Actualitate

Horațiu Moldovan a dezvăluit care este situația reală din secțiile ATI

Publicat: 14 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Horațiu Moldovan a dezvăluit care este situația reală din secțiile ATI
Horațiu Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății

Horațiu Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, încurajează populația României să respecte și să aibă încredere în măsurile adoptate de autorități pentru stoparea pandemiei de coronavirus. Acesta a afirmat că, ținându-se cont de numărul redus al persoanelor internate în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, nu există intenția de a se lua măsuri suplimentare de prevenție. De asemenea, Horațiu Moldovan a precizat numărul pacienților internați la ATI.

„Aplicarea relaxării şi a necontrolului eficient al acestor măsuri de relaxare a condus, în mod inevitabil, la apariţia acestui număr mult mai mare de cazuri. Din fericire încă, spitalele noastre sunt în condiţia să facă faţă acestei provocări. Pacienţii gravi care ocupă spaţiul de Terapie Intensivă sunt încă într-un număr moderat. Avem în jur de 250 de pacienţi la Terapie Intensivă în fiecare zi, între care aproximativ 25% sunt ventilaţi mecanic. Populaţia trebuie să aibă încredere în măsurile pe care autorităţile le propun.

Este important, de asemenea, ca cei care promovează imagini, care promovează mesaje, fie că este vorba de colegi medici, fie că este vorba de alţi specialişti, politicieni, să nu combată din punct de vedere al comunicării măsurile pe care noi le propunem, pentru că bagatelizarea lor, sublinierea derizoriului nu este corectă şi nu face decât să lucreze împotriva interesului de sănătate publică al acestei ţări”, a declarat Horațiu Moldovan.

Horațiu Moldovan explică de ce plătesc testele românii care pleacă în vacanță

Profesorul Horațiu Moldovan explică de ce plătesc testele românii care pleacă în vacanță. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății susține că laboratoarele au capacitatea de a procesa până la 15.000 de teste pe zi. În contextul cererilor venite din partea celor care doresc să se testeze înainte de plecarea în vacanță în străinătate, acesta a precizat că aceste persoane nu sunt pacienți, deci trebuie să își plătească singure aceste teste.

„Există un program național finanțat de ministerul Sănătății care finanțează teste și care cuprinde o listă de categorii de pacienți.

Nu putem finanța în acest moment toate testele, dar finanțăm cu prioritate categoriile care au neapărată nevoie. Turiștii nu au calitate de pacienți, Ministerul Sănătății se referă la pacienți și la oameni bolnavi”, a explicat Horațiu Moldovan.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății explică de ce plătesc testele românii care pleacă în vacanță: Prețuri de până la 390 de lei

În țară sunt mai multe clinici care fac teste pentru coronavirus. Prețul unui test variază între 280 și 390 de lei. Există și un test rapid, care este mai ieftin, și care costă în jur de 120 de lei. Acest test însă nu este valabil la intrare în Grecia sau în altă țară care solicită un test COVID-19.

În cazul testului care cost 280 de lei rezultatul este primit în 48 de ore, în timp ce pentru testul de 390 de lei rezultat este primit în 24 de ore. Clinicile private sau spitalele de stat abia mai fac față cererilor pentru testare, iar în unele locuri s-a încheiat lista de rezervări pe luna iulie.

Pe site-ul Ministerului Sănătății a fost publicată o listă cu centrele acreditate pentru aceste analize. Sunt 113, atât private, cât și de stat. Aici începe confuzia. Cei care vor să se testeze la cerere la stat, nu au certitudinea că vor fi și primiți. Unele spitale pur și simplu nu îl fac, în timp ce la altele listele de așteptare sunt mari. La Institutul Matei Balș din București, de exemplu, testul costă 650 de lei, de două ori mai scump ca la o clinică privată.

Adauga un comentariu