Eveniment-Social

Ieșeanul care transformă fierul forjat și sticla în adevărate opere de artă: „A venit de nicăieri o dragoste de nedescris pentru sticlă și metal” – FOTO

Publicat: 28 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșeanul care transformă fierul forjat și sticla în adevărate opere de artă A venit de nicăieri o dragoste de nedescris pentru sticlă și metal - FOTO
Ștefan Grigoraș este artistul care a terminat studiile la Universitatea "George Enescu" din Iași. A studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice Decorative și Design

Ștefan Grigoraș este un artist vizual cu peste 20 de ani de experiență în domeniu. Creațiile sale sunt realizate din diferite materiale, precum fier forjat, cupru, lemn, sticlă transparentă sau opacă. Este un procedeu greu care poate dura luni de zile, dar satisfacția este la fel de mare

Ștefan Grigoraș a terminat studiile la Universitatea „George Enescu” din Iași. A studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice Decorative și Design. Operele sale sunt recunoscute de artiști cu renume și ajung să ocupe locuri importante, precum Palatul Parlamentului sau Muzeul Național Cotroceni din București.

Ieșeanul care transformă fierul forjat și sticla în adevărate opere de artă este cunoscut la nivel internațional

Artistul a petrecut chiar și două luni de zile pentru a duce la bun sfârșit o lucrare
Ștefan Grigoraș este artistul vizual, cu peste 20 de ani de experiență în domeniul artistic. Creațiile sale sunt realizate din diferite materiale, precum fier forjat, cupru, lemn, sticlă transparentă sau opacă

Are un talent înnăscut pe care l-a antrenat prin muncă. Nu s-a oprit până când numele său nu a ajuns cunoscut, iar acum colaborează cu mari artiști ai domeniului, care i-au recunoscut public meritele. Nu a plecat cu gândul de a vinde arta, ceea ce face este din pură pasiune, pentru a aduce în Iași ceva nou.

„Unul dintre cele mai amuzante aspecte este faptul că ceea ce fac acum nu-mi plăcea atunci când am finalizat facultatea. Cu timpul a venit de nicăieri o dragoste de nedescris pentru sticlă și metal. Mai ales pentru metoda în care aduc împreună cele două materiale”, declară artistul ieșean.

Printre realizările cele mai de valoare ale artistului ieșean se numără expozițiile de la Salonul Anual Internațional „Dialoguri Interculturale și Artistice”, Galeria Cupola, Galeria Theodor Pallady din Iași, „Decorativ Art”, Bienala de Arte Decorative, ediția II, Palatul Parlamentului din București, „Salonul Național de Artă Decorativă”, ediția XV, care s-a desfășurat la Muzeul Național Cotroceni din București.

Lucrările din sticlă și metal se află la granița dintre sculptură și instalație. Acestea se remarcă prin conținutul simbolic care se află în antiteză.

„Coloritul tulbure al structurilor din metal intră în contrast cromatic cu translucența sticlei și evidențiază conceptul vieții efemere. În acest context, suprafețele fragile realizate din sticlă ridiculizează ideea de rezistență în timp a tot ce este viu. O parte din aceste colecții sunt expuse în spații publice, precum Palatul Parlamentului sau Muzeul Național Cotroceni din București, altele au ajuns în colecții particulare, atât în țară, cât și în străinătate”, mărturisește artistul vizual.

Dragostea pentru artă este înainte de orice

Artistul ieșean realizează atât vitralii cât și pictură murală
Vitraliul devine un simbol de poveste spus într-un limbaj plastic ce se supune conceptului frumuseților armonioase

Artistul ieșean realizează atât vitralii, cât și pictură murală. Vitraliile sunt cele mai potrivite pentru a lăsa lumina să intre. Acest stil se realizează la granița dintre pictură și decorație. Vitraliile sunt realizate din sticlă și cositor. Sticla este fuzionată și pictată, iar sticla Spectrum sau Murano evidențiază cromatic conturul formelor. Vitraliul devine un simbol de poveste, spus într-un limbaj plastic ce se supune conceptului frumuseților armonioase. În schimb, pictura murală surprinde o atmosferă dinamică, fiind un concept inspirat din subiecte cu diferite teme.

Statuile sunt cele care au cel mai mult teren, fiind cele care necesită mai mult timp pentru realizare, dar care aduc și cea mai mare satisfacție.

„Timpul variază în funcție de cât de mare, cât de amplu și de complex este proiectul. Spre exemplu, în fața Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice IRO din Iași este o statuie tip mozaic. Pentru a o duce la bun sfârșit am avut nevoie de două luni”, declară Ștefan Grigoraș, ieșeanul care transformă fierul forjat și sticla în adevărate opere de artă.

Adauga un comentariu