Titlurile zilei

Încă un scandal de corupție zguduie RAR-ul din temelii! Un ieșean a fost reținut de procurori după o acțiune-fulger! Șpagă pentru verificări fictive, la Iași! (Exclusiv)

Publicat: 14 mai 2021
Sediul RAR Iași și un bărbat cu bancnote euro în mână
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași îl anchetează pe un individ suspectat că a cerut șpăgi pentru eliberarea în mod ilegal a unor documente din cadrul RAR

Un individ a fost săltat de anchetatorii ieșeni și dus la audieri, pentru fapte de corupție. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au propus arestarea la domiciliu a lui Fănică Troncuță. Totuși, judecătorii ieșeni au respins propunerea, dispunând doar plasarea individului sub control judiciar, pe un termen de 60 de zile

Scandal de corupție, în cadrul căruia a fost implicat numele Registrului Auto Român (RAR) Iași! În urma unei sesizări, un bărbat a fost săltat și dus la audieri de către anchetatorii ieșeni. Individul este suspectat că a cerut șpagă pentru efectuarea unor verificări fictive.
În urma incidentului, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au propus arestarea la domiciliu a lui Fănică Troncuță. Totuși, magistrații ieșeni au respins propunerea.

„Instanța respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru două infracțiuni de trafic de influență și instituie măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile”, au menționat magistrații ieșeni.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșeanul Fănică Troncuță, cercetat pentru trafic de influență

Anchetatorii au susținut că ieșeanul Fănică Troncuță a intrat recent în vizorul lor.

„În cursul lunii ianuarie 2021, inculpatul, în mod direct, a pretins suma de 650 de lei pentru sine și pentru altul. Pe data de 18 ianuarie 2021, acesta a primit suma menționată de la un martor, lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor publici – ingineri auto, din cadrul Registrului Auto Român – Reprezentanța Iași, asupra cărora va interveni și îi va determina să îndeplinească un act contrar îndatoririlor de serviciu. Acesta act consta în efectuarea unei inspecții tehnice periodice (ITP) cu un rezultat pozitiv, de admitere, prin certificarea încadrării unui autoturism în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și în categoria de folosință conform destinației”, a declarat ieri Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Ce au mai spus anchetatorii ieșeni cu privire la acest caz

Oamenii legii au mai afirmat că, în februarie 2021, Fănică Troncuță a mai solicitat o sumă de bani unui individ.

„În cursul lunii februarie 2021, inculpatul a pretins suma de 300 de euro, în mod direct, pentru altul. Pe data de 24 martie 2021, inculpatul a primit suma menționată de la un martor, lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Registrului Auto Român – Reprezentanța Vaslui, asupra cărora va interveni și îi va determina să îndeplinească un act contrar îndatoririlor de serviciu. Acest act consta în efectuarea unei inspecții tehnice periodice (ITP) cu un rezultat pozitiv, asupra unui autoturism. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile”, a adăugat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Amintim că, la finele lunii trecute, procurorii și ofițerii DGA au efectuat zeci de percheziții în toată țara. A fost vorba despre aproape 30 de percheziții, iar vizate au fost anumite fapte de corupție din cadrul RAR.

„Procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, fals intelectual și constituirea unui grup infracțional organizat, în perioada 2020 – 2021. Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 28 de locuri, situate în județele Vaslui, Galați, Iași și Bacău, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție (DGA), IGPR – Direcția de Operațiuni Speciale, Inspectoratelor de Jandarmi Județene Vaslui și Argeș și Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău”, au precizat atunci anchetatorii ieșeni.

Comentarii
  • La Iasi e mai nasol. Toti ar trebui arestati. De ani de zile se fac zeci de combinatii zilnic, pe mii de euro, si nimeni nu le face nimic. Cum e posibil sa treaca RAR ul o tigaie de peste 15 ani? Si sunt multe tare.

  • Arestati toti agaricii dar adevaratii “crai” care dau itp-uri nu-i vedeti. Cancerul rarului iesean este format den Vasiliu Ionica si masonul Octavian Varvara!!!

  • Baiiii, Stelistu Ionica are zid in jurul sau. Daca Ionica dispare, firmele de transport din Iasi dau faliment. Ati inebunit, cum sal ridice pe Ionica fara frica…

  • Vasiliu a scapat in 2013 in scandalul cu Berihoi. A facut taranetele puscarie dar acuma Ionica se pregateste de plecare. A sifonat cineva din anturajul lui…. ascultati la baba Vanga!!!

  • Ionica, tu esti constient ca ai bagat adinc mana in buzunarele noastre. La fiecare clasificare ai incasat intre 250-400 lei ( in functie de capacitatea si puterea fiecarui transportator ). Ei, a venit timpul sa se faca dreptate Ioane. Ai incasat doar tu, sau ai dat si lui Varvara?

  • Ionica Vasiliu… miercuri clasificare. Autocare, microbuze etc…. perne si arcuri. Totul normal. A doua zi, joi veneau microbuzele cu perne si erau pozate si puse la catastif. Ionica lua dreptul chiar si in fata blocului din Pacurari, Munca Invalizilor!!!

  • Pentru toate “cadourile”facute de RAR firmei Micedu, patronul Dinte avea grija de excursiile catre cramele Cricova cu microbuse premium acordate angajatilor rar si sefului Varvara

Adauga un comentariu