Economic Local

Ieșenii investesc în ferme zootehnice fonduri europene. AFIR a publicat primele liste cu beneficiarii submăsurii 6.3 – „Dezvoltarea fermelor mici”

Publicat: 30 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii investesc în ferme zootehnice fonduri europene. AFIR a publicat primele liste cu beneficiarii submăsurii 6.3 - Dezvoltarea fermelor mici
Ieșenii investesc fondurile europene obținute în submăsura 6.3 în ferme zootehnice. Fiecare proiect eligibil la finanțare este în valoare de 15.000 de euro

Un nou raport de selecție a dosarelor depuse în submăsura 6.3 a fost publicat pe site-ul AFIR. Din Iași au fost eligibili la finanțare 5 fermieri care vor folosi fondurile europene pentru a dezvolta afaceri în mediul rural. Fiecare proiect valorează 15.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută

Ieșenii vor investi în ferme zootehnice suma totală de 75.000 de euro, fonduri europene acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Proiectele au fost depuse în perioada 27 august – 26 septembrie 2021 în submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici. Fiecare proiect eligibil la finanțare este în valoare de 15.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută. Această submăsură este una dintre cele mai accesate de către fermierii din Iași, dar și din toată țara, datorită punctajului ușor de atins.

Astfel, fermierii care sunt la început de drum și au nevoie de bani pentru a pune pe picioare o afacere în mediul rural pot primi banii pentru a achiziționa animale, utilaje agricole, investiții secundare în procesare și depozitare sau dezvoltarea unor lanțuri alimentare integrate. Ferma este înregistrată cu cel puțin 2 ani înainte de solicitarea sprijinului financiar. Beneficiarul poate primi o singură dată banii acordați în cadrul acestei submăsuri. Banii se acordă în două tranșe, iar implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 6 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului. Contractele de finanțare se semnează în maximum 90 de zile de la declararea eligibilității proiectului.

Care sunt condițiile ce trebuie respectate

Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de plată, solicitantul trebuie să facă dovada creșterii performanței economice a fermei prin vânzarea producției proprii în procent de minimum 20 la sută din valoarea primei tranșe. În cazul fermelor zootehnice, planul de afaceri trebuie să conțină introducerea platformelor de gestionare a gunoiului de grajd. Planul de afaceri trebuie să includă detalii privind obiectivele realizate, demonstrând că sprijinul va fi investit în alinierea la standardele europene, respectiv modernizarea și dezvoltarea fermei.

Unul dintre proiectele aprobate la finanțare este cel al lui Viorel Cezar, din comuna Oțeleni. Fermierul ieșean va investi 15.000 de euro în dezvoltarea fermei zootehnice. De asemenea, Viorel Spiridon va primi de la AFIR banii europeni solicitați în submăsură 6.3 pentru a dezvolta tot o fermă zootehnică. Fermierii din Iași care au cerut bani europeni tot în submăsura 6.3 în anii precedenți primesc 90.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor mici.

Fermierii ieșeni mai pot depune cereri de finanțare în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor

Termenul de depunere a proiectelor expiră pe 16 decembrie 2021. Interesul este mare din partea fermierilor din județ pentru această sesiune de finanțare. La scurt timp după ce a fost deschisă această etapă, o avalanșă de cereri a fost depusă de agricultorii din județ.

Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile precum seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu, de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. Până în prezent au fost depuse în Iași aproximativ 100 de cereri și peste 7.200 din toată țara.

Adauga un comentariu