Eveniment-Social

Important proiect Erasmus+ la Școala Primară „Carol I” din Iași

Publicat: 10 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Important proiect Erasmus la Școala Primară Carol I din Iași
Experiențe formative de succes ale Școlii Primare „Carol I”, Iași în context european

În cadrul întâlnirii din luna martie 2024, prilejuită de celebrarea Zilei Performanței, la Școala Primară „Carol I”, a avut loc diseminarea proiectului Erasmus + „Creștere și incluziune pentru copiii supradotați prin încurajarea excelenței și a diversității în Școala Primară „Carol I”, Iași, acronim GIFTED.

Școala Primară „Carol I” din Iași își manifestă permanent interesul pentru calitatea actului educațional, în conformitate cu standardele europene și nevoile specifice ale elevilor săi.  Suntem profund convinși că profesorii au un rol esențial în a stimula curiozitatea, creativitatea, gândirea critică, talentele și interesele elevilor.

Experiențe formative de succes ale Școlii Primare „Carol I”, Iași în context european

În cadrul școlii noastre ne mândrim cu o comunitate școlară diversă și vibrantă, care include și o categorie bine reprezentată de elevi înalt abilitați, copii cu aptitudini excepționale și pasiuni remarcabile. Suntem dedicați și dornici să oferim un mediu educațional stimulativ și incluziv, care să îi încurajeze pe toți elevii să-și atingă potențialul maxim și să își dezvolte talentele unice. Profilul cadrelor didactice care lucrează cu copii excepționali este unul complex și necesită un set de calități și competențe specifice.

În acest sens, o necesitate relevantă a școlii noastre este aceea de a avea profesori cu abilități și competențe în domeniul incluziunii si valorificării potențialului copiilor excepționali, pentru a răspunde nevoilor complexe ale lumii moderne pe care o traversăm.

Suntem bucuroși să anunțăm că primul proiect inițiat de școala noastră care a primit finanțare prin programul Erasmus+ „Creștere și incluziune pentru copiii supradotați prin încurajarea excelenței și a diversității în Școala Primară „Carol I”, Iași, acronim GIFTED, nr. de referință 2023-1-RO01-KA122-SCH-000143380, vine în întâmpinarea acestei nevoi.

În perioada 19-23 februarie 2024, trei cadre didactice de la Școala Primară ,,Carol I” din Iași au participat la cursul de formare profesională ”ICT in the classroom: innovative tools to facilitate students learning, collaboration and creativity” desfășurat la Valencia, Spania.

Cursul a oferit oportunitatea de a exersa și reflecta alături de participanți din alte țări europene (Franța, Ungaria, Serbia și Polonia) asupra importanței dezvoltării abilităților în utilizarea instrumentelor TIC în cadrul clasei pentru a promova învățarea elevilor, munca colaborativă și creativitatea într-o gamă largă de subiecte.

Pe parcursul formării, participanții au fost implicați în activități practice care au explorat cum să aplice modele care susțin implementarea eficientă a TIC în clasă, să creeze și gestioneze conținutul de învățare folosind o varietate de instrumente, site-uri web și motoare de căutare, dar și să integreze tehnologia într-un plan de lecție pentru o predare eficientă.

De asemenea, profesorii noștri au testat instrumentele online potrivite pentru o varietate de activități educaționale, au exersat modalități de evaluare complexe folosind platforme digitale (de exemplu, Socrative, Quizlet, Kahoot, ePortofolios), oferire de feedback elevilor (de exemplu, Edpuzzle), dar și stimularea colaborării și a dialogului între elevi cu ajutorul instrumentelor de grup (de exemplu, Padlet, Trello).

Totodată, colegii noștri, alături de profesori din alte state europene, au analizat în profunzime impactul lumii Inteligenței Artificiale, începând cu Chat GPT, tehnologia de tip Open AI și continuând cu Gemini (Microsoft). Au explorat și alte aplicații importante, precum Perplexity (pentru documente) și Recast (text către audio). Discuțiile și dezbaterile în grup despre securitatea informațională, perspectivele tehnologiei în educație și provocările și beneficiile acesteia au fost aspecte semnificative ale cursului.

Cursul de formare a constituit, în egală măsură, un prilej de a schimba experiențe și practici educaționale cu ceilalți participanți din alte țări europene, iar după finalizarea acestuia, cadrele didactice vor organiza activități cu profesorii, părinții și elevii în vederea diseminării și împărtășirii acestor experiențe profesionale valoroase.

Activitatea de formare a fost organizată și susținută de European Academy of Creativity, Spania, iar mobilitatea (prima din cele două fluxuri) face parte din programul Erasmus+ KA122, în cadrul proiectului (denumirea în limba engleză) ”Growth and Inclusion For Talented students through the encouragement of Excellency and Diversity (G. I. F. T. E. D.) in Carol I Primary School of Iași” ce își propune îmbunătățirea competențelor în domeniul incluziunii și valorificării potențialului copiilor excepționali pentru 3 cadre didactice, precum și optimizarea competențelor pe tema tehnologiei informației și a comunicațiilor pentru alte 3 cadre didactice începând cu anul școlar 2023-2024.

Profesor consilier școlar dr. Andreea-Mirela Mandia, coordonatorul acestui proiect, subliniază că: «la Școala Primară „Carol I” ne preocupăm să sprijinim și să încurajăm creșterea și dezvoltarea tuturor elevilor noștri, inclusiv a celor înalt abilitați. Prin formarea de calitate a profesorilor noștri, ne străduim să oferim un mediu educațional care să îi ajute pe acești elevi să-și atingă potențialul maxim și să devină lideri și inovatori în societatea de mâine.»

«Programul Erasmus+ ”Growth and Inclusion For Talented students through the encouragement of Excellency and Diversity” (G. I. F. T. E. D.) al școlii noaste, urmărește să promoveze participarea profesorilor în activități de învățare didactică experiențială la nivel european prin consolidarea calității proceselor de învățare informală și nonformală și dezvoltarea de activități de calitate pentru copiii care sunt înalt abilitați cognitiv.

Cred că aspectele de noutate educațională, de ancorare și racordare la nou, la tehnologii noi, aduc un plus valoare oricărei instituții școlare. Ne bucurăm să derulăm primul proiect cu finanțare prin programul Erasmus+ „Creștere și incluziune pentru copiii supradotați prin încurajarea excelenței și a diversității în Școala Primară „Carol I”, Iași, acronim GIFTED, nr. de referință 2023-1-RO01-KA122-SCH-000143380, pentru școala noastră ca o ancoră de conectare la politicile educaționale europene.» menționează profesor Cărăușu Claudia-Filareta, directorul Școlii Primare „Carol I”, Iași.

Adauga un comentariu