Local

Înainte de a ajunge în rochie de mireasă în fața altarului a fost declarată moartă. Povestea acestei tinere din Iași îți dă fiori!

Publicat: 21 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Înainte de a ajunge în rochie de mireasă în fața altarului a fost declarată moartă. Povestea acestei tinere din Iași îți dă fiori

Totul a fost descoperit în momentul în care tânăra a mers la ofițerul stării civile. Doar instanța poate rezolva această problemă

Caz bizar, în Iași! O tânără din județ, declarată moartă chiar de către autorități, bântuie pe străzi. Chiar autoritățile ieșene au constatat recent acest lucru, motiv pentru care au și apelat la instanțele de judecată.
Mai exact, reprezentanții Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași – Serviciul de Stare Civilă le-au cerut magistraților din cadrul Judecătoriei să corecteze o eroare care durează de mai bine de 18 ani și care a trecut neobservată de nimeni.

„Instanța admite cererea de chemare în judecată formulată de petenta Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Iași – Serviciul de Stare Civilă. Anulează mențiunea de deces înscrisă pe marginea actului de naștere privind-o pe numita A.C., referitoare la actul de deces”, au precizat judecătorii ieșeni.

Decizia nu este definitivă.

O eroare a autorităților

Procesul a fost deschis de autorități pe data de 13 ianuarie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Iași – Serviciul de Stare Civilă a solicitat anularea mențiunii de deces înscrisă pe marginea actului de naștere privind-o pe tânăra de 31 de ani.

„Dintr-o eroare, pe marginea actului de naștere privind pe numita A.C. a fost înscrisă greșit mențiunea de deces. Această mențiune se referă la un act de deces din 13 mai 1988. Eroarea a fost descoperită cu prilejul înscrierii pe marginea actului de naștere al numitei A.C. a mențiunii de căsătorie a acesteia”, au afirmat reprezentanții Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași.

Conform acestora, A.C. s-a născut în 1988, în municipiul Iași, iar nașterea ei a fost trecută în Registrul Stării Civile, așa cum rezultă extrasele din Registrul de Naștere și din certificatul de naștere.

„Pe data de 13 iunie 2019, tinerei i-a fost eliberată cartea de identitate. Pe 28 septembrie 2019, A.C. s-a căsătorit în municipiul Iași. Cu prilejul efectuării mențiunii de căsătorie pe marginea actului de naștere al numitei A.C., petenta a constatat că, în actul de naștere, era înscrisă mențiunea de deces înregistrat la Primăria comunei Bârnova din județul Iași”, au afirmat cei de la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor.

„Moartă” înainte de… a se naște!

Magistrații ieșeni au verificat extrasul de pe actul de deces înregistrat la Primăria comunei Bârnova, constatând că acesta privește o altă persoană, care a decedat la mai puțin de o lună de la naștere.

„Analizând data nașterii numitei A.C. și data mențiunii de deces, instanța constată că data decesului înscrisă pe marginea actului de naștere este anterioară nașterii aceleiași persoane. Prin urmare, instanța constată că mențiunea de deces a fost înscrisă din eroare pe marginea actului de naștere”, au afirmat judecătorii.

Potrivit legislației, anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă și a mențiunilor înscrise pe acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. În cazul anulării, completării și modificării actelor de stare civilă, sesizarea instanței judecătorești se face de către persoana interesată, de structurile de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale sau județene de evidență a persoanelor ori de către Parchet. Cererea se soluționează de Judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul acestora, pe baza verificărilor efectuate de serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor și a concluziilor procurorului.

Adauga un comentariu