Titlurile zilei

Iașul, pe locul 3 în țară ca număr de infectări cu COVID-19! Toate paturile de la secția de Terapie Intensivă sunt ocupate, iar managerii spitalelor se roagă să nu apară un nou val de îmbolnăviri. Nu mai sunt locuri

Publicat: 24 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iașul pe locul 3 în țară ca număr de infectări cu COVID-19 Toate paturile de la secția de Terapie Intensivă sunt ocupate iar managerii spitalelor se roagă să nu apară un nou val de îmbolnăviri. Nu mai sunt locuri
De ce avem mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în weekend! Explicația specialiștilor

Iașul se situa ieri pe locul 3 în țară ca număr de infectări cu COVID-19. În spitalele suport COVID-19 nu mai sunt locuri, iar paturile de la secția de Terapie Intensivă sunt ocupate la capacitate maximă. Managerii unităților medicale care îngrijesc pacienții cu coronavirus se roagă să nu mai apară un nou val de îmbolnăviri pentru că nu mai există locuri disponibile

Iașul se situa ieri pe locul 3 în țară ca număr de infectări cu COVID-19. Într-o singură zi, 72 de ieșeni au fost diagnosticați cu COVID-19 și alți 37 au fost reconfirmați pozitiv la retestare. Iașul se clasează pe locul 3 pe țară ca număr de îmbolnăviri, după Prahova, care a înregistrat 85 de cazuri noi, și București, cu 103 cazuri. Situația devine din ce în ce mai alarmantă și în spitalele suport COVID-19 și asta pentru că se lucrează la capacitate maximă și fiecare loc care se eliberează este imediat ocupat de un alt pacient care are nevoie de îngrijiri medicale de specialitate. Medicii sunt îngrijorați și cu privire la numărul în creștere de pacienți care prezintă forme severe ale infecției cu COVID-19.

Iașul ocupă locul 3 pe țară după Prahova și București ca număr de îmbolnăviri. Spitalele suport COVID-19 lucrează la capacitate maximă!

Iașul, pe locul 3 pe țară ca număr de îmbolnăviri cu coronavirus după Prahova și București. În ultimele zile, așa cum povestesc managerii spitalelor suport COVID-19 din Iași, s-a înregistrat o creștere accelerată a numărului de cazuri. Totodată, spitalele lucrează la capacitate maximă și conducearea unităților medicale se roagă să nu mai apară un nou val de îmbolnăviri. Le-ar fi imposibil să trateze mai mulți pacienți din cauza lipsei de locuri disponibile.

„Lucrăm la capacitate maximă. Este o perioadă extrem de aglomerată. Am fost informată că toate spitalele suport COVID-19 lucrează și ele la capacitate maximă. Dacă vom avea de-a face cu un nou val de îmbolnăviri, situația va fi foarte dificil de manageriat și asta pentru că deja fiecare loc care se eliberează este imediat ocupat. Toate cele 9 paturi de la secția de Terapie Intensivă sunt ocupate cu pacienți care au fost infectați cu coronavirus și au și alte comorbidități. Starea lor este critică”, a specificat dr. Carmen Manciuc, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Crește numărul de pacienți cu COVID-19 asimptomatici care refuză externarea până la negativarea a două teste PCR

Așa cum susțin managerii spitalelor suport COVID-19 din Iași, numărul de pacienți care refuză externarea este în creștere. Cei mai mulți pacienți asimptomatici care ar putea pleca acasă după 48 de ore aleg să rămână în spital până la negativarea a două teste PCR consecutive.

„Avem pacienți care sunt asimptomatici și care stau și 3 săptămâni în spital până la negativarea celor două teste PCR și asta pentru că fie le cere angajatorul, fie le este teamă că și-ar putea infecta familia. Din acest motiv și eliberarea paturilor devine din ce în ce mai dificilă. Noi nu putem încălca drepturile pacienților de a alege dacă rămân sau nu internați”, mai spune dr. Carmen Manciuc.

Cu această situație se confruntă nu doar Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, ci și celelalte unități medicale suport COVID-19 din Iași. Dacă la începutul pandemiei de COVID-19 ieșenii se revoltau că erau ținuți în spitale până la negativarea a două teste PCR, acum așteaptă cu răbdare externarea ca la carte.

Ieri, 37 de ieșeni vindecați de coronavirus au aflat că au testul PCR încă pozitiv. Medicii calmează populația: „Asta nu înseamnă că virusul este încă activ”

O creștere se înregistrează și în ceea ce privește numărul de pacienți vindecați de COVID-19 care la retestare au testul PCR încă pozitiv. Ieri, la Iași, 37 de pacienți retestați au fost reconfirmați pozitiv la infecția cu coronavirus. Aceștia s-au retestat fie din curiozitate, fie trebuie să plece în vacanță, fie trebuie să fie internați într-o unitate medicală pentru alte afecțiuni. Medicii spun că nu există motiv de îngrijorare și că virusul nu este neapărat activ, chiar dacă testul PCR arată că pacientul este pozitiv la infecția cu coronavirus.

„Chiar dacă sunt retestați pozitiv la infecția cu coronavirus, asta nu înseamnă că virusul este încă activ. Este vorba despre niște «celule moarte» care au persistat în plămâni după vindecare. Dacă după retestare acești pacienți sunt simptomatici, înseamnă că virusul este încă activ și sunt internați în spital. Dacă pacienții vindecați de COVID-19 sunt însă asimptomatici, sunt internați în spital pentru 48 de ore, îi investigăm medical și dacă totul este în ordine, pot pleca acasă. Ne așteptăm la o creștere a numărului de pacienți care la retestare sunt încă pozitivi”, spune dr. Carmen Manciuc, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Adauga un comentariu