International

Incendiu la o uzină care conține uraniu în sud-estul Franței

Publicat: 21 sept. 2022
Incendiu la o uzină care conține uraniu în sud-estul Franței
Incendiu la o centrală nucleară din Franța

Autoritatea de supraveghere nucleară a Franței, ASN, a anunțat miercuri că și-a activat centrul de urgență după ce un incendiu a izbucnit la o uzină care conținea uraniu în sud-estul Franței, condusă de unitatea EDF Framatome, relatează Reuters.

Potrivit informațiilor transmise autorității nucleare, incendiul este controlat, a spus ASN, dar a adăugat că acest lucru nu a fost confirmat încă.

Incendiul a fost sub control și niciun angajat nu a fost rănit

Un purtător de cuvânt al Framatome a declarat pentru Reuters că incendiul este sun control și din fericire, niciun angajat nu a fost rănit.

„Încă lucrăm la securizarea amplasamentului”, a spus el, adăugând că încă nu poate comenta cu privire la un potențial impact asupra siguranței nucleare.

Framatome este o unitate a gigantului francez de energie nucleară EDF EDF.PA. Potrivit site-ului companiei, uzina de la Romans-sur-Isere unde a izbucnit incendiul produce combustibil pentru reactoare nucleare pe baza de uraniu îmbogățit.

Moscova îşi intensifică „şantajul nuclear”, spune directorul centralei ucrainene Pivdennoukrainsk

Rusia şi-a intensificat „şantajul nuclear” împotriva Kievului prin bombardarea unei a doua centrale nucleare ucrainene, centrala Pivdennoukrainsk (sud), a declarat marţi directorul acestei instalaţii, Igor Polovici, relatează agențiile AFP și Agerpres.

Prin bombardarea acestei centrale „a început a doua fază a şantajului lor nuclear”, a declarat Polovici, în timp ce situl unei alte instalaţii atomice ucrainene, centrala Zaporojie (sud), a fost deja bombardată de mai multe ori în ultimele luni, generând temeri în legătură cu un posibil accident nuclear.

AFP a putut constata marţi prezenţa unui crater adânc, presărat cu bucăţi de obuze, la câteva sute de metri de centrala Pivdennoukrainsk, în regiunea Nikolaev (Mikolaiv), în timpul unei vizite de presă organizate de operatorul centralelor nucleare ucrainene, Energoatom.

La zeci de metri de crater, o clădire pe care AFP nu a putut să o viziteze părea să aibă uşile şi geamurile spulberate de suflul unor explozii. De altă parte a craterului, o altă clădire, mai puţin distrusă, avea de asemenea majoritatea geamurilor sparte.
Adauga un comentariu