Nu știți în ce constă tratamentul hipertensiunii pulmonare și unde trebuie să mergeți pentru a-l obține? Ei bine, prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, medic pneumolog și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, a făcut o listă cu toate centrele din țară, care așteaptă cu brațele deschise pacienți de toate vârstele.
Hipertensiunea pulmonară reprezintă un tip de hipertensiune arterială, care afectează arterele din plămâni și partea dreaptă a inimii. Lăsată netratată, această afecțiune poate duce la complicații serioase și chiar la deces. Tocmai din acest motiv, tratamentul este esențial și constă în medicamente anticoagulante, care să contribuie la subțierea sângelui și la prevenirea formării cheagurilor de sânge. De asemenea, unii medici recomandă diuretice, medicamente menite să înlăture excesul de lichid cauzat de funcționarea deficitară a inimii. Uneori, pentru unii pacienți, sunt prescrise medicamente alfa și beta-blocante, care au rolul de a conduce la o relaxare a vaselor de sânge.
În ce constă tratamentul hipertensiunii pulmonare și cum se ajunge acolo?
Hipertensiunea pulmonară este o afecțiune care nu poate fi observată decât de medici, cu ajutorul investigațiilor de specialitate. Depistarea acesteti boli se poate face prin intermediul unei ecocardiografii. În cazul în care, în urma acesteia, ecocardiografistul descoperă semne care îi sugerează o afectare a ventriculului drept, adică cel care este branșat la artera pulmonară, atunci el poate să spună că pacientul suferă de hipertensiune pulmonară.
„Dacă ecocardiografistul descoperă semne care îi sugerează o afectare a ventriculului drept, adică cel care este branșat la artera pulmonară, atunci el poate să spună că pacientul acesta are o hipertensiune pulmonară. Dacă medicii cu care colaborează ecocardiografistul elimină toate bolile respiratorii, boli pulmonare interstițiale, boli de inimă stângă, boli de valve ale inimii, când toate acestea au fost eliminate, apare suspiciunea unei hipertensiuni arteriale pulmonare.”, a declarat medicul Miron-Alexandru Bogdan, pentru BZI LIVE.
Câte centre de tratament pentru hipertensiunea pulmonară există în România?
În România, există o rețea de centre de tratament pentru hipertensiua arterială pulmonară. Două mari centre se află la București, unul la Spitalul Fundeni, care este slujit de mari cardiologi și unul la Spitalul „Marius Nasta”, care este slujit de mari pneumologi. De asemenea, mai sunt centre și la Iași sau Cluj, unde boala este depistată și ținută sub control cu succes.
Alte două centre importante în acest domeniu se găsesc la Timișoara și Târgu Mureș.
„Există o rețea de centre. Avem două centre în București, unul la Spitalul Fundeni, care este slujit de mari cardiologi, unul la Spitalul Marius Nasta, care este slujit de mari pneumologi, unul la Iași, unde există și pneumologi, cred că și cardiologi care conlucrează. Alt centru care este la Cluj, unde la fel, ați observat că mereu spun cardiologi și pneumologi sau pneumologi și cardiologi. Domeniul hipertensiunii pulmonare este un domeniu care reprezintă o paradigmă, un model al conlucrării medicale. Nimeni nu este profet în țara lui, cu alte cuvinte, medicina bună se face în conlucrare, în interdisciplinaritate. Medicina bună e deschisă, comunică, nu se închide, nu e tăinuitoare.
Și alt centru e la Timișoara și l-am lăsat pe ultimul, pentru că e ultimul născut, este centrul de la Târgu Mureș, care a devenit un centru extrem de, cum spune englezul, last but not least. Cu alte cuvinte, ultimul născut, dar nu cel mai mic. Orice om din România poate să se adreseze unui centru mai apropiat. Iar pe lângă acestea, există centre de hipertensiune pulmonară pentru copii, fiindcă și copiii pot să se îmbolnăvească de hipertensiune pulmonară.”, a adăugat medicul Miron-Alexandru Bogdan.