Local

Ieșenii incluși în cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19 se pot programa de acasă. Înscrierea pe platforma online îi va direcționa către cel mai apropiat punct de administrare a serului

Publicat: 16 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii incluși în cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19 se pot programa de acasă. Înscrierea pe platforma online îi va direcționa către cel mai apropiat punct de administrare a serului
Conf. dr. Lucian Indrei, Inspector-șef al Direcției de Sănătate Publică Iași

Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva coronavirus este operațională pentru persoanele incluse în etapa a doua. De luni, 18 ianuarie 2021, începe rapelul, dar și etapa a doua. În județul Iași sunt 19 puncte de vaccinare anti-COVID-19 pregătite pentru aceste categorii de persoane

Începând cu 18 ianuarie, ora 08:00, în 19 puncte de vaccinare anti-COVID-19 se va începe imunizarea persoanelor incluse în etapa a doua. Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus este disponibilă de ieri, la ora 15:00. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au pregătit 17 puncte de vaccinare în județul Iași, cu precizarea că cele 23 de centre din unitățile medicale continuă activitatea. Odată cu etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 se începe și administrarea celei de-a doua doze pentru cadrele medicale. Totuși, persoanele au posibilitatea ca după prima doză să refuze rapelul. Chiar dacă după administrarea primei doze de vaccin Pfizer au fost persoane confimate pozitiv cu coronavirus, au fost doar forme ușoare ale infecției. Prima doză de vaccin anti-COVID-19 a oferit un titru suficient de anticorpi care să împiedice agravarea bolii.

În etapa a doua se vaccinează persoanele cu vârsta peste 65 ani, persoanele cu boli cronice și angajații din instituțiile statului

Pe 15 ianuarie 2021 s-a dat startul înscrierii pe platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva coronavirus în rândul persoanelor incluse în etapa a doua. Este vorba despre populația din categoriile de risc, cu vârsta de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice, dar și angajați din instituțiile statului.

„Există posibilitatea înscrierii directe. Pot de asemenea să solicite medicului de familie să realizeze înscrierea sau pot apela la call-center. Informații de genul: nume și prenume, Cod Numeric Personal și alte informații de identificare. Totodată se află dacă au peste 65 de ani, dacă nu intră în discuție bolile cronice de care suferă sau locul de muncă, pentru că în această etapă intră și o serie întreagă de profesii. La nivelul județului Iași există un număr de 19 fluxuri/puncte de vaccinare care vor putea fi accesate pe platforma STS unde se vor putea planifica pentru vaccinare doritorii.

Un centru de vaccinare poate avea unul, două sau mai multe puncte/fluxuri de vaccinare. Prin crearea mai multor puncte am încercat să acoperim cel mai bine zonele în care și catagrafia, dar și informațiile primite de la medicii de familie au arătat că este un număr mult mai mare de persoane care doresc să se vaccineze. Astfel, avem o serie de puncte de vaccinare în municipiul Iași, dar și în localități din județul Iași, iar oamenii se pot programa la cel mai apropiat centru”, spune conf. dr. Lucian Indrei, inspector-șef DSP.

Numărul centrelor de vaccinare depinde de sprijinul autorităților publice locale

Găsirea spațiilor conforme cu normele în vigoare pentru a organiza un centru de vaccinare anti-COVID-19 nu este tocmai o procedură ușoară. Aceste locații trebuie să fie dotate corespunzător și să aibă o suprafață suficient de mare pentru ca fiecare etapă să se poată face în condiții normale.

„Vom activa mai multe centre în perioada următoare, în funcție de disponibilitatea autorităților publice locale de punere la dispoziție a spațiilor și cu dotarea lor, fiind vorba despre echipamente informatice și mobilier. Aceste spații trebuie să fie aprovizionate cu apă, să aibă posibilitatea organizării unui flux în punctul de vaccinare respectiv, asigurarea unor suprafețe într-un punct de vaccinare, asigurarea unui circuit.

Este nevoie să se asigure aceste elemente deoarece o persoană care dorește să se vaccineze când ajunge în acest centru este preluată de o echipă medicală, se face un triaj, o evaluare a stării de sănătate, apoi i se administrează vaccinul și după trebuie să aștepte un interval de 15 minute pentru a fi evaluată starea de sănătate. Până acum au fost înregistrate reacții adverse, dar foarte ușoare: o durere mai mare la locul de injectare, stări de amețeală, hipertensiune”, adaugă inspectorul-șef al DSP Iași.

Dr. Lucian Indrei, Inspector-șef DSP Iași: „Unii se tem mai mult de vaccin decât de virus”

În județul Iași, din data de 18 ianuarie 2021, se va desfășura în paralel activitatea în centrele de vaccinare pentru etapa a doua, dar și în centrele de vaccinare pentru persoanele din prima etapă. Cu sprijinul medicilor de familie și a autoritățile locale, reprezentanții DSP Iași speră ca în câteva luni să se finalizeze și imunizarea persoanelor incluse în etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19.

„Această pandemie i-a făcut în mod nefiresc pe unii să se teamă mai mult de vaccin decât de virus. Implicarea colegilor din medicina de familie în mediul rural este de apreciat. Urmează să deschidem alte centre de vaccinare în mediul rural, iar cu sprijinul medicilor de familie, al asistenților comunitari și al autorităților publice locale sperăm ca populația să fie informată, ca să poată decide în cunoștință de cauză dacă se vaccinează sau nu. Atât timp cât înscrierea pentru vaccinare este voluntară, nu este obligatoriu să se înscrie acum.

Au existat colegi din domeniul sanitar care din diverse motive nu s-au putut vaccina și pot să se vaccineze în etapa a doua. Concret, ei rămân eligibili pentru vaccinare, nimeni nu spune că nu se pot vaccina de acum încolo. Din data de 27 decembrie 2020 până la jumătatea lunii ianuarie s-au vaccinat persoanele din prima etapă, dar centrele de faza unu nu se închid, pentru că începe rapelul și se face tot în unitatea în care s-a făcut și prima doză”, explică medicul ieșean.

Programul zilnic al centrelor de vaccinare fixe va fi de la 8:00 la 20:00, acoperit de personalul medical în două ture

Fiecare centru de vaccinare anti-COVID-19 care asigură imunizarea în cea de-a doua etapă va fi deschis zilnic de la ora 8:00 pâna la ora 20:00. Personalul medical pentru punctele de vaccinare existente până în prezent a fost stabilit. Echipele vor fi schimbate de cel puțin două ori pe zi.

„Este asigurat personalul medical pentru desfășurarea activității medicale în toate punctele de vaccinare. Acest proces de vaccinare se desfășoară timp de 12 ore din 24, deci vorbim de minimum două ture pe zi. Numărul dozelor de vaccin repartizate județului Iași este de 1.200 de doze zilnic, cu precizarea că doar pentru persoanele nou vaccinate, nu pentru cele care intră la rapel. Așteptăm confirmarea de la Spitalul Militar din Iași pentru distribuția dozelor de vaccin, care se va face ori în seara anterioară începerii tranșelor de vaccinare, deci duminică seara, ori pentru cele apropiate chiar și luni la prima oră.

Echipele mobile sunt și ele pregătite chiar în acest moment, funcționează pe lângă centrele de fază doi, fixe, și asigură vaccinare pentru persoanele care nu se pot deplasa. În toate centrele vor fi asigurate toate măsurile de distanțare, de igienă, personalul va purta echipament de protecție, persoanele care vin să se vaccineze vor purta mască”, încheie conf. dr. Lucian Indrei.

Adauga un comentariu