat ministrul.

Bulgaria a anunţat startul negocierilor cu Gazprom

Statul bugar a început recent o serie de negocieri cu compania rusă Gazprom pentru a reveni la un contract în ceea ce priveşte soluţionarea lipsei de gaz, relatează dpa. Premierul interimar Galab Donev a avut o reacţie în acest sens.

„Ca guvern interimar, dorim să finalizăm ceea ce avem deja că un acord”, a declarat premierul interimar Galab Donev într-un interviu difuzat luni seara.

Vă aducem aminte că Bulgaria este extrem de dependentă de resursele energetice ruseşti, iar Federaţia Rusă i-a sistat livrările de gaze, în pofida unui contract valabil până la sfârşitul anului 2022, după ce fostul premier proamerican Kiril Petkov a respins cererea Moscovei privind plata gazului natural în ruble.

Bulgaria anunţa că primește GNL din SUA

Înainte de a anunţa începerea negocierilor cu Gazprom, Guvernul de la Sofia transmite că vrea să primească gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite ale Americii.

Important de precizat este faptul că anual, Bulgaria consumă circa trei miliarde de metri cubi de gaze.

Bulgaria urma să primească din luna iunie GNL din SUA, după ce în data de 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia, Germania şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.

Peste 90 la sută din gazele naturale importate de Bulgaria sunt din Rusia, transmite Reuters.

Acordul privind faptul că Bulgaria va primi gaze naturale lichefiate din Statele Unite a fost convenit la întâlnirea de la Washington dintre premierul Kiril Petkov şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a precizat Executivul de la Sofia.

„Livrările de GNL către Bulgaria la preţuri mai scăzute decât cele ale Gazprom vor începe din iunie, conform acordului”, au informat autorităţile bulgare, fără a acorda detalii suplimentare.

Mai mult decât atât, Bulgaria a accelerat negocierile cu Azerbaidjan pentru majorarea livrărilor de gaze şi caută să încheie acorduri cu Grecia şi Turcia în ceea ce priveşte terminalele de gaze naturale lichefiate.

În plus, Sofia a cerut achiziţii comune de gaze la nivelul Uniunii Europene, pentru a face preţurile mai competitive.

Rusia a decis să îşi închidă un gazoduct

Federaţia Rusă a anunţat faptul că un gazoduct vital va fi închis pentru o perioadă de trei zile la sfârșitul lunii august, ceea ce va duce la o nouă scădere a livrărilor, în timp ce țările din Europa se confruntă cu prețuri ridicate la energie.

În urma debutului operaţiunii militare din Ucraina din data de 24 februarie, țările occidentale încearcă să își reducă dependența de petrolul și gazele rusești.

În anul 2021, Rusia a furnizat 40 la sută din necesarul de gaze naturale al Uniunii Europene. Germania, cea mai mare economie europeană, a fost cel mai mare importator în 2020, urmată de Italia. Marea Britanie a importat doar 4 la sută din necesarul său de gaze din Rusia în 2021 și nu a importat gaze rusești pentru a treia lună.

Chiar dacă Statele Unite ale Americii nu importă gaze rusești, acestea sunt afectate atunci când Rusia restricționează aprovizionarea Europei continentale, ceea ce determină creșterea prețurilor globale la gaze.

De asemenea, compania energetică rusă Gazprom a anunțat că gazoductul Nord Stream 1 către Germania va fi închis pentru reparații în perioada 31 august – 2 septembrie, ceea ce va provoca întreruperi semnificative ale aprovizionării. De asemenea, arde o cantitate excepțional de mare de gaz dintr-o instalație aflată în apropierea începutului conductei, din motive necunoscute.

Astfel, Guvernul din Bulgaria după ce a anunțat negocieri cu Gazprom, cel mai probabil contractul va fi reluat.

Adauga un comentariu