Titlurile zilei

Ieșenii care își construiesc vile în afara orașului, obligați să plătească taxe nesimțit de mari firmei Girexim! Operatorul de salubritate privat din județul Iași percepe taxe de zece ori mai mari decât Salubris Iași

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii care își construiesc vile în afara orașului obligați să plătească taxe nesimțit de mari firmei Girexim Operatorul de salubritate privat din județul Iași percepe taxe de zece ori mai mari decât Salubris Iași
Ieșenii care își construiesc vile în afara orașului sunt obligați să plătească taxe nesimțit de mari firmei private Girexim, operatorul de salubritate din județul Iași, percepând taxe de zece ori mai mari decât Salubris Iași

Ieșenii care doresc să-și construiască vile în zonele din afara orașului sunt obligați să plătească taxe uriașe către operatorul de salubritate Girexim. Pentru eliberarea unui aviz de principiu necesar demarării unei construcții, compania privată din Pitești care a câștigat recent licitația pentru tansportul deșeurilor în județul Iași impune o taxă de 200-300 lei, aceasta fiind de zece ori mai mare decât taxa percepută de Salubris la nivelul municipiului Iași. „Nu este corect să condiționezi cetățeanul să plătească o sumă de 200-300 lei pentru eliberarea unui astfel de aviz. Este vorba despre un simplu document pe care doar trebuie să îl completezi”, a explicat Cătălin Neculau, directorul Salubris Iași. Girexim Universal SA Pitești este controlată de omul de afaceri Gheorghe Vasîi, acuzat de spălare de bani și delapidare.

Ieșenii care doresc să-și construiască vile noi în afara orașului sunt obligați să plătească taxe nesimțit de mari către operatorul de salubritate Girexim. Compania privată din Pitești care a câștigat licitația pentru transportul deșeurilor la nivelul județului Iași impune o taxă de 200 lei persoanelor fizice, respectiv 300 lei persoanelor juridice, pentru eliberarea avizului de principiu necesar desfășurării lucrărilor de construire. Aceste tarife impuse de firma privată Girexim Universal SA trebuie plătite de oricine dorește să demareze o construcție în baza unei autorizații legale, iar asta se întâmplă în condițiile în care Salubris SA percepe o taxă de doar 30 lei pentru eliberarea unui astfel de aviz la nivelul municipiului Iași.

„La Salubris, avizul de principiu este de 30 lei, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Nu este corect să condiționezi cetățeanul să plătească o sumă de 200-300 lei pentru eliberarea unui astfel de aviz. Este vorba despre un simplu document pe care doar trebuie să îl completezi și se referă la modul în care solicitantul spune cum se va gospodări în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Pentru eliberarea avizului nu se fac deplasări la fața locului, pentru că la momentul respectiv este vorba despre un teren gol, nu se explică să vizitezi înainte de începerea lucrărilor”, a afirmat Cătălin Neculau, director general al Salubris Iași.

Girexim percepe taxe de 10 ori mai mari decât Salubris Iași

În mod normal, avizul de principiu se eliberează de către oepratorul de salubritate în baza Certificatului de Urbanism emis de primăria în cauză. Reprezentanții operatorului de salubritate pe județul Iași, Girexim Universal SA, susțin faptul că aceste taxe au fost stabilite de conducerea companiei din Pitești și sunt aplicate la nivelul tuturor zonelor unde compania este operator.

„Taxa pentru eliberarea avizului de principiu este stabilită de la Pitești, nu de la Iași, doar le aplicăm comform celor stabilite acolo. Avizele de principiu pentru salubritate se eliberează în baza unei documentații depuse de solicitant, se fac procedurile legale. Cel mai bine întrebați de cei de la Pitești despre valoarea acestor taxe”, au declarat reprezentanții Girexim Universal Iași.

Oficialii companiei din Pitești explică sec faptul că aceasta este valoarea stabilită a tarifelor de către conducere și sunt plicate în mod general.

„Avizul de principiu este stabilit la 300 lei pentru agenții economici și la 200 lei pentru persoanele fizice. Acestea sunt generale și sunt aplicate la nivelul tuturor județelor unde operează Girexim. Este nevoie să sunați la reprezentanța din Iași să faceți procedurile pentru obținerea avizului de salubritate”, au declarat oficialii Girexim Universal Pitești.

Ieșenii pot alege orice operator de salubritate, dar Girexim are monopol pe județul Iași

În mod normal, pentru eliberarea unui astfel de aviz, solicitantul poate alege orice operator de salubritate autorizat.
Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) Iași explică faptul că taxele sunt stabilite la nivelul oricărui operator în parte și nu sunt legate de tarifele pentru salubritate.

„Conform legislației, avizul se emite în baza Certificatului de Urbanism eliberat de primăria în cauză și pentru eliberarea lui, solicitantul poate alege orice agent economic care este operator de salubritate. Valoarea acestor tarife este stabilită de fiecare operator în parte, nu este legată de tarifele de salubritate stabilite la nivelul consiliilor locale”, a declarat Răzvan Gheorghiu, director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) Iași.

Girexim Universal SA Pitești, controlată de omul de afaceri Gheorghe Vasîi, acuzat de spălare de bani și delapidare

De precizat faptul că taxa pentru eliberarea avizului se achită la casieriile operatorilor de salubritate sau prin intermediul instituțiilor bancare partenere. Documentația necesară trebuie să conțină: cererea-tip completată, copie după Certificatul de Urbanism, copie după chitanța cu care s-a achitat taxa pentru emiterea avizului.
Reamintim faptul că, la nivelul județului Iași, licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor a fost câștigată de Girexim Universal SA Pitești în anul 2018 pentru suma de aproape 65 milioane de lei. Compania este controlată de omul de afaceri Gheorghe Vasîi, implicat în 2016 într-un dosar de spălare de bani și delapidare. Afaceristul a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a fost săltat de mascați, însă acesta a rămas în libertate după ce a plătit o cauțiune de 2 milioane lei.

Adauga un comentariu